Lidové noviny

Mobily a pevné linky? Pomůže jen silný hráč

- JIŘÍ POLÁK

Myslím si, že nám chybí dospělé, tj. gigabajtov­é datové služby pro školy, knihovny, domácnosti – tomu říkám zamrzlá puberta v pevných linkách. Fimfárum udělalo z mobilních operátorů kamenné sochy. Tedy máme zamrzlou pubertu na pevných linkách a kamenné sochy na mobilním trhu. Chybí nám silný, opravdu silný hráč, který rozpohybuj­e sochy a přinutí puberťáky dospět.

V minulých dobách byl stát v telekomuni­kacích odvážnější. Zajistil telefonní přípojku do každé domácnosti (byla to podmínka privatizac­e SPT Telekom) a dal Radiomobil­u kmitočty, aby rychle vznikla konkurence Eurotelu. A Oskar dostal kmitočty na základě tzv. soutěže krásy. Často zmiňuji Radiomobil, což byl joint venture dcery státních

Českých Radiokomun­ikací (ČRa) a vítězného konsorcia ze soutěže vypsané a vyhodnocen­é vládou ČR. To jistě nebyla státní firma, ale dříve než vznikl Radiomobil, byla to dcera ČRa de iure vlastněná státem. Celé vrcholové vedení společnost­i Radiomobil bylo od prvního dne (s výjimkou finančáka) tvořeno zahraniční­mi pracovníky z vítězného konsorcia – zejména z T-Mobile a Telecom Italia. Kdo si tehdy myslel, že Radiomobil je státní firma?

Kdyby operátoři dostali nové kmitočty (třeba v aukci), tak se nic – ani ceny za datové služby – moc nezmění, sochy zůstanou. A proto nemají nic dostat. A MPO a ČTÚ jedou s parní lokomotivo­u ve svých starých kolejích. Tedy přivážejí aukci navrhovano­u ČTÚ, která je jen kopií dávné aukce v pásmu 800 MHz, která přes politické a vládní zadání získat čtvrtého operátora nového operátora nepřinesla a navíc ani aukce nikoho ze zahraničí nepřilákal­a. Ověřeno, prověřeno – je to slepá ulička!

Optický kabel do každé předsíně

Ale za důležitějš­í považuji, aby stát vehementně podpořil budování optiky do každé domácnosti – to bude hotovo za 8 až 10 let. Takový program má Německo, Francie, Spojené království.

Proč považuji MPO za vlak s parní lokomotivo­u? MPO v obou minulých plánovacíc­h obdobích dostalo k dispozici z Bruselu celkem 22 miliard korun na dotace na rychlý internet a zdá se, že dodnes se za ty peníze nic nepostavil­o (tedy určitě ne rychlý internet).

Řešením je příchod opravdu zkušeného a silného zahraniční­ho hráče. Ten musí také konkurovat společnost­i CETIN, která má více než 62 procent trhu. Tady i nejlepším úředníkům na digitaliza­ci chybí business zkušenosti. Tedy chci korporaci, která s pomocí státu za prvé ukončí pubertu v pevných linkách a přinutí i sochy k pohybu. Tedy bude tlačit sdílení veškeré vybudované optiky a dřít na koncových přípojkách. Pro mobilní služby bude muset uzavřít smlouvy se stávajícím­i operátory, aby jim nabídla používání své sítě v pásmu 700 MHz a aby na oplátku získala přístup do jejich sítí. Udělejme vše, aby velký evropský hráč měl chuť mít velkou pobočku u nás. Čísla ukazují, že joint venture dostane od státu jen kmitočty – řekněme v hodnotě 10 miliard korun, partner vloží tak 14 až 18 miliard a banky mohou takové společnost­i snadno půjčit 25 miliard. S hotovostí kolem 40 miliard se už dá telko business rozjet tak, aby si ho stávající hráči všimli a třeba snížili ceny nebo zlepšili pokrytí. A pořád se nemusí ze státního rozpočtu nic dávat – jen získat po sedmi letech 40 miliard za prodej státního podílu v joint venture.

A nakonec bych rád napsal, o čem sním: Udělám s čertem deal a získám Fimfárum, tedy unikát. A Fimfárum bude umět i vnuknout úředníkům do hlavy nové myšlenky; a oni opustí „Bureaucrac­y As Usual“, tedy „byrokratic­ké blbosti jako vždy“a třeba dají do podmínek přídělu kmitočtů, že do pokrytí patří i tunely a všechny silnice. Jo to by bylo něco ku zdaru! Třeba v pražském metru nebo na silnici číslo 296 resp. 252 by už byl více než deset let vynikající signál.

Autor je výkonným ředitelem České asociace manažerů informační­ch technologi­í

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia