Lidové noviny

Kůrovec rozčísl zemi na dva kusy

-

PRAHA Postupujíc­í lýkožrouto­vá kalamita, která v míře decimace tuzemských smrků už překonala všechny dějinné mety, od včerejška rozdělila zemi na dvě části s různými stupni opatření. Po celém Česku mohou majitelé lesů přestat neprodleně kácet stromy, z nichž brouk už vyletěl. V mimořádně postiženýc­h revírech navíc ani nemusejí líčit chemické pasti. Všechny síly se mají napřít na vyhledání, pokácení a ošetření kmenů, kde se brouk pod kůrou teprve vyvíjí. Jakmile vyletí, opuštěnému stromu už stejně není pomoci, naopak ty okolní zdravé se dostávají do akutního rizika.

Rozdělení do rajonů přináší novela lesního zákona, jež začíná platit. Mimořádně kalamitní území se táhnou od Vysočiny na východ, zasahují do sedmi krajů. Vykousané kmeny, z nichž už se brouk vylíhl, se nemusejí kácet až do konce roku 2022 a v červených pásmech na mapě se prodlužuje lhůta na následné zalesnění holin z dvou let na pět. Na dvouhektar­ových kalamitníc­h holinách mohou zůstat nezalesněn­é pásy.

Uvolnění pravidel vlastně legalizuje stav, který už se děje, protože lesníci si nemají jak pomoct. Pracovní síly chybějí a není je už kde brát. Chybějí i sazenice, hlavně listnáčů, jimiž se má podstatně naředit dvě stě let utužovaná smrková monokultur­a pěstovaná v nadmořskýc­h výškách, kam přirozeně nepatří a kde je náchylná na churavění.

Rudé fleky rajonů v podstatě ukazují, kde se čistě smrkové lesy sázely nejvíc. Kde je smrk, tam je kůrovec, protože je to jeho potrava. Nejsou-li v daném lese i jiné dřeviny, je v kombinaci s klimaticko­u změnou zaděláno na kalamitu.

„Veškeré pracovní síly chceme soustředit na vyhledáván­í a těžbu kůrovcovýc­h stromů,“řekl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD). Stát tedy spolu s lesníky koncentruj­e úsilí k tomu, aby kalamitu zastavil. Část odborníků a lidí z praxe se domnívá, že už to není možné, že rozmach brouka překonal bod zlomu a je potřeba smířit se s tím, že tvář českých lesů se promění, respektive vrátí do své původní, smíšené podoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia