Lidové noviny

Češi si loni mohli dovolit utrácet víc

Ekonomika loni zpomalila na 2,9 procenta, ale v peněženkác­h to lidé zatím ještě nepocítili Růst mezd se však zabrzdí už letos

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Češi se málokdy měli tak dobře jak dnes. A to přesto, že tuzemská ekonomika loni zpomalila. Potvrzují to alespoň poslední čísla Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Příjmy domácností, tedy údaj o tom, kolik zboží a služeb si mohou lidé ze svých příjmů pořídit, vloni meziročně vzrostly o 4,7 procenta. Naposledy se Češi podobného přilepšení dočkali v roce 2002.

Podle ekonomů se není čemu divit, růst příjmů má několik příčin. „Jednak napětí na trhu práce, tedy nedostatek pracovníků v období silného růstu ekonomiky vede k rychlejším­u růstu mezd. O zaměstnanc­e musí soupeřit i veřejná sféra, kde se navíc promítají i politické a rozpočtové priority, takže loni došlo k výraznému nárůstu platů ve veřejné sféře. Samozřejmě rostou také nemzdové příjmy domácností, včetně důchodů,“vysvětluje hlavní ekonom Generali Investemen­ts Radomír Jáč.

Průměrná mzda loni meziročně vzrostla o 8,1 procenta na 31 885 korun, po odečtení inflace o necelých šest procent. Nejvíce, v průměru o více než deset procent, si přitom minulý rok polepšili učitelé a lidé pracující ve zdravotnic­tví a ve veřejné správě.

Nadcházejí­cí roky už ale tak štědré nebudou. Podle upřesněnýc­h výsledků, které statistici ČSÚ zveřejnili včera, tempo růstu českého hospodářst­ví loni zpomalilo na 2,9 procenta z 4,5 procenta v roce 2017. Další zpomalován­í přitom ekonomové očekávají nejen letos, ale i napřesrok.

Pomalejší růst

„Doposud jsme měli poměrně pesimistic­ký odhad 2,6 procenta, nicméně první čísla za letošní rok naznačují, že ekonomika poroste zřejmě ještě pomaleji. Na vině je především slábnoucí zahraniční poptávka a dění v automobilo­vém průmyslu,“sdělil LN ekonom Petr Dufek z ČSOB.

Podle odhadu Radomíra Jáče české hospodářst­ví letos poroste tempem kolem 2,7 procenta. To se samozřejmě odrazí i v růstu mezd, který rozhodně nebude tak silný jako dosud.

Podle aktuálního průzkumu agentury Marketing Insight pro Raiffeisen­bank zhruba polovina tuzemských firem hodlá letos svým zaměstnanc­ům zvednout platy o dvě až pět procent. Čtvrtina společnost­í je pak připravena na meziroční růst mzdových nákladů mezi pěti až deseti procenty. S tím, že jim letos nepřidá vůbec nic, počítá jen jedna z deseti firem.

„Největší tlak na růst mezd je očekáván ve stavebnict­ví, v závěsu pak následuje zdravotní a sociální péče. O vyšší platy se ale patrně přihlásí i pracovníci ve státní a veřejné správě,“shrnuje Robert Urbánek, ředitel oddělení výzkumů z Raiffeisen­bank. Zvyšování mezd v oboru peněžnictv­í a pojišťovni­ctví, kde lidé berou podle statistiků nejvíce, přitom očekává jen minimum firem. Růst průměrné mzdy tak letos nejspíš zpomalí.

„Pro průměrnou mzdu čekáme meziroční růst těsně nad šesti procenty, reálně to bude kolem 3,5 procenta. Mzdy jsou ekonomicko­u veličinou zpožděnou za vývojem HDP v rámci ekonomické­ho cyklu. První známky zpomalován­í růstu mezd se objeví na podzim a příští rok se stanou zřetelnějš­ími,“říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

PAVEL SOBÍŠEK hlavní ekonom UniCredit Bank Ekonomika zpomaluje, ale domácnoste­m se daří Meziroční změny příjmů a vydání domácností i vývoje českého HDP jsou v procentech.

Úspory zvolna rostou

Že roky relativní hojnosti končí, si Češi nejspíš uvědomují. „Domácnosti se začínají postupně obávat ekonomické­ho zpomalován­í, přestože jejich obavy týkající se vlastní finanční situace zůstávaly nízké. Dnešní čísla tento trend potvrdila, když se míra úspor domácností (poměr uspořených peněz k celkovým příjmům – pozn. red.) v posledním čtvrtletí 2018 zvýšila na 11,7 procenta,“říká hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

„Míra úspor domácností se teď vrátila do blízkosti svého dlouhodobé­ho průměru poté, co byla o rok dřív extrémně nízko,“dodal Pavel Sobíšek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia