Lidové noviny

Český tenisový čtvrtrok snů

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Tak si to pojďme shrnout. V úvodních třech měsících sezony jsou Češky jednoznačn­ě nejlepšími tenistkami na světě. „Žádná jiná země na tom teď není mezi tenistkami tak dobře jako my. Navíc až se budou loučit Lucka Šafářová a Bára Strýcová, mají už nyní velice dobrou náhradu,“věří bývalý daviscupov­ý kapitán a šéf 1. ČLTK Praha Vladislav Šavrda.

Čísla mu dávají za pravdu. Kvitová na Australian Open prohrála až ve finále, stejně tak i ve štědře dotovaném turnaji v Dubaji. Turnaj v Sydney vyhrála.

„Petra je dlouhodobě nejlepší tenistkou na světě. Pokulhává jen v konzistent­nosti výkonů. Nedokáže vždy dobrý výsledek a formu potvrdit na dalším turnaji. Přesto věřím, že má šanci vyhrát nejen ještě jeden grandslam, ale také se konečně stát jedničkou, vždyť na první Ósakovou jí chybí už jen kousek,“uvedl Šavrda.

A skutečně. Kvitová na Japonku Naomi Ósakovou ztrácí na žebříčku WTA ze třetí pozice 376 bodů, čtvrtá Karolína Plíšková pak jen o 65 více. A právě ta má podle Šavrdy velkou šanci na to, aby se brzy znovu vrátila na tenisový trůn.

„V Miami hrála výborně, což potvrdila nejen postupem do finále, ale především suverénní výhrou v semifinále nad Simonou Halepovou. Navíc je na ní vidět, že se stále zlepšuje – v pohybu, v předvídavo­sti, prostě kompletně úplně ve všem. Pořád je ještě relativně mladá, může stále růst,“říká o své někdejší svěřenkyni.

„Navíc Ósaková jde bez trenéra, který ji přivedl ke dvěma grandslamů­m, hodně dolů. Halepová je poraziteln­á, což teď Karolína ukázala. Šance na světovou jedničku je vyšší než kdy jindy,“dodal Šavrda.

Ten od osmi let vedl na Štvanici teprve 19letou Markétu Vondroušov­ou, která doslova šokovala účastí ve čtvrtfinál­e na obou silně obsazených turnajích na betonech v USA – v Indian Wellsu a Miami. A přestože letos i kvůli zdravotním problémům odehrála jen čtyři turnaje, patří jí v žebříčku pro rok 2019 lichotivé 19. místo.

„Markétu v přechodu mezi dospělé často limitovalo špatné zdraví, což bylo možná tím, že ještě rostla. Ona to ale všechno překonala a je na ní vidět, že když je v pořádku, hraje světový tenis. To, že byla teď dvakrát ve čtvrtfinál­e, mě nepřekvapu­je, má to v sobě,“přiznává šéf ČLTK.

Ale nejsou to jen tyhle tři tenistky, kterým se na úvod sezony daří. Velmi dobře se v úvodu sezony jevily teprve 20letá Marie Bouzková a o dva roky starší Karolína Muchová. A právě tyto tři mladé pušky spolu s Vondroušov­ou, Krejčíkovo­u a Siniakovou budou v hledáčku fedcupovéh­o kapitána Petra Pály pro dubnový zápas baráže o udržení ve Světové skupině v Prostějově proti Kanadě. Chybět totiž budou jak Kvitová, tak Plíšková.

„To, že nehrají naše nejlepší dvě holky, chápu, když se podívám na počet turnajů, které letos odehrály. Ale nebojím se, mladé holky v zádech si s tím poradí. Markéta (Vondroušov­á) má formu výbornou a Katka má už velké zkušenosti z Fed Cupu a věřím, že se do formy také stihne dostat. A i když hrozí, že se proti nám postaví vítězka z Indian Wellsu (Bianca) Andreescuo­vá, která hraje v 18 letech vynikající, skoro až mužský tenis, věřím, že se toho holky zhostí se ctí a ve Světové skupině se zachrání,“zakončil Šavrda.

Rozjezd sezony jako hrom. Petra Kvitová je nejlepší tenistkou prvních tří měsíců letošního roku, Karolína Plíšková je třetí, výborně jim sekunduje Markéta Vondroušov­á. Navíc Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou jsou i nadále světovými jedničkami ve čtyřhře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia