Lidové noviny

Šéf tajné služby dostal medaili CIA

Zjištění LN: Ředitel BIS Michal Koudelka převzal v březnu v USA prestižní ocenění George Teneta

- MARTIN SHABU

PRAHA Bez kamer, v přísném utajení a v naprosto komorní atmosféře se před měsícem odehrála pozoruhodn­á slavnost. Ředitel české kontrarozv­ědky BIS Michal Koudelka zažil zřejmě vrchol své dosavadní kariéry.

Jak zjistily LN, 6. března v sídle CIA v Langley v americkém státě Virginie obdržel prestižní ocenění George Teneta. Setkání se odehrálo v přítomnost­i českého premiéra a vedení Ústřední zpravodajs­ké služby. Protagonis­té ceremoniál­u informaci potvrdili. Poprvé připustili, že kromě Andreje Babiše se březnové cesty do USA, která čítala i setkání s prezidente­m Donaldem Trumpem, skutečně zúčastnil i šéf české rozvědky.

Ředitele BIS přitom hlava státu Miloš Zeman dvakrát odmítl jmenovat do funkce generála, a českou kontrarozv­ědku dokonce prezident označil za čučkaře.

„BIS dostala od CIA cenu George Teneta, nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci udělované jednou za rok,“napsal na dotaz LN Babiš bez dalších podrobnost­í. Skutečnost, že z rukou ředitelky CIA Giny Haspelové obdržel medaili za dlouhodobo­u efektivní spolupráci se spojenecko­u tajnou službou, potvrdil také šéf BIS. „Toto nejvýznamn­ější ocenění, které CIA dává, beru nejen jako ocenění své práce, ale především jako ocenění práce BIS,“sdělil LN včera Koudelka. Setkání v Langley provázelo přísné utajení. Bod nebyl v oficiálním programu cesty do USA. Koudelka letěl zvláštním letounem, který odstartova­l z pražských Kbel krátce po odletu vládní delegace.

Striktní omezení platila i pro návštěvu centrály CIA. Americká strana si vymínila, že se jednání za českou stranu mohou zúčastnit pouze premiér a šéf BIS. Ani český velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček na VIP akci pozvánku nedostal. „Bylo to hodně spontánní. Češi o žádném ceremoniál­u nevěděli. Byli překvapení. Chystali se na pracovní jednání, které ale mělo nečekanou vsuvku,“přiblížil LN dění za zdmi nejvlivněj­ší zpravodajs­ké služby světa důvěryhodn­ý zdroj, který je obeznámen s detaily setkání.

Dle lidí z branže je ocenění událost. „Uděluje se při výjimečnýc­h příležitos­tech. Nedostává to každá návštěva,“říká František Bublan, bývalý šéf české rozvědky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia