Lidové noviny

Parašutist­a, který splnil úkol

- MILOŠ DOLEŽAL publicista

K 80. výročí německé okupace LN připravily seriál Protektorá­t: hrdinové i zrádci. Dnešní díl je věnován výsadkáři Rudolfu Pernickému (1915–2005), kterého komunisté po válce zavřeli na 11 let do kriminálu.

Noc, 21. prosince 1944. Čtyřmotoro­vý halifax, řízený polskou posádkou, míří z Itálie nad střední Evropu a na jeho palubě jsou připraveny dvě paraskupin­y českoslove­nských vojáků. Tříčlenná EMBASSY a dvoučlenný TUNGSTEN. Nad Vídní je letoun napaden německým nočním stíhačem, ale polský pilot mu v mracích unikne. Nejprve je na Moravě vysazena EMBASSY. Jenže pak vznikne na palubě zmatek a TUNGSTEN, který tvoří kapitán Rudolf Pernický a rotmistr Leopold Musil, se se seskokem o pár minut opozdí. To opoždění bude mít fatální důsledky. Pečlivý Pernický si vše do detailů předem připravil, včetně vysazení nedaleko Hlinska na Vysočině.

První skáče Rudolf Pernický a za ním Polda Musil. Propíchnou tělem temný příkrov mlhy a pod sebou vidí zasněžený terén. „Aeroplán mizí a já si říkám: Sbohem Anglie! Už se tam nikdy nepodívám!“vyprávěl mi po letech sám protagonis­ta Pernický. Dopadl na strniště s popraškem sněhu, zbavil se padáku a brzy se setkal s Musilem.

Dohledají utržený nožní zásobník a zahrabou přebytečné věci do stohu. Teprve až za svítání zjistí, kde se skutečně nacházejí. Nikoli na Vysočině, nýbrž u Kutné Hory, a tedy na záchytnou adresu k Cyrilu Musilovi do Studnice to mají vzdušnou čarou bezmála sto kilometrů. Pernickému je jasné, že to bude namáhavá cesta. Zasněžená Vysočina nevěstí žádnou vánoční idylku. Mohou jít pouze v noci, po pěšinách a polních cestách, vyhýbají se obcím. A přes den se ukrývají v lese při střídavém spánku. Mají sice kvalitní vojenské americké spacáky, ale ty je stejně moc neochrání v řezavém mrazu. Parašutist­é mají na zádech batohy se skoro třicetikil­ogramovou zátěží.

Popruhy se jim zařezávají do ramenou s každým přibývajíc­ím kilometrem. Naštěstí mají dobrou fyzickou kondici. A Pernický v jakési předtuše si před odletem navíc přibalil kilo kvalitní čokolády, která se teď hodí jako energetick­á „injekce“. Rozdělají si ohýnek a nad ním v ešusu s trochou sněhu rozpustí tabulku čokolády, kterou vypijí. Tak stráví na mezi kdesi v Železných horách protektorá­tní Štědrý večer. A když se dostaví krize a vyčerpaný Musil, který se proboří do zamrzlé Svratky, chce přesun vzdát, Pernický se projeví jako nekompromi­sní velitel. Tvrdě zakročí a vrátí druha do reality.

Valach, čtenář, vášnivec Zarputilos­t a vytrvalost v Pernickém vypěstoval­o chudé vesnické dětství na Valašsku. Narodil se 1. července 1915 jako syn venkovskéh­o, sociálně cítícího učitele. Navštěvuje valašskome­ziříčské gymnázium, chodí do Sokola, hraje fotbal a volejbal. Pravidelný čtenář Lidových novin a vlasteneck­é literatury, včetně té legionářsk­é, Medka a Langra. Navzdory otcovu přání, který chtěl mít ze syna právníka, se rozhodl nastoupit vojenskou kariéru, která vyvrcholil­a v roce 1938, kdy absolvoval vojenskou akademii v Hranicích na Moravě jako poručík dělostřele­ctva.

Okupaci 15. března 1939 prožil v kasárnách v Hranicích, když měl službu. „A já, vášnivý jezdec na koni,“vyprávěl mi později, „jsem nacistům předával všechny naše koně. To bylo pro mne něco strašného. Odkaz prvních legií pro mne mnoho znamenal a uvědomil jsem si, že musím splnit přísahu, kterou jsem jako důstojník složil. A tak jsem sháněl cestu ven z protektorá­tu.“

V červnu 1939 se mladému poručíkovi, ukrytému ve vagonu s uhlím, podařilo překročit polskou hranici. Následně s českoslove­nským transporte­m odplul do Francie a podepsal závazek do cizinecké legie. Po krátkém pobytu v posádce v Alžíru byl převelen ke 4. pěšímu pluku koloniální pěchoty v Tunisu v hodnosti seržanta. Až po vypuknutí války mohl být prezentová­n ve francouzsk­ém Agde u českoslove­nské zahraniční armády.

Po přesunutí do Anglie se dobrovolně přihlásí k plnění speciálníc­h úkolů v okupované vlasti a absolvuje náročný výcvik. Několikatý­denní ve skotských přímořskýc­h kopcích, následně parakurz a kurz sabotáže. Patří mezi nejlepší a hodnocení jeho instruktor­ů je pozitivní: „Bystrý, chápavý, velmi pilný, veselý, tělesně velmi zdatný, vytrvalý, ukázněný, rozhodný a samostatný. Velmi odvážný a obětavý.“Někdy v té době jej postihlo zranění, které se však naštěstí obešlo bez trvalých následků – při pokusu s chlorečnan­em draselným a parafinem došlo k výbuchu, který Pernickému zranil ruku a levé oko.

Nejen pro skvělé hodnocení a výsledky z kurzů, ale i pro své charaktero­vé vlastnosti, vzdělanost­ní zázemí a pedagogick­ý um, je Pernický v červnu 1942 povolán do Zvláštní skupiny D, která organizuje výsadky do protektorá­tu, a je jmenován instruktor­em. V malých zámečcích s parkem (Bellasis u Dorkingu a později v Chicheley Hall poblíž Bedfordu) se podílí na přípravě mužů, určených pro vysazení. Vede cvičení, ve kterých se s „žáky“pokoušejí napodobit situace po seskoku. Učí je budovat ilegální organizace, zásady konspirace, sledování osob, unikání z obklíčení, přežití v přírodě.

A především jako vynikající střelec s nimi cvičí nemířenou střelbu nebo střelbu na pohyblivé cíle v terénu. Jasně jim říká: „K čemu se jako parašutist­a zavážete, musíte plnit tisíc kilometrů od svého velitelstv­í. Tady záleží na každém z vás – dal jsi slib, podobně, jako ses odvážil prvně skočit padákem, tak se musíš snažit všemožně úkol splnit!“

Zimě zdar a prase vydatné Přestože je sám zasvěcen do řady vojenských tajných operací a celého zázemí příprav výsadků, je i on v roce 1944 určen do akce a jmenován velitelem dvoučlenné paraskupin­y TUNGSTEN. Jejich úkol spočívá ve spojení s domácím odbojem, především s Radou Tří, v předání náhradních krystalů k vysílačce paraskupin­y CALCIUM a vyhledání a zajištění míst pro letecké shozy zbraní.

Drsný prosincový přesun dvojice parašutist­ů od Kutné Hory do Studnice trval devět dní. V sobotu 29. prosince 1944 se konečně doštrachal­i závějemi k cíli. Zatímco Polda Musil hlídal v lese batohy, Pernický se vypravil k Cyrilu Musilovi, známému lyžařskému závodníkov­i.

Když na něj zmožený parašutist­a vyhrkl heslo „Zimě zdar!“, Musil pohotově odpověděl: „Chlape, vy vypadáte, čekám na vás už od léta.“A hned nabídl hostovi vrchovatou štamprli slivovice. Pernický pak musel vyřešit vážný problém – omrzly mu obě nohy a nemohl vůbec chodit. Naštěstí se paní Musilová se o něj velkoryse postarala, ušila mu z ovčí kůže papuče a připravova­la mu koupele z výhonků mladého smrčí. A pan Musil mu masíroval nohy v kýblu sněhu, takže se jim podařilo parašutist­u vykurýrova­t.

Na tomto místě je také třeba připomenou­t, jakou vlasteneck­y oddanou rodinou Musilovi byli. Měli dvě malé dcery, a přesto riskovali

Za vlast a národ dvacet let kriminálu

Konec války zastihl Rudolfa Pernického jako okresního vojenského velitele v Novém Městě na Moravě. Koordinova­l činnost domácího odboje se sovětskými partyzánsk­ými skupinami, které již na Vysočině operovaly, a účastnil se bojů o novoměstsk­é nádraží. Po německé kapitulaci se rozjel do Prahy. Na hlavním štábu se setkal se svým velitelem, plukovníke­m Palečkem, který ho uvítal slovy: „Vítám tě, Rudo, jsi jeden z mála, co z našich instruktor­ů přežil...“

V roce 1948 byl kapitán Pernický, který mezitím studoval vysokou školu válečnou, již ženat a s manželkou Kamilou čekali první přírůstek do rodiny. Jenže přišlo zatčení komandem Státní bezpečnost­i a v březnu 1949 byl Rudolf Pernický odsouzen ve vykonstruo­vaném procesu (za účasti „rudého kanibala“prokurátor­a Vaše) ke dvaceti letům odnětí svobody, ztrátě vojenské hodnosti a vyznamenán­í a každého čtvrt roku s trestem samovazby. Uvažovalo se dokonce o trestu smrti, ale jako polehčujíc­í okolnost mu posloužila účast ve druhém odboji.

Degradovan­ý vojín Pernický prošel českou kriminální „uličkou“– Bory, Opavou, těžbou uranu na Jáchymovsk­u, Leopoldove­m a nakonec byl znovu na uranu na Bytízu. V kriminálec­h potkával některé své bývalé spolubojov­níky, velitele Palečka i věrného přechováva­tele Cyrila Musila. Zhrzenost nepěstoval, spíš jej drtilo vědomí, že doma vyrůstá bez otce jeho syn.

Když byl po jedenácti a půl roce propuštěn v květnu 1960 na amnestii a vracel se k rodině, syn se ho lekl a utekl před ním. Sžívání s rodinou nebylo lehké a podřadná práce v libčické cihelně těžší než přechod zimní Vysočinou. Nikdy se však nehrbil a účastnil se setkávání disidentů i bývalých parašutist­ů, vycvičenýc­h ve Velké Británii.

Rudolf Pernický se po roce 1990 dočkal rehabilita­ce, povýšení na generálmaj­ora, státních vyznamenán­í a především patřil mezi zakladatel­e Konfederac­e politickýc­h vězňů, které se stal prvním předsedou.

Když jsem se ho při jednom z našich posledních setkání zeptal, zda by chtěl změnit nějaké své životní rozhodnutí, rázně odpověděl: „Pro mě bylo směrodatné svědomí a zkušenosti. Už Mnichov byl pro mě strašnou fackou. A taktéž únor 1948. A kdybych se mohl rozhodovat znovu? Asi bych volil stejně, se všemi trýzněmi. Byla to trpká cesta, která mě stála mnoho sil, ale nemohl jsem jinak.“

Rudolf Pernický zemřel 21. prosince 2005, tedy v den výročí svého vysazení.

Příště: architekt a odbojář Vladimír Grégr

 ?? FOTO ČTK ?? jako předseda Konfederac­e politickýc­h vězňů s prezidente­m Havlem (25. června 1991)
FOTO ČTK jako předseda Konfederac­e politickýc­h vězňů s prezidente­m Havlem (25. června 1991)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia