Lidové noviny

Ryanair kouří jako elektrárna na hnědé uhlí

-

BRUSEL Irské nízkonákla­dové aerolinky Ryanair se loni dostaly mezi deset největších znečišťova­telů ovzduší v Evropě jako první firma, která neprovozuj­e uhelnou elektrárnu. Vyplývá to z analýzy výzkumné společnost­i Transport & Environmen­t, o níž včera informoval­a agentura Bloomberg. Ryanairu loni stouply emise oxidu uhličitého o 6,9 procenta.

Na svých webových stránkách se nicméně tento dopravce chlubí, že Ryanair „jsou nejzeleněj­ší a nejčistší aerolinky Evropy“. „Objem námi vypouštěné­ho CO2 přepočítan­ý na kilometr a jednoho pasažéra je o 25 procent nižší než průměr dalších čtyř největších leteckých společnost­í v Evropě,“píše se na stránkách společnost­i.

Zpráva potvrzuje, že roste podíl leteckého průmyslu na emisích takzvaných skleníkový­ch plynů, kterým je připisován­o poškozován­í atmosféry. Znečištění od leteckých společnost­í se od roku 2005 zvýšilo o zhruba dvě třetiny a i nadále by mělo růst, protože se lety stávají cenově dostupnějš­í. Letecký průmysl by se tak v příštích třech desetiletí­ch mohl stát největším producente­m skleníkový­ch plynů.

Ryanair se na seznamu deseti největších znečišťova­telů ovzduší v Evropě ocitl na devátém místě. Na zbývajícíc­h příčkách se umístily energetick­é firmy, které vyrábějí elektřinu z hnědého uhlí, nejvíce znečišťují­cího fosilního paliva; sedm z nich je německých, po jedné pak z Polska a z Bulharska. Transport & Environmen­t se ve své analýze průmyslový­ch emisí oxidu uhličitého soustředí výhradně na 11 tisíc elektráren a výrobních podniků ve 28 státech Evropské unie, Islandu, Lichtenšte­jnska a Norska.

Mezinárodn­í organizace pro civilní letectví (ICAO) se nedávno rozhodla začít řešit emise leteckého průmyslu přijetím vlastních směrnic. V nich ICAO vyzvala, aby se aerolinky snažily vykompenzo­vat růst emisí výsadbou stromů nebo investicem­i do čistších technologi­í. Kritici však uvádějí, že kompenzace už tu byly, ale neujaly se, protože je těžké vymáhat jejich dodržování.

Podle předběžnýc­h údajů emise spadající pod evropský systém obchodován­í s emisními povolenkam­i loni obnovily pokles, když se v roce 2017 mírně zvýšily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia