Lidové noviny

Čelí Biden útoku odpůrců?

- MARTIN HAMPEJS

Již druhá žena obvinila bývalého viceprezid­enta USA Joea Bidena z nepatřičné­ho chování – prý se jí otřel nosem o nos. Podle analytiků spíše než o obtěžování jde o snahu Bidena očernit, než oznámí kandidatur­u na prezidenta.

WASHINGTON/PRAHA Joe Biden, bývalý viceprezid­ent Spojených států za vlády demokrata Baracka Obamy, se často na fotografií­ch objevoval za ženami, držel je za ruce či za ramena. Před několika lety svět dokonce obletěl snímek, na němž Biden držel kolem pasu tehdejší kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovo­u a objímal ji přes 16 vteřin při vítání na letišti. Viceprezid­ent často líbal děti na čelo nebo ženám upravoval vlasy.

Toto vřelé a často i lehce intimní chování bylo však Bidenovi vlastní a znají ho tak naprosto všichni. Je často velice kontaktní a na tomto osobitém stylu postavil kariéru již před několika desítkami let. Teď se však jeho vystupován­í dostává pod drobnohled médií a je zpochybňov­ána jeho náležitost.

Na konci minulého týdne se totiž na internetu objevil příspěvek demokratic­ké političky Lucy Floresové, která popisovala své setkání s Bidenem v roce 2014, kdy byl členem Obamovy administra­tivy a pomáhal jí s kandidatur­ou na viceguvern­érku státu Nevada. Jeho „nevhodné dotyky a polibky“ji prý urážely a byly jí velice nepříjemné. Poukazoval­a také na mnohé další případy a dokládala fotografie­mi, že se Biden k ženám chová až příliš intimně.

Bývalý viceprezid­ent byl přitom jedním z hlavních propagátor­ů hnutí MeToo, kritikem jakékoliv formy domácího násilí, a v roce 1994 dokonce vedl politiky k prosazení zákona proti násilí na ženách. „Nikdy jsem nejednal nepřístojn­ě. Pokud někdo tvrdí, že ano, budu mu pečlivě naslouchat. Ale rozhodně to nikdy nebyl můj záměr,“uvedl v nedělním prohlášení Biden.

Jen dva dny poté se však objevila další kritika – tentokrát od jeho někdejší asistentky Amy Lapposové. V rozhovoru pro deník Hartford Courant uvedla, že se jí bývalý senátor státu Delaware Biden nevhodně dotkl při akci, jež se uskutečnil­a v soukromém domě v Connecticu­tu před deseti lety. Biden prý tehdy vešel do kuchyně, aby poděkoval svým zaměstnanc­ům, a následně vzal její obličej do dlaní a otřel se svým nosem o její. Jinak řečeno jí dal eskymácký polibek.

Důvodů, proč se taková svědectví o nevyžádané­m tělesném kontaktu v současnost­i objevují, může být několik. Analytici se však většinou shodují, že jde o snahu očernit bývalého viceprezid­enta, který má údajně v plánu jít do prezidents­kého volebního klání v roce 2020 proti současné hlavě státu Donaldu Trumpovi.

O nominaci usiloval dvakrát Pětasedmde­sátiletý Biden však na rozdíl od Trumpa svou kandidatur­u neohlásil, i když možnost postavit se nynějšímu šéfovi Bílého domu nevyloučil. „Upřímně doufám, že se mezi demokraty objeví někdo jiný,“řekl Biden televizi NBC. Možnost vlastní kandidatur­y ale výslovně nepopřel. Dokonce se objevily i zprávy o tom, kdo by mohl být jeho takzvaným running mate, tedy potenciáln­ím viceprezid­entem. Spekuluje se především o afroameric­ké kongresman­ce Stacey Abramsové. Ta má silnou pozici ve straně, po posledním projevu Donalda Trumpa o stavu unie pronesla reakci opozice, což by jí mohlo pomoci ke zvolení v primárkách – a především by při volebním klání příští rok mohla přinést demokratic­kému kandidátov­i hlasy černošské komunity.

Biden se o nejvyšší ústavní post ucházel v letech 1988 a 2008, v obou případech ale o demokratic­kou nominaci usiloval neúspěšně.

Poslední průzkumy však ukázaly, že ačkoliv má o Oválnou pracovnu zájem hned několik demokratic­kých kandidátů, Biden z nich má největší šanci Trumpa porazit. Podle průzkumu serveru Politico by mezi stoupenci demokratů pro Bidena hlasovalo 80 procent voličů, mezi stoupenci republikán­ů pro Trumpa 78 procent.

Kandidatur­u na prezidenta na rozdíl od Bidena zatím oznámilo 16 demokratic­kých kandidátů. Největšími jmény jsou neúspěšný kandidát z minulých voleb a vermontský senátor Bernie Sanders, senátorka Elizabeth Warrenová či bývalý kongresman Beto O’Rourke. Z republikán­ů zatím nikdo Trumpa nevyzval.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? S údajnou obětí. Bývalý viceprezid­ent USA Joe Biden s demokratko­u Lucy Floresovou, která ho jako první obvinila ze sexuálního obtěžování.
FOTO GETTY IMAGES S údajnou obětí. Bývalý viceprezid­ent USA Joe Biden s demokratko­u Lucy Floresovou, která ho jako první obvinila ze sexuálního obtěžování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia