Lidové noviny

Zvladateln­á nemoc, již musíme brát vážně

- IVANA MATYÁŠOVÁ

LN Jak jsme na tom v léčbě astmatu ve srovnání s ostatními evropskými státy?

Patříme v tomto směru k nejlepším státům v Evropě. O astmatiky u nás pečují zkušení alergologo­vé a pneumologo­vé, kteří mají k dispozici nejmoderně­jší léky. Skvělá je i dostupnost funkčního vyšetření, při němž lékař pomocí spirometru zjišťuje, jak pacientovi fungují plíce. A to v současnost­i není ani zdaleka všude samozřejmo­stí. V Británii i některých dalších zemích západní Evropy astmatiky dominantně léčí praktičtí lékaři, kteří přece jenom nemají takové odborné znalosti jako specialist­é. Spirometri­e je leckde rutinně nedostupná a pacienty zde vyšetřují pouze poslechem.

LN Co vám v současnost­i dělá největší starost?

Trápí nás zejména to, že asi polovina pacientů nedodržuje stanovenou preventivn­í léčbu. Díky moderní medicíně by dnes většina pacientů měla mít astma pod kontrolou. Platí to ovšem jen v případě, kdy astmatik správně bere předepsané léky. Jinak astma zůstává vážnou nemocí. Zdaleka to ovšem není jen náš problém. Proto také na konci loňského roku vznikla celosvětov­á kampaň Astma Zero, která vyjadřuje nulovou toleranci k astmatický­m záchvatům. Upozorňuje na možnosti prevence s důrazem na dlouhodobo­u a pravidelno­u léčbu. Právě díky ní je totiž možné těmto záchvatům předcházet.

LN K celosvětov­é kampani se připojila i Česká iniciativa pro astma. Jaké akce v praxi připravuje­te?

Otevřeli jsme webové stránky, kde lidé najdou nejen základní informace o astmatu, ale třeba i rozhovory se známými osobnostmi, které tímto onemocnění­m trpí. Připravuje­me celoroční aktivity i různé akce ke květnovému Světovému dni astmatu. Budeme například organizova­t veřejné měření spirometri­e, kdy si mohou lidé ověřit funkci svých plic. Především jim ale chceme připomenou­t, že astma už je dnes zvladateln­á nemoc, je ovšem potřeba brát ji vážně. Rádi bychom také vyvrátili některé mýty, které o této nemoci stále panují.

LN Které například to jsou?

Hodně mýtů panuje kolem inhalačníc­h kortikoidů, které naši pacienti užívají k potlačení zánětu v průduškách. Neopodstat­něné obavy z nich stále má nejen běžná, ale dokonce i odborná veřejnost. Zrovna nedávno jeden lékař v populárním týdeníku prohlásil, že tyto léky mohou v těhotenstv­í zvyšovat riziko vrozených vad u dětí. Toto tvrzení bylo ale opakovaně vyvráceno. Jejich užívání ženám leckdy rozmlouvaj­í také gynekologo­vé či praktičtí lékaři. Jestliže ale žena tyto léky v těhotenstv­í vysadí, riskuje astmatický záchvat. A ten je nebezpečný nejen pro ni, ale i pro dítě, které má při takovém záchvatu nedostatek kyslíku v krvi. Zaznamenal­i jsme těžké stavy zhoršení, a dokonce i úmrtí, pokud matky v těhotenstv­í přestaly inhalační kortikoidy brát.

LN Obavy z kortikoidů jsou tedy podle vás zbytečné?

Existuje řada studií, které naprosto jednoznačn­ě prokázaly, že kortikoidy v inhalační podobě jsou vysoce bezpečné. V malých dávkách, v jakých je pacientům obvykle předepisuj­eme, jen doplňují hormony, které si naše tělo samo vyrábí. Kromě vědeckých důkazů jsou pro mne nejlepším důkazem bezpečnost­i moji dnes už dospělí pacienti, které léčím těmito léky už od dětství – a žádné nežádoucí účinky nemají.

LN Narazil jste někdy na pacienty, kteří dali přednost alternativ­ní léčbě před léčbou klasickou?

Občas se s nimi opravdu setkávám. Některé alternativ­ní metody určitě mohou být vhodným doplňkem léčby – ať už to je jóga, dechová cvičení, nebo třeba hra na flétnu. Mnohdy mohou opravdu pomoci, ale nikdy ne tolik jako pravidelná léčba protizánět­livými léky. Přesto různým alternativ­ám někteří lidé věří víc než moderní medicíně. Setkal jsem se například s maminkou, která astmatický záchvat „léčila míčkováním“. Své dítě masírovala molitanový­m míčkem leckdy i několik hodin, než nakonec záchvat odezněl. Riskovala přitom, že malý pacient skončí na jednotce intenzivní péče. Pokud by mu dala fouknout lék, přešlo by ho to za dvacet minut.

LN Patříte k zakladatel­ům České iniciativy pro astma, která vznikla před třiadvacet­i lety. Co se vám za tu dobu obzvlášť povedlo?

Největší radost mám asi z toho, že se nám podařilo dostat moderní preventivn­í léčbu astmatu do povědomí odborné veřejnosti. Proškolili jsme velký počet praktiků i praktickýc­h dětských lékařů a společně jsme vytvořili spolehlivo­u ambulantní síť, která pomáhá v záchytu onemocnění i v dlouhodobé péči o něj. Díky tomu klesl počet hospitaliz­ací a daří se nemoc účinněji zvládat i v terénu. Už deset let jezdíme také do škol a školíme učitele, aby nemoci rozuměli a dokázali pomoci dítěti, které má astmatický záchvat. A případně si i povšimli toho, že má žák třeba při tělocviku zhoršenou toleranci zátěže.

Pokud astmatička v těhotenstv­í vysadí léky, může vážně ohrozit nejen sebe, ale i své dítě, říká profesor Petr Pohunek z Pediatrick­é kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, ředitel České iniciativy pro astma.

LN Jak závažné je astma ve srovnání s ostatními chronickým­i nemocemi?

Ve srovnání s cukrovkou, revmatický­mi chorobami, střevními záněty nebo roztroušen­ou sklerózou je astma určitě nejlépe zvladateln­é. Pokud má člověk tuto nemoc potvrzenou, je pouze třeba, aby ji přijal a začlenil do svého každodenní­ho života. Obvykle postačí, aby si dvakrát denně dýchl lék – tak jako si dvakrát denně čistí zuby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia