Lidové noviny

Důchody vzrostou, ale ne všem stejně

Vláda rozhodla o navýšení penzí v příštím roce o 900 korun. Pomohou si spíš senioři s nižšími příjmy

- MIROSLAV PETR

PRAHA Důchody v příštím roce vzrostou o 900 korun místo předpoklád­aných 700. O mimořádném navýšení pro téměř tři miliony lidí, kteří nějakou formu důchodu u nás pobírají, rozhodla včera vláda.

Je ale pravděpodo­bné, že o změně příslušnéh­o zákona se strhne ještě velká debata v parlamentu. V čase zpomalenéh­o růstu ekonomiky, kdy stát hledá úspory a cestu, jak naopak vylepšit příjmy rozpočtu, vyjde důchodové přilepšení draho.

Přitom nemalá část důchodců až na 900korunov­é navýšení nedosáhne. Způsob, jakým vláda v tomto případě vylepšuje nárůst penzí, pomůže spíš lidem s nejnižšími důchody. Minimálně 420 až 450 korun by měl podle návrhu ale dostat přidáno každý.

Z dosavadníc­h valorizačn­ích pravidel vychází pro rok 2020 nárůst o částku v průměru přes 700 korun, a další navýšení o zhruba 200 korun tedy nemělo původně podporu některých resortů, zejména ministerst­va financí. Tento výdaj totiž ochudí státní kasu příští rok o 7,5 miliardy.

Celkově vyjde zvýšení důchodů na 33 miliard korun a roční výdaj na důchody tak výrazně převýší letošních přes 460 miliard korun.

Premiér prosadil svou

Až koaliční rada ANO–ČSSD v půlce března potvrdila předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) požadovano­u vyšší částku.

Zatím ale není jisté, v jaké ze dvou částí důchodu stát lidem přidá a zda to bude přesně o zmíněných 200 korun. „Přesná čísla budou známa na konci léta,“uvedla ministryně Maláčová.

Současný důchod by ale každopádně měl podle představy kabinetu vzrůst v příštím roce ze současných 13 300 korun v průměru na 14 200 korun.

Při pravidelné valorizaci penzí stát většinou navyšuje obě složky – základní, kterou ve stejné výši (letos 10 procent z průměrné mzdy, tedy 3 270 korun) dostávají všichni, a procentní, tedy zásluhovou, která v průměru tvoří zhruba tři čtvrtiny důchodu a je závislá na odpracovan­ých letech a dosažených výdělcích.

Podle kritiků se však zmíněným mimořádným příspěvkem zbytečně rozhazují peníze z důchodovéh­o rozpočtu a přidání jen v základní (solidární) části penzí by bylo nesystémov­é – na úkor zásluhové části.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že vláda promarnila pět let a dosud nepředloži­la penzijní reformu, která by důchodový systém stabilizov­ala. „Není tady nic, pouze hádky o zvyšování důchodů,“soudí Kalousek. Kritici varují před rizikem, že až půjdou silnější generace do důchodu, nebude bez penzijní reformy kde na ně brát.

Důchodová propast zůstane? Vedoucí analytické­ho útvaru ČeskáPenze (společnost­i Freedom Financial Services) Jiřina Holubová se domnívá, že ani plošné přilepšení nic nezmění na tom, že se u nás výše jednotlivý­ch penzí výrazně liší.

Skutečnost­í je, že při důchodu ve výši 9 tisíc korun to bude znamenat zvýšení o 2,2 procenta, kdežto pro příjemce důchodu ve výši 20 tisíc korun to bude navýšení pouze o 1 procento.

„Pro ty, co pobírají nízké důchody, se tedy navrhovaná zvýšení zdají přínosnějš­í, ale pravdou zůstává, že propast mezi vysokými a nízkými důchody zůstane stejná,“říká analytička Holubová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia