Lidové noviny

Medvěd se procházel u úřadu, už na něj líčí

- VERONIKA KREJČÍ

FRÝDECKO-MÍSTECKO K velké obezřetnos­ti vyzývá obyvatele, chataře a návštěvník­y obec Krásná, kde si pomalu zvykají na čím dál častější nezvané návštěvy medvěda. Poté, co se za bílého dne šelma odvážila vydat k obecnímu úřadu, zveřejnilo vedení obce instruktáž­ní leták, v němž nabádá, jak postupovat například i v případě napadení medvědem.

„Spojte prsty vzadu na krku a ochraňte si jej – přitom tlačte lokty ke kolenům – tato pozice vám ochrání krk, hlavu a životně důležité orgány,“stojí v něm. Naposledy beskydský medvěd vesnici křižoval o sobotní noci, kdy opětovně napadl úly místního včelaře v lokalitě Tošenovské.

„Zatím mi zničil dva úly, přišel už podruhé. Hlásil jsem to na CHKO a žádal jsem o náhradu. Škody jsou ale enormní, toto se nikdy nedělo. Už v roce 1971 zde byl medvěd, a to jsme o něm ani nevěděli. Takto se nechová divoký medvěd. Člověk hned může očekávat nějaký průšvih,“myslí si místní včelař a myslivec Petr, který si nepřál zveřejnit příjmení, ale LN ho zná.

Podle něj jde o mladého medvěda. Když šelma přišla podruhé, byl Petr připravený a na fotopast ve včelíně připevnil nástavec, aby změřil medvědovu výšku. „V kohoutku má 70 až 72 centimetrů. Kdežto dospělý medvěd mívá 90 až 130 centimetrů,“konstatova­l s tím, že na Beskydsku nemají lidé s medvědy zkušenosti. „Na Slovensku už třeba vědí, co mají dělat. U nás není žádné dlouhé údolí, kde by byl klid. Kam se člověk vrtne, tam je chata nebo rodinný domek. Beskydy byly vždy obydlené, samá enkláva. Medvěd tady ani takový klid nemůže mít,“míní. Podle včelaře na šelmu neplatí žádný plot ani ohradník, lokalita je navíc v ochranném pásmu nebezpečné nákazy včelího moru, a nemůže tak včelín přesouvat.

Mladý medvěd se vymyká Zooložka Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy potvrdila, že se pravděpodo­bně jedná o stejného mladšího medvěda, který v osadě Řeka nedávno povečeřel v úlu. „Předpoklád­áme, že Morávka a Řeka jsou dílem jednoho medvěda, ale přesné údaje k tomu nemáme, většinou šetříme jen škody a na místě nemusí být ani pořádné otisky,“vysvětlila Bartošová.

Správa CHKO Beskydy medvědy eviduje každoročně od roku 1973 a teď jsou škody na včelstvech častější. V celé širší oblasti Beskydy a Kysuce se vyskytují tři až čtyři šelmy. Ty se pohybují hojně v pohraniční­ch oblastech a mohou přecházet na Slovensko. Nejbližší Malá Fatra jich hostí na šedesát i více. „Medvěd je dlouhodobě chráněný, je součástí karpatské přírody, počítá se s tím, že se sem bude vracet a trvale se vyskytovat. Mladí medvědi si hledají nový domov. I dospělé šelmy jsou daleko plašší. Tento jedinec se trochu vymyká,“říká.

Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, pod niž Správa CHKO Beskydy spadá, je názoru, že tento beskydský medvěd zřejmě agresivní není. Ve spolupráci s polským Tatranským národním parkem v Beskydech nainstalov­ali už tři odchytové klece, čtvrtá je v jednání. V případě zdárného odchytu dostane medvěd telemetric­ký obojek, kterým budou moci ochranáři sledovat jeho pohyb. Doufají nicméně, že s příchodem jara a oteplením se tyto velké šelmy stáhnou zpět do lesa, kde budou mít dostatek potravy i klid.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia