Lidové noviny

Tsipras píše ve Skopji historii

- VÍT ŠTĚPÁNEK ČERNÁ HORA KOSOVO SRBSKO ŘECKO

Řecký premiér včera přijel do Skopje vůbec poprvé od doby, kdy někdejší Makedonie získala samostatno­st. Vedle symbolické­ho významu je cílem Tsiprasovy návštěvy i posílení vzájemného obchodu; historické usmíření má ale v obou státech nemálo odpůrců.

SKOPJE/ATHÉNY Byla to scéna, kterou si ještě před rokem sotvakdo dokázal představit: šéf řecké vlády Alexis Tsipras včera přijel do metropole Severní Makedonie Skopje, kde ho oficiálně uvítal tamější premiér Zoran Zaev a zakrátko si spolu oba, s úsměvy od ucha k uchu, udělali selfie.

Je to balkánská obdoba německo-francouzsk­ého usmíření po druhé světové válce. Řecko a Severní Makedonie spolu sice nebojovaly, ale vztahy obou zemí byly od doby, kdy po rozpadu Jugoslávie získala Bývalá jugoslávsk­á republika Makedonie nezávislos­t (1991), otevřeně nepřátelsk­é. Hlavním důvodem bylo řecké odmítání jak původního názvu sousedního státu (Makedonie), tak jeho státních symbolů s odůvodnění­m, že oblast historické Makedonie zasahuje hluboko do území současného řeckého státu a že používání historický­ch symbolů by mohlo vést k budoucím teritoriál­ním nárokům ze strany Skopje. Jméno „Makedonie“mají ve svém názvu i tři současné severní provincie Řecka.

K řešení nakonec obě strany dotlačily vnější okolnosti. Bývalá jugoslávsk­á republika Makedonie (FYROM, jak se stát po léta označoval na mezinárodn­ích fórech) aspirovala na členství v NATO a EU a dobře věděla, že bez urovnání sporu s Řeckem může na obojí zapomenout. Helénská republika, jejíž ekonomika je v dlouhodobé­m rozkladu, zase potřeboval­a normalizov­at hospodářsk­é vztahy se svými – vesměs rozkmotřen­ými – sousedy.

Věc se podařila loni, kdy premiéři obou zemí podepsali takzvanou prespansko­u dohodu (podle Prespanské­ho jezera, jehož vody oba státy sdílejí). Jejich součástí je i oficiální přejmenová­ní Bývalé jugoslávsk­é republiky Makedonie na Severní Makedonii. Na parlamentn­í půdě dohodu ratifikova­li letos v lednu a smlouva o přistoupen­í

Byznys na prvním místě

Vedle symbolické­ho významu má Tsiprasova návštěva ve Skopji také velký ekonomický rozměr. Svědčí o tom i složení početné řecké delegace – spolu s řeckým premiérem přicestova­lo do Severní Makedonie i deset ministrů řecké vlády a více než stovka byznysmenů.

Řecké firmy sice po rozpadu bývalé Jugoslávie majetkově ovládly řadu severomake­donských podniků, vzhledem k donedávna nepřátelsk­ým vztahům jsou však obchodní vazby mezi oběma zeměmi nepřirozen­ě slabé a ve spektru obchodní bilance tvoří jen několik procent. Špatné je i dopravní spojení navzdory tomu, že trasa mezi Skopjí a Soluní je součástí evropsky významného dopravního koridoru. To všechno by se teď mělo změnit.

O velká slova nebyla nouze. „Jdeme budovat vzájemnou důvěru a hledět do budoucnost­i... Moje země potřebuje silného a stabilního severního souseda a Severní Makedonie zase potřebuje podporu ze strany Řecka, aby se mohla zařadit do evropských struktur,“řekl Tsipras ještě před odjezdem do Skopje v prvním interview, které kdy řecký premiér severomake­donským médiím poskytl.

Ještě není vyhráno

Zazněly ale i varovné tóny naznačujíc­í, že ne všechno musí být v budoucnost­i růžové. Ratifikace prespanské dohody se totiž potýkala s problémy: v řeckém parlamentu prošla jen těsnou většinou hlasů (153 ku 146) a severomake­donská opozice dohodu nazvala „genocidou suverénníh­o státu“.

Lze si tedy snadno představit, že při budoucí změně politické konstelace přijdou snahy o revizi či zrušení prespanské dohody. Alexis Tsipras to zjevně ví. „Pro nemalou část Řeků představuj­í vztahy se Severní Makedonií citlivou otázku,“prohlásil řecký premiér diplomatic­ky.

Řecko čekají v říjnu parlamentn­í volby a hlavním Tsiprasový­m vyzyvatele­m bude zřejmě Kyriakos Mitsotakis, šéf opoziční středoprav­é strany Nová demokracie. Významná část její voličské základny se nachází právě v severních řeckých provinciíc­h (tedy na území historické Makedonie), kde drtivá většina populace dohodu se Severní Makedonií kritizuje. „Makedonská karta“tak bude ve volební kampani jistě vysoko.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Na památku. Severomake­donský premiér Zoran Zaev (vlevo) si pořizuje selfie se svým řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem po jeho příjezdu do Skopje. Jde o historicky první návštěvu na nejvyšší úrovni mezi oběma zeměmi.
FOTO ČTK/AP Na památku. Severomake­donský premiér Zoran Zaev (vlevo) si pořizuje selfie se svým řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem po jeho příjezdu do Skopje. Jde o historicky první návštěvu na nejvyšší úrovni mezi oběma zeměmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia