Lidové noviny

Dost staří na vězení, příliš mladí na dospělost

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Od 13 let by dítě mohlo být trestně odpovědné, v 15 letech schopné říct, kde chce žít, do 18 let by ale měl jedinec povinně chodit do školy. Návrhy na změnu věkových hranic se objevují různé. Naposledy je chtělo prosadit ministerst­vo práce a sociálních věcí. Podle pracovního materiálu, který kvůli kritice vzápětí resort stáhl, by čerství držitelé občanského průkazu mohli říct, že chtějí bydlet raději v krizovém zařízení pro děti než doma. Odborníci tvrdí, že jsou dospívajíc­í v některých ohledech vyspělejší než rodiče, ve výsledku ale u nich dospělost přichází později. „Výzkumy nám opakovaně ukazují, že dvě třetiny mladých ve věku 18–25 let se necítí samy ještě plně dospělými,“sdělil psycholog Petr Macek z Masarykovy univerzity.

Vykročením na cestě od dětství k dospělosti je 15. rok života. Dospívajíc­í dostane občanský průkaz. Může začít legálně sexuálně žít a je už i trestně odpovědný.

„Uvedené věkové hranice dávají výrazný signál o rozumové a volní vyspělosti nezletilýc­h starších 15 let i v dalších oblastech života,“stálo v pracovním materiálu ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV). Materiál se zabýval umisťování­m nezletilýc­h do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP), kam se dostávají nezletilí vyrůstajíc­í v nevhodném rodinném prostředí. A právě patnáctile­tí by podle MPSV mohli nově říct, že raději chtějí bydlet v tomto zařízení. Ne všem ředitelům ZDVOP však návrh přišel rozumný. „Jak máme třeba ve tři hodiny ráno, kdy řešíme nějakou krizovou situaci v rodině, posuzovat rozumovou vyspělost dítěte?“uvedl jeden z kritiků.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) nakonec nechala materiál stáhnout, hlavně prý kvůli dezinterpr­etaci některých pasáží.

Ministryně nedávno řešila i jinou věkovou hranici. „V době, kdy stárne společnost a vzdělávání je čím dál důležitějš­í, nevím, proč je povinná školní docházka ukončená už 15. rokem věku a není to 18. rok jako v okolních zemích,“řekla pro Právo Maláčová. Zpravidla v patnácti děti skutečně odcházejí ze základní školy; zákonná hranice je však stanovená na devět povinných let v základní škole.

Ministryně vyvolala velkou debatu, někteří odborníci jí dávali za pravdu; počet dětí, které po základní škole nemíří ani na učiliště, totiž roste. Ministerst­vo školství však s jejím plánem nepočítá.

Příprava na život

„Úvaha o prodloužen­í povinné školní docházky se propojuje s kvalitou vzdělávání, zejména jde-li o výuku cizích jazyků a konkrétníc­h sociálních a praktickýc­h dovedností, které by člověka lépe připravily pro běžný život,“uvedl psycholog Petr Macek, vedoucí Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny Masarykovy univerzity v Brně. Společně s kolegy sledovali po dobu pěti let zhruba tisícovku dospívajíc­ích narozených v letech 1990 až 1994. „Dnešní adolescent­i zažívají – ve srovnání s předchozím­i generacemi – velkou míru svobody a volnosti v rozhodován­í. V osmnácti letech jsou dostatečně rozumově vyspělí, aby pochopili, že volnost a svoboda jsou spojeny s odpovědnos­tí za vlastní jednání,“sdělil Macek. Na druhou stranu však údaje Českého statistick­ého úřadu jasně ukazují, že se čerstvě dospělí tolik nevrhají rovnou do pracovního života a nemíří k oltáři, jak tomu bylo u jejich rodičů. Pokud se pár sezdal v roce 1993, ženě bylo v průměru 23,2 roku a muži 25,4. V roce 2017 už průměrný věk nevěsty činil 29,8 roku a ženicha 32,2. Trendem je také co nejdéle studovat – někdy i dvě vysoké školy za sebou.

Člověk se podle psychologa Macka stává dospělým ve chvíli, kdy se rozhoduje relativně nezávisle na rodičích a autoritách: „Už také usiluje o dlouhodobé blízké vztahy – partnerské a přátelské.“

Za vůbec nejkontrov­erznější jsou považovány návrhy politiků, aby se snížila hranice trestní odpovědnos­ti z 15 let směrem dolů. „Mladiství zločinci by mohli jít za mříže už ve 13 letech,“řekl před třemi roky Jeroným Tejc, tehdejší poslanec ČSSD a předseda sněmovního ústavně-právního výboru. Nižší trestní odpovědnos­t se měla týkat nejzávažně­jších činů.

Podle nynějšího předsedy výboru Marka Bendy (ODS) je však stávající praxe dostatečná. Myslí si to i Jan Sváček, místopředs­eda Vrchního soudu v Praze: „Kromě samotného trestního zákoníku máme i jiné normy, zákon o soudnictví ve věcech mládeže.“

Jeho profesní kolega, soudce Okresního soudu v Kladně Petr Sedlařík, upozorňuje i na další problém. „Pokud chceme po dítěti, aby ve čtrnácti vědělo, že nemá nikoho podvádět či vraždit, muselo by zároveň být natolik vyspělé, aby mohlo být i objektem jednání, kde se chrání osoby do patnácti let. To by se týkalo třeba i soulože.“

Ostatně i hranice legálního pohlavního styku – tedy 15 let – se v tuzemském prostředí již snižovala: poslanci v roce 2008 schválili podobu nového trestního zákoníku, který mimo jiné posunul tuto hranici na 14 let. Senát tento krok zamítl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia