Lidové noviny

Spartu seknul exsparťan Matějovský

- TOMÁŠ KUBÁNEK MILOSLAV NOVÁK

Fotbalisté Sparty ve 26. kole poprvé na jaře prohráli. V Mladé Boleslavi o tom gólem rozhodl její bývalý kapitán Marek Matějovský. Ztratila také vedoucí Slavia, zatímco Plzeň nezaváhala.

PRAHA Ještě na konci první půle vyvolávali sparťanští fanoušci jeho jméno. Aby ne, vždyť po šest let patřil k oporám letenského klubu. Deset minut před koncem utkání v Mladé Boleslavi je však Marek Matějovský rozesmutni­l, když z hranice vápna přesnou ránu k pravé tyči rozhodl o vítězství Středočech­ů 2:1.

„Máme radost. Říkali jsme si, že by bylo fajn, kdybychom byli prvním týmem, co by je seknul, a to se povedlo,“těšilo Matějovské­ho, který rozjížděl akci také při první brance, kdy přihrál na stranu volnému Fulnekovi, jenž před brankou našel zakončujíc­ího Komličenka.

„Moc gólů nedávám a spousta týmů to ode mě ani nečeká, protože většinou vymýšlím nějakou předfináln­í nebo finální přihrávku. Nějak mi problesklo hlavou: Dej si dotek a zkus ji. Ono to tam spadlo a samozřejmě jsem za to rád,“popsal Matějovský svou trefu.

Jinak měl ale z duelu se svým bývalým klubem smíšené pocity. „Zažil jsem tam spoustu krásných let, to se jen tak nevymaže. Někteří lidé, protože tady bylo hodně sparťanů, na mě měli poznámky. Možná kvůli těm nepříjemný­m jsem rád, že se to povedlo. Jinak Spartě fandit budu a přeju jí jenom to nejlepší,“dodal.

V prvním poločase byla výraznější­m týmem Sparta. I když opět nastoupila bez zraněného klíčového záložníka Dočkala, byly na její hře znát jarní pokroky. Zahrozili Karlsson, Tetteh či Hašek, který mohl využít špatné rozehrávky brankáře Šedy.

Sparťané se prosadili až v 73. minutě, kdy za nepříznivé­ho stavu Kanga proměněnou penaltou nařízenou za Fulnekovu ruku zařídil vyrovnání. Matějovský v 81. minutě ale rozhodl o tom, že si po šesti výhrách v řadě nakonec neodvezli ani bod.

„Budeme se s tím muset vyrovnat. Příjemné to samozřejmě není, protože jsme si to prohráli vyloženě sami,“narážel trenér Zdeněk Ščasný na selhání v koncovce.

Naopak Boleslav ani v sedmém duelu na jaře neprohrála a posunula se do elitní šestky, kde vystřídala Zlín. „Bylo to výborné utkání se šťastným koncem pro nás,“radoval se boleslavsk­ý kouč Jozef Weber.

Plzeň snížila náskok Slavie Stejně jako Sparta, trápila se v přesném zakončení také Slavia. Jedenáct střel na bránu, jedenáct rohů, ale jen jeden gól. Slávisté si nepřišli na výtečného libereckéh­o gólmana Nguyena a ztratili dva body.

Pražané vedli od 69. minuty po trefě Bořila, který nádhernou bombou napálil Hušbauerův křižný centr. O čtyři minuty později ale srovnal po rohovém kopu a prodloužen­é hlavičce na zadní tyči Breite. „Myslím, že to byl první gól ze standardky, který jsme dostali v této ligové sezoně. Zrovna to byla věc, na kterou jsme se připravova­li. Tenhle roh se v Liberci hraje dva roky,“podotkl trenér sešívaných Jindřich Trpišovský, jehož tým doma v lize nevyhrál poprvé od srpna.

Plzeň si doma poradila s Bohemians výhrou 3:2, i když rozhodla až v 86. minutě Chorým, Slavia se kvůli tomu ale nervovat nemusí, v čele ligy má stále velký náskok – sedm bodů. „Během sezony jsme už zvládli iks složitější­ch věcí,“dodal Trpišovský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia