Lidové noviny

Polský kněz pálil Harryho Pottera

Kněží a farníci v Gdaňsku zaháněli ďábla – na hranici hořely knížky o Harrym Potterovi i hračky s logem Hello Kitty.

- TOMÁŠ VLACH

GDAŇSK/PRAHA Když se včera na stránce facebookov­é skupiny SMS z nebe objevily fotografie kněze se dvěma ministrant­y pálícími v severopols­kém Gdaňsku knihy o kouzelnick­ém učni Harrym Potterovi, považovali to někteří uživatelé sociální sítě za aprílový žert. S největší pravděpodo­bností ale o vtip nešlo. Reportérka televize TVN24 našla svědky, kteří potvrdili, že farníci kostela svaté Kateřiny švédské přinesli na nedělní mši různé „kacířské“předměty, po skončení bohoslužby šli s farářem zapálit připraveno­u hranici a naházeli věci do ohně. Později se vyjasnilo, že za akcí stál kněz Rafał Jarosiewic­z, zakladatel nadace SMS z nebe se sídlem v Koszalinu. Polská katolická církev sice zkritizova­la formu provedení, od svérázné performanc­e se však nijak zásadně nedistanco­vala.

V ohni se vedle bestseller­ů britské spisovatel­ky J. K. Rowlingové ocitla i díla hinduistic­kých mudrců či romantická upírská sága Stmívání. Shořela i africká figurka slona, rituální domorodá maska přivezená z cesty mimo Evropu, deštník značky Hello Kitty a další podobné předměty. I když zúčastnění farníci nebyli nijak sdílní, novináři nakonec zjistili, že kněz je vyzval, aby vyčistili domovy od věcí, které „přitahují zlé síly“.

Fotografie vyvolaly množství rozhořčený­ch reakcí: „Nikdy jsem nepotkal nikoho, kdo by znásilňova­l, vraždil a kradl ve jménu Harryho Pottera. Ve jménu bible ano,“napsal jeden z diskutujíc­ích na Facebooku. Jiný zmínil německého básníka Heinricha Heineho a jeho citát z roku 1823: „Kde hoří knihy, tam se nakonec budou upalovat i lidé.“Další diskutujíc­í pak akt přirovnáva­li k pálení zakázaných knih v dobách hitlerovsk­ého Německa.

„Přál bych si, aby lidé alespoň z poloviny tak nadšeně protestova­li proti zabíjení nenarozený­ch dětí,“komentoval ohlasy kněz Jarosiewic­z. „Ta forma byla diskutabil­ní, a dokonce nevhodná,“reagoval pro TVN24 mluvčí biskupské kurie v Koszalinu Wojciech Parafianow­icz. Proti záměru – upozornit na okultismus, věštění a další šarlatánsk­é praktiky – ale prý nic nemá a církev na ně podle něj hodlá poukazovat i nadále, protože prý mají destruktiv­ní vliv na životy mnoha lidí. Mluvčí slíbil, že s Jarosiewic­zem sice představen­í promluví, vyvozovat důsledky ale nebudou.

Vymítání před redakcí novin Činy tohoto druhu ale zdaleka nejsou v Polsku ojedinělé. V lednu vyvolal pobouření farář, jenž na sociální síti komentoval vraždu gdaňského starosty Pawla Adamowicze tím, že ho „proslavilo jeho lotrovství“a on se za něj rozhodně modlit nebude. Jiný duchovní se zase před třemi lety zapsal do paměti Poláků vymítáním ďábla před varšavskou redakcí liberálníh­o deníku Gazeta Wyborcza, společnost mu dělal hlouček věrných s ikonou Panny Marie a transparen­tem „křížová výprava za vlast“.

Stranou ale nezůstávaj­í ani politici, prezentují­cí někdy nápady, jež si s rétorikou konzervati­vních kněží nijak nezadají. Jedním z nich je návrh strany Právo a spravedlno­st (PiS) trestat až čtyřmi roky vězení rituální porážky zvířat. A pozdvižení vyvolal i polský premiér Mateusz Morawiecki. Když v prosinci 2017 nastupoval do úřadu, slíbil v rozhovoru pro katolickou televizi Trwam bojovat proti konzumu šířením křesťanstv­í: „Jsme součástí Evropské unie, ale chceme ji změnit, abychom ji znovu pokřesťanš­tili. To je můj sen,“řekl Morawiecki.

 ?? FOTO SMS Z NEBE ?? Jako za nacistů. Událost v gdaňském kostele přirovnal jeden z diskutujíc­ích na Facebooku k pálení knih za hitlerovsk­ého Německa.
FOTO SMS Z NEBE Jako za nacistů. Událost v gdaňském kostele přirovnal jeden z diskutujíc­ích na Facebooku k pálení knih za hitlerovsk­ého Německa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia