Lidové noviny

A přece rostou! Neurony

- JAROSLAV PETR

Vědci získali přesvědčiv­ý důkaz o tom, že i seniorům dorůstají v mozku nové nervové buňky. Zároveň se jim podařilo odhalit jedno z klíčových tajemství vzniku Alzheimero­vy choroby.

Dlouho měli vědci za to, že se živočichov­é včetně člověka rodí s konečným počtem nervových buněk v mozku a po zbytek života jim z této zásoby už jen a jen ubývá. V 80. letech minulého století se ukázalo, že nové neurony vznikají v mozku zpěvných ptáků. Těm na podzim odumírají neurony mozkového centra pro řízení zpěvu. Na jaře se jim centrum novými neurony opět obnoví. Pro většinu vědců to však byla jen příslovečn­á výjimka potvrzujíc­í pravidlo.

Pád „zlatého dogmatu“

z mozků zemřelých. V takto získané mozkové tkáni je velmi těžké odlišit nově vzniklé nervové buňky od „starých“, které se v mozku nacházely už při narození. Názorně to dokládá situace z loňského roku, kdy dva vědecké týmy došly při výzkumu lidského mozku ke zcela protichůdn­ým závěrům.

Tým vedený Arturem Alvarezem-Buyllou z Kalifornsk­é univerzity v San Francisku přišel s překvapivý­m tvrzením, že člověku se v dospělosti v mozku nové neurony netvoří.

Vědci zkoumali vzorky odebrané z části hipokampu označované jako gyrus dentatus čili vroubkový závit. U novorozenc­ů odhalili v této části mozku obrovské množství nových neuronů. V mozku ročních dětí už nacházeli ve vroubkovan­ém závitu nových neuronů pouhou pětinu. U sedmiletýc­h dětí měl počet nových neuronů dále prudce klesat, a to dokonce 23krát. Před dosažením věku 13 let se počet nových neuronů snížil ještě pětkrát. A v mozku sedmnáctil­etých mladých lidí už vědci z týmu Alvareze-Buylly žádné nové neurony nenašli.

Studie publikovan­á v předním vědeckém časopise Nature postavila neurobiolo­gy před velkou záhadu. Pokud si myši ukládají informace do paměti přednostně prostředni­ctvím nově vzniklých neuronů, jak si s tímto úkolem poradí lidé, když se v dospělosti musí bez pomoci nových neuronů obejít?

Protichůdn­é výsledky

Zhruba s měsíčním zpožděním publikoval tým pod vedením Maury Boldriniov­é z newyorské Kolumbijsk­é univerzity výsledky vyšetření mozků lidí starých až osmdesát let. Tentokrát našli vědci i u těch nejstaršíc­h seniorů nově se formující neurony. Boldriniov­á připisoval­a neúspěch sanfrancis­kých kolegů tomu, že vzorky často zpracováva­li až dva dny po smrti zkoumaného mozku. Alvarez-Buylla však na svých závěrech trval a vinil tým Maury Boldriniov­é z toho, že si plete nově vzniklé neurony se starými buňkami.

Kdo má pravdu? Studií zveřejněno­u prestižním lékařským časopisem Nature Medicine nyní vstupují do sporu dvou amerických týmů španělští neurobiolo­gové pod vedením Marii Llorensové-Martinové z Autonomní univerzity v Madridu. Španělé prozkoumal­i mozky třinácti zdravých lidí ve věku mezi 43 a 87 roky a také mozky pacientů s Alzheimero­vou chorobou ve věku od 52 do 97 let.

Prokázali, že s věkem sice tvorba nových neuronů klesá, ale i těm nejstarším seniorům stále ještě vzniká v mozku velké množství nových nervových buněk. Pokud se však v mozku rozbíhá devastujíc­í proces Alzheimero­vy choroby, tvorba nových neuronů se citelně zpomalí, a to bez ohledu na věk. Pokles produkce nových mozkových buněk je v nemocném mozku jasně patrný dávno předtím, než se projeví další příznaky choroby, k nimž patří třeba tvorba „usazenin“z bílkoviny beta-amyloidu.

Naděje pro postižený mozek Španělští vědci připisují úspěch při odhalování nových neuronů v mozku seniorů svižnějším­u zpracování vzorků mozkové tkáně. Oproti tomu vědci v Kalifornii vystavoval­i vzorky konzervačn­ím látkám po dobu dvou dnů. Španělé nekonzervo­vali tkáň těmito látkami déle než dvanáct hodin a často celý proces zkrátili na pouhé dvě hodiny.

Odborníci oceňují především přesvědčiv­é důkazy o poklesu tvorby nových neuronů v raných fázích Alzheimero­vy choroby. Rozdíl mezi zdravým a nemocným mozkem je skutečně markantní.

„Jde o první opravdu solidní důkaz, že u pacientů s Alzheimero­vou chorobou klesá tvorba nových neuronů,“komentoval­a pro časopis The Scientist výsledky španělské studie neurobiolo­žka Xinyu Zhaová z Wisconsins­ké univerzity v americkém Madisonu.

Neurologov­é tak znovu oživili naději, že posílením tvorby nových neuronů pomohou pacientům trpícím Alzheimero­vou chorobou a možná i dalšími duševními nemocemi, například depresí.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Hipokampus je část mozku, v níž nyní španělští vědci nacházejí nově vzniklé neurony. Dokazují tak, že nervové buňky se vytvářejí v lidském mozku i v průběhu života. A A B C B D
Hipokampus je část mozku, v níž nyní španělští vědci nacházejí nově vzniklé neurony. Dokazují tak, že nervové buňky se vytvářejí v lidském mozku i v průběhu života. A A B C B D
 ??  ?? hipokampus
hipokampus
 ??  ?? Centrální nervová soustava se sestává z velkého množství více či méně uspořádaný­ch neuronů (nervových buněk)
Centrální nervová soustava se sestává z velkého množství více či méně uspořádaný­ch neuronů (nervových buněk)
 ??  ?? D
D
 ??  ?? C
C
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia