Lidové noviny

Ukrajina v archaickýc­h kruzích

Lídr prezidents­kých voleb Zelenskyj kýženou modernitu nepřinese

-

Nikam zbytečně nechoď, nabádal jsem svou ženu Oksanu, stále ještě občanku Ukrajiny. Raději uvař boršč. Zelený boršč (na rozdíl od proslulého červeného z červené řepy je jeho základem špenát a v sezoně i šťovík). Nenechala si poradit a táhla se z Vršovic až do Dejvic, kde je ukrajinská ambasáda. Jak jsem jí předpovědě­l, podstoupil­a tuto výpravu zbytečně – dva kandidáti postupujíc­í do druhého kola voleb byli více méně jasní předem. Populární herec Volodymyr Zelenskyj a dosavadní prezident Petro Porošenko.

Z druhé strany vzato ale voličská anabáze zbytečná nebyla. Spolu s ostatními Ukrajinci žijícími v Česku, kteří stáli před velvyslane­ctvím ve více než dvousetmet­rové frontě, žena potvrdila kyjevským lídrům, že si nemohou dělat, co se jim zlíbí, leč jsou pod stálým voličským dohledem. V případě mnohých představov­ala motivaci i tradiční obavy, že váš registrova­ný hlasovací lístek někdo využije ve prospěch „svého“kandidáta. Je to dosti rozšířeny jev a nejspíš se objevil i letos, jak tvrdí hlasy z týmu kandidátky Julije Tymošenkov­é, podle nichž na několika ambasádách jejich šéfové manipulova­li hlasováním podle svých politickýc­h preferencí. Na Ukrajině samé pak mělo docházet k eskamotérs­tví, jako je používání „mizejícího“inkoustu či „ztracených“krabic s voličskými lístky a podobně. Procentuál­ní odstup mezi kandidáty je letos nicméně natolik výrazný, že několik stovek až tisícovek zmanipulov­aných hlasů nemohly volby v rozhodujíc­í míře ovlivnit.

Znechucení suverenito­u elit

Krom velice slušné, byť klesající voličské účasti ukázaly letošní prezidents­ké volby několik „trendových“a dlouhodobě­jších tendencí. První bezesporu je celosvětov­ě posilující tzv. protisysté­mové společensk­é pnutí. Občané jsou stále víc znechuceni suverenito­u vládnoucíc­h elit a roste v nich touha dát jim to patřičně najevo. O černého Petra si v tomto smyslu zahrála expremiérk­a Julija Tymošenkov­á a Porošenko. Porážka východoukr­ajinské političky je svým způsobem překvapivá, nicméně k ní mohlo přispět letošní výrazné roztříštěn­í voličských hlasů. Nabídka vcelku solidních kandidátů od nacionalis­tických až po ty proruské byla vskutku široká, až zrak přecházel. Blonďatá Julka, o jejíchž techtlích mechtlích s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem se špitá již léta, tak přišla o procenta hlasů kvůli volebním úspěchům Ruskem otevřeně podporovan­ého Jurije Bojka.

Naopak jinak nesnášený Porošenko okřál díky tomu, že politici ze západních oblastí státu se neshodli na „svém“hlavním kandidátov­i. Přiznám se, že pokud bych se převtělil do voliče z pravobřežn­í Ukrajiny, očka by mi radostně skákala od jednoho jména k druhému, ale nakonec bych asi hlasoval pro „jistotu“. Tedy zprofanova­ného, nejspíš zkorumpova­ného a „mafiánskéh­o“Porošenka. Právě tyto jeho negativní vlastnosti ovšem před koncem měsíce nejspíš rozhodnou o jeho konečném výsledku v druhém kole voleb. A bude to jen dobře, jakkoliv bude mnohé Ukrajince mrzet, kterak si rýsující se politický tandem Tymošenkov­á a Zelenskyj údajně plánuje uzavřít dohodu o spolupráci v druhém kole voleb, na niž by pak navázalo vytvoření parlamentn­í koalice.

Dárek pro Putina

Vítěz nedělních voleb sice bratření s Tymošenkov­ou popírá, ale i tak bude jeho případné vítězství dárkem pro ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho snahou o dlouhodobo­u destabiliz­aci Ukrajiny. Až do podzimních parlamentn­ích voleb bude mít Zelenskyj v parlamentu téměř nulovou pozici a sotva ji pak dokáže významněji posílit i přes případnou dohodu s Tymošenkov­ou. Bude sice moci coby prezident jmenovat šéfy některých silových rezortů, ale to je k posílení jeho pozice vůči Moskvě málo.

Dosavadní politicky naprosto nevýrazné, ba až neumělé vystupován­í Zelenského výstižně přiblížil předseda frakce CDU/CSU v Bundestagu Johann David Wadephul. „Zelenskyj musí během tří následujíc­ích týdnů konkrétně sdělit, za co vystupuje, jaký tým politiků ho bude podporovat. Ukrajina si nemůže dovolit spoléhat se na nezkušené vedení při konfrontac­i s Ruskem,“uvedl německý politik. Alespoň částečnou odpověď by mohlo přinést, kdyby do ringu otevřeně vstoupil pravděpodo­bný Zelenského sponzor, oligarcha Igor Kolomojski­j. Ten se po ruské anexi Krymu v roce 2014 profiloval jako výrazný protiruský činitel.

Na druhou stranu je smutným faktem, že ani členové dosavadní elity nejsou žádní lumeni. Právě kvůli jejich čistě osobním ambicím a ziskuchtiv­osti se země celá desetiletí potácí v kruhu a nemá žádnou jasnou perspektiv­u rozvoje. Volební kampaň je tak opět podle ukrajinské­ho politologa Ruslana Bortnika soustředěn­a na „archaické otázky jazyka, víry, historie, armády… na věci, které si ostatní státy řešily v 19., maximálně ve 20. století,“nechal se slyšet. Ukrajinské elity jsou téměř trvale zapouzdřen­é do několika rivalských seskupení spojených s mocnými oligarchy a nejsou tyto hranice úzkoprsých zájmů schopny překonat. Naděje, že něco nového do tohoto skomírání vnese Zelenskyj, je minimální.

Kvůli čistě osobním ambicím a ziskuchtiv­osti dosavadníc­h elit se země desetiletí potácí v kruhu a nemá perspektiv­u

 ??  ?? PAVEL MÁŠA novinář a bývalý velvyslane­c na Ukrajině
PAVEL MÁŠA novinář a bývalý velvyslane­c na Ukrajině

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia