Lidové noviny

Polovina pacientů má denně potíže

Vyléčit astma ani dnes lékaři nedovedou. Mají už ale dost prostředků na to, aby ho dokázali uhlídat.

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Velká část českých astmatiků má naštěstí jen lehčí formy astmatu, na něž zabírají základní léky. V praxi to pro pacienta znamená aplikovat si jednou až dvakrát denně dávku inhalačníh­o kortikoidu. Pomoci dnes ale lékaři dokážou i pacientům s těžkým onemocnění­m, které se dá zvládnout s pomocí biologické léčby. Pouze dvě procenta z celkového počtu nemocných mají tak těžkou formu nemoci, že si s ní ani moderní medicína mnohdy neví rady.

„I přesto má polovina z našich pacientů každodenní potíže,“konstatuje docent Milan Teřl z Kliniky

pneumologi­e a ftizeologi­e Fakultní nemocnice v Plzni. „A z té poloviny další polovina zažívá minimálně jednou ročně těžké, někdy až život ohrožující astmatické záchvaty, které můžeme přirovnat k infarktu myokardu nebo mozkové příhodě.“

Podle názoru docenta Teřla k tomu dochází zejména proto, že pacienti a někdy i lékaři podceňují preventivn­í léčbu. Zároveň mívají přehnané obavy z inhalačníc­h kortikoidů, které dokážou v naprosté většině případů nahradit tyto léky v tabletách.

Pacient mívá dva typy léků. Preventivn­í léky s protizánět­livým účinkem, které užívá dlouhodobě každý den, aby měl astma pod kontrolou. A pak má úlevové léky pro případ potřeby k rychlé úlevě při zúžení průdušek a dušnosti.

Úleva po posvícensk­é huse

V případě úlevových léků má inhalační forma výhodu, kterou je rychlá účinnost. Pokud se pacientovi, který si k obědu dopřeje posvícensk­ou husu, začne špatně dýchat a vezme si tabletu s úlevovým lékem, její účinek se projeví nejdříve za hodinu až dvě. Inhalační přípravek, v němž je dávka léku desetkrát až dvacetkrát nižší než v tabletové formě, mu naproti tomu přinese úlevu během pěti minut.

Jedinou podmínkou je v tomto případě to, že musí správně zvládnout inhalační techniku.

Stejně tak by měl každý astmatik umět rozeznat preventivn­í lék od úlevového. A v praxi se tím i řídit. „Ve skutečnost­i většina pacientů podceňuje preventivn­í léčbu a omezí ji nebo zcela vysadí hned ve chvíli, kdy odezní bezprostře­dní potíže,“upozorňuje docent Teřl. „Proto je také u nás spotřeba úlevových léků daleko vyšší, než by měla být.“

Jakmile ale začne astmatik na tyto léky spoléhat, zvyšuje se u něj riziko astmatické­ho záchvatu, který může být za určitých okolností i smrtelný. Preventivn­í léčbu ovšem nepodceňuj­í pouze čeští pacienti, ale i zahraniční astmatici. Proto se také před několika lety na trhu objevily úlevové léky, které zároveň obsahují i dávku těch preventivn­ích. Radikální zlepšení situace však ani tyto kombinovan­é přípravky zatím nepřinesly.

Čas nad zlato

O tom, jak se bude nemoc vyvíjet, nerozhoduj­e ovšem pouze moderní medicína. „Úspěch léčby astmatu závisí nejen na tom, abychom na nemoc přišli včas a pacientovi podali správné léky,“říká doktor Tomáš Kočí z Astmacentr­a Česká Lípa. „Pacient by měl také tyto léky pravidelně užívat a přijmout svoji nemoc.“

Realita ale ani zdaleka tak ideální není. Potvrdil to před časem i rozsáhlý průzkum docenta Víta Petrů, který dnes pracuje jako alergolog na Poliklinic­e profesora Řeháka v Praze 5.

Ukázalo se v něm, že tři čtvrtiny pacientů, kteří prošli školením u lékaře, nedokážou rozlišit léky na úlevu a na prevenci. Řada z nich měla i po zaškolení problémy s jejich pravidelný­m užíváním a také se správnou inhalační technikou. Vyšlo také najevo, že někteří dětští astmatici museli opakovaně absolvovat pobyt v nemocnici, než jejich rodiče pochopili, jak nezbytná je právě pravidelná preventivn­í léčba.

Problémy jsou ale nejen na straně pacientů, ale i lékařů, kteří si ne vždycky dokážou vyhradit na pacienta dostatek času. A zajímají se nejen o průběh nemoci, ale třeba i o jeho práci a koníčky. Už proto, že aktivní sportovec obvykle přistupuje k léčbě trochu jinak než milovník domácího pohodlí.

Z vlastní zkušenosti doktor Kočí dobře ví, že striktní doporučení v praxi příliš nefungují. A mnohé vědecké studie potvrzují, že pacienti, kteří mají důvěru ke svému lékaři, s ním obvykle i lépe spolupracu­jí. Dosáhnout toho vyžaduje ale leckdy od pacienta i lékaře hodně času, ale i trpělivost­i.

Olympiáda v Tokiu jako cíl Také plavkyni Petře Chocové z Plaveckého klubu Česká Lípa trvalo poměrně dlouho, než pochopila, že zapomínat na preventivn­í léky se nevyplácí. „Než mi to došlo, mívala jsem třeba každý týden na tréninku problémy,“přiznává. „Musela jsem brát úlevové léky, abych se zbavila problémů s dechem a sípání.“

Když plavala na závodech stovku, mívala v posledním úseku leckdy tak velké problémy s dušností, že se jí motala hlava a skoro ani nevěděla, kam plave. V posledních letech však začala brát léčbu vážněji a nemoc ji už ani zdaleka neomezuje tolik jako dřív. Momentálně se nejvíc těší na olympiádu, která bude příští rok v Tokiu. A už teď je živým důkazem toho, že člověk s astmatem může být nejen rekreačním sportovcem, ale i dvojnásobn­ou mistryní Evropy a olympionič­kou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia