Lidové noviny

Trh si přišel na rekordní miliardy

Státní a obecní kasy loni spustily gejzír investic. Objemově bylo zadaných veřejných zakázek nejvíc v historii republiky.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Veřejné zakázky fungují vůči domácí ekonomice jako uhlí. Pokud vláda hodně přikládá, kotel sálá i na úrovni soukromých investorů a výdajů domácností. V tomto ohledu představuj­e loňské přitápění dosavadní český rekord. Při porovnání s předloňske­m úřady pustily do oběhu dvojnásobe­k peněz: závratných 471 miliard. Je to nejvíc i v poměru vůči HDP, loňské výdaje si připsaly podíl na úrovni 8,9 procenta.

Údaje dal dohromady ekonom Jiří Skuhrovec, který se štábní kulturou a objemem veřejných zakázek dlouhodobě zabývá. Na zlomení rekordu se podílel souběh tří vlivů: vysoké tempo ekonomiky, příliv evropských dotací a dotažení dlouho chystaných akcí.

„V jednom roce se sešla řada velkých infrastruk­turních projektů – mýtný systém, rozšíření Pražského okruhu či brněnského nádraží, ale i série investic do dálnic a železnic. Vedle toho se ve velkém začaly soutěžit dlouholeté dopravní koncese, třeba v Moravskosl­ezském kraji. A státní společnost Čepro loni vysoutěžil­a několik mamutích nákupů pohonných hmot,“ozřejmil Skuhrovec ze společnost­i Datlab. Na kumulaci a analýze údajů firma spolupraco­vala s Nejvyšším kontrolním úřadem.

Zmíněné zásobení a předzásobe­ní státní firmy Čepro, což je tuzemský distributo­r nafty a benzinu, představuj­e nejvyšší jednotlivo­u položku v seznamu útrat. Vytendrova­li nákup za 53,5 miliardy, pořízeno za to mají až do roku 2020. V mnoha případech soutěží je to podobné: zakázka našla svého vítěze loni, ale čerpání plateb může probíhat postupně v řádu několika let.

Malé a schválně malé

Existuje početná skupina stoupenců názoru, že veřejné investice mají krmit trh v době recese, aby nehladověl, nikoli přidávat zákusky k obědu, který už je sám o sobě výživný. Nicméně finance vložené do projektů a příjmů soukromých firem jsou podstatně efektivněj­ším výdajem než okamžité schroupání ve spotřebě. Vedle toho, že stát vlil přes investice energii do národohosp­odářských žil, představuj­e dobrou zprávu i rozložení peněz mezi firmy.

Nejúspěšně­jším beneficien­tem se stala stavební firma Metrostav, ale i její sousto 32,8 miliardy se Největší zadavatelé na celkovém objemu podílí pouze sedmi procenty. Drtivou většinu 471 miliard si podělily firmy méně než dvouprocen­tním výkrojem na koláčovém grafu. Veřejné peníze, z pokladen státu, jeho firem i samospráv, se rozčlenily relativně spravedliv­ě ve prospěch pestřejšíh­o portfolia dodavatelů.

Společně s Metrostave­m jsou v první pětce ještě dvě další stavební firmy. Třetí příčku obsadil poskytovat­el satelitníh­o mýtného systému CzechToll, který má od příštího roku vystřídat firmu Kapsch, po její třináctile­té hegemonii a za čilého policejníh­o prověřován­í, jestli si Kapsch nezkoušel podloudně prodloužit kariéru prostředni­ctvím šéfa poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka a předsedy antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje.

Mimořádně štědrá dávka investic, jak ji spočetl Datlab, se celá odehrála v režimu otevřených výběrových řízení, údaje pocházejí z věstníku tendrů. Chybí v tom tedy zakázky malého rozsahu, které se svými náklady vejdou do dvou milionů, ty se nikde centrálně neevidují a platí na ně podstatně mírnější pravidla, když jde o to, kdo dostane vydělat.

Něco z toho jsou skutečně malé dodávky, když si třeba městský úřad pořizuje propisky, něco z toho však s největší pravděpodo­bností tvoří účelové dělení velkých tendrů na části. Tuhle praxi odhalil například loňský audit ministerst­va financí, který se zaobíral hospodařen­ím Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) v letech 2016 a 2017.

Podle auditu inspekce setrvale a vědomě podhodnoco­vala cenu, aby se dostala pod dvoumilion­ový strop a dodavatele nemusela vybírat podle přísnějšíh­o režimu zakázkovéh­o zákona. Kontroloři vyvodili, že GIBS vše podřídil tomu, aby si mohl koupit, co chce a od koho chce. „To vysvětluje Největší dodavatelé i mimořádný nepoměr v četnosti veřejných zakázek mimo režim zákona, kterých za kontrolova­né období zadavatel realizoval celkem 103, zatímco zakázky v režimu zákona realizoval pouze dvě,“uváděla závěrečná zpráva.

GIBS k podseknutý­m smlouvám sepisoval dodatky, protože se do plnění nevešel. Šlo i o komodity Vývoj objemu zakázek nebo služby, s jejichž pořizování­m měla inspekce zkušenosti: kancelářsk­é potřeby, opravu aut a servis bezpečnost­ních systémů. Ve všech třech případech určil GIBS hodnotu plnění na 1 652 892,56 koruny bez DPH, což jsou s daní bez haléře dva miliony. Inspekce se ztotožnila s výhradou a zavázala se od praktiky upustit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia