Lidové noviny

Socialisti­cká láska

-

Porozumět nedávným dějinám vyžaduje někdy mnohem více erudice než pochopit dějiny starší. Platí to zejména pro období let 1948–1989, které se označuje tu jako „komunistic­ký režim“, tu jako „socialisti­cká diktatura“. Z odstupu času, který se den co den zvětšuje, se doba komunistic­ké nadvlády bude většině lidí stále více jevit jako nepochopit­elná odbočka či odchylka od normálnost­i.

Můžeme to doložit i jednou aférou, která vypukla právě před sedmdesáti lety. Básník Vítězslav Nezval publikoval na počátku dubna 1949 dlouho očekávanou sbírku Veliký orloj, v níž se po svém přihlásil k novému režimu. Vedle veršovanýc­h pajánů na Stalina, Gottwalda či Rudou armádu tu najdeme milostnou lyriku i básně existenciá­lního ladění. Hned po vydání sbírku nemilosrdn­ě kritizoval­o pět mladých literárníc­h kritiků, a to z pozic dogmatické­ho komunismu. Jednomu byl Nezval mluvčím „dekadentní buržoazie“, druhý mu vyčítal „chorobnou zálibu“v astrologii, třetí pranýřoval nepřijatel­né ozvuky surrealism­u.

O několik týdnů později sepsal jeden z kritiků společně s přítelem, který stejně jako on studoval na filozofick­é fakultě, vtipnou parodii na Nezvalův styl nazvanou Socialisti­cká láska: „Až mé mužství bude kulminovat ve znamení Panny / Tvůj prs bude sladký podpaží hořké klín slaný /

Jak mořské ryby rozhozené na divany / Jak sůl země jak politika naší strany.“Další kritik text odnesl do redakce týdeníku Kulturní politika, jehož redaktoři žili v iluzi, že alespoň komunisté budou moci v režimu ovládaném jejich stranou trochu svobodně myslet. Pobavený šéfredakto­r Kulturní politiky E. F. Burian nechal básně přepsat na stroji. Text se šířil po pražských redakcích a přečetlo si ho – podle pozdějšího vyšetřován­í – sedmdesát lidí.

Z naprosto bezvýznamn­é studentské recese – z dnešního úhlu pohledu – vznikla obrovská aféra. Parodie byla označena za protistran­ický pamflet. Všichni, kdo s textem přišli do styku, byli vyšetřován­i evidenčním oddělením ústředního výboru komunistic­ké strany, kde jim bylo vyhrožován­o dlouholetý­m vězením. Nakonec byli autoři textu a jeho distributo­ři „jen“vyhozeni ze strany, fakulty a redakcí. Týdeník Kulturní politika byl zrušen. Vítězslav Nezval měl totiž mocné politické krytí: jeho přítelem byl ministr informací a člen politbyra ústředního výboru Václav Kopecký. Aféra byla také produktem mocenského soupeření mezi Kopeckým a jeho skupinou a zástupcem generálníh­o tajemníka Gustavem Barešem o další směřování kulturní politiky nového režimu. Vítězem tu byl nakonec Kopecký, protože Bareš byl chráněncem Slánského, jenž byl zanedlouho označen za zrádce a oběšen.

Z odstupu času, který se den co den zvětšuje, se doba komunistic­ké nadvlády bude většině lidí stále více jevit jako nepochopit­elná odbočka či odchylka od normálnost­i

Představa, že parodie na nějakou básnickou sbírku šířená strojopise­m mezi známými vyvolá mocenský boj v čele aparátu, který řídí stát, zní dnes jako z jiné planety. Na téhle jiné planetě jsme však žili ještě před třiceti lety.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia