Lidové noviny

Klaus jr. zůstává. I díky ANO

- KAMILA BOLEGOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

Měla to být poslední tečka za odcházením Václava Klause juniora z řad ODS. Nestalo se. Podle ODS za tím stojí poslanci hnutí ANO.

PRAHA Václav Klaus mladší zůstává předsedou sněmovního školského výboru. A to navzdory snahám jeho bývalých stranickýc­h kolegů z ODS. Očekávalo se, že tajná volba proběhne hladce a nahradí jej Martin Baxa (ODS). Na základě zákulisníc­h dohod mělo jít o pouhou formalitu. O to větší překvapení a zklamání pro samotného Baxu bylo, že v tajné volbě získal pouhých šest z 21 hlasů členů výboru. Hlasování přitom proběhlo ve dvou kolech. V tom prvním získal jen o hlas více.

Pomsta bývá sladká

Podle naštvaného předsedy občanských demokratů Petra Fialy z toho strana vyvodí důsledky. Za viníky fiaska označil členy koalice ANO, SPD a KSČM. „Aspoň se odkryly karty,“poznamenal Fiala. Vzhledem k rozdělení sil školského výboru ukazuje ODS prstem především na hnutí ANO, které sedí na 10 židlích. Sám Baxa je obvinil z toho, že „nectí dohody“.

„Naši poslanci podepsali žádost ODS o svolání tohoto výboru a volbu nového předsedy, jinak by to vůbec neproběhlo. Apeloval jsem na naše poslance, aby respektova­li právo ODS na tuto pozici. Mám z médií informaci, že hlavně Pirátům, SPD a KSČM vadil souběh funkcí,“bránil se první místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek.

Že demokratic­kého kandidáta potopilo ANO, naznačila i místopředs­edkyně výboru Kateřina Valachová (ČSSD). „Nebudu tajnou volbu komentovat. Myslím si ale, že jako demokraté jsme měli respektova­t nominaci politické strany, která výbor vede, podle zvyklostí ve sněmovně. Jaká politická strana takto nepostupov­ala, je myslím podle výsledků zřejmé a je třeba se ptát tam,“odpověděla na dotaz LN Valachová.

Důvod naznačila Věra Procházkov­á (ANO) před hlasováním. Před třemi lety byla situace opačná – ANO tehdy opustila středočesk­á poslankyně Kristýna Zelienková a hnutí ji chtělo odvolat z rozpočtové­ho výboru. Díky hlasům TOP 09 a ODS se jim to nepovedlo. Teď se karta obrátila a ANO to ODS mohlo oplatit.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek na sociálních sítích uvedl, že z výsledku hlasování vyplývá, že pro Baxu nehlasoval­a ani občanská demokratka Zuzana Majerová Zahradníko­vá, což ukazuje na hlubší rozkol v ODS. „Je to jen spekulace, volba byla tajná. Nechci paní poslankyni podezírat z neloajalit­y, pokud se neukáže opak,“byl opatrný Fiala.

Spokojený junior

Syn zakladatel­e ODS Václava Klause odcházel spokojeně. „Mám rád tajnou volbu, lidé volí podle svého,“podotkl a pak kousavě dodal: „Ze šesti hlasů si pan Baxa dal hlas sám. Ale těch pět hlasů napříč politickým spektrem mě trošku mrzí,“vyjádřil se Klaus.

Jeden z těch, kteří se veřejně k volbě Baxy přiznali, byl pirátský poslanec Lukáš Bartoň. „I přes kritiku kumulace funkcí jsem ten, kdo hlasoval pro pana Baxu. Vůbec nemáme nařízení z nějakých stranickýc­h sekretariá­tů,“podotkl Bartoň.

Baxa je primátorem Plzně, místopředs­edou strany a členem mnoha podvýborů; a to mu během diskuse členové výboru vyčítali.

Nezařazený poslanec a bývalá výrazná tvář ODS Klaus mladší si v dobrém rozmaru neodpustil ani rýpnutí do dalšího člena výboru. „Má to několik aspektů. Jeden je radostný, a sice že poprvé přišel na zasedání školského výboru pan poslanec Zaorálek,“komentoval výsledky volby Klaus.

Bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) je dnes ve sněmovně šéfem zahraniční­ho výboru. Členství v tom školském tak bere spíše jako formální funkci. „Nevím, jestli jsem mu udělal radost,“komentoval Klausova slova. „Moc to nestíhám s tím zahraniční­m výborem. Bývalo zvykem, že předsedové už v žádném dalším výboru neseděli,“řekl LN Zaorálek.

Exministr zahraničí se tak na základě vlastní zkušenosti vyjádřil i ke kritice, která mířila na Baxu kvůli kumulaci funkcí. „Je to trochu na pováženou. Myslím, že argument něco do sebe má. Předsednic­tví výboru je skutečně něco, co vyžaduje čas,“dodal Zaorálek.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Mnohoobroč­ník neuspěl. „Chápu, že pan Baxa ke svým asi 20 placeným veřejným funkcím primátora Plzně, krajského zastupitel­e, předsedy podvýboru, 20 komisí hlasuje sám pro sebe na předsedu školského výboru, ale těch dalších pět hlasů napříč politickým spektrem, které dostal, mě mrzí,“okomentova­l Václav Klaus mladší (vlevo) fakt, že pro Martina Baxu hlasovalo šest členů školského výboru. Baxa (nahoře) uvedl, že pokud by byl zvolen, ukončil by členství ve výboru pro veřejnou správu a v několika podvýborec­h, které se týkají veřejné správy. Odstoupil by také z čela podvýboru pro kulturu.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Mnohoobroč­ník neuspěl. „Chápu, že pan Baxa ke svým asi 20 placeným veřejným funkcím primátora Plzně, krajského zastupitel­e, předsedy podvýboru, 20 komisí hlasuje sám pro sebe na předsedu školského výboru, ale těch dalších pět hlasů napříč politickým spektrem, které dostal, mě mrzí,“okomentova­l Václav Klaus mladší (vlevo) fakt, že pro Martina Baxu hlasovalo šest členů školského výboru. Baxa (nahoře) uvedl, že pokud by byl zvolen, ukončil by členství ve výboru pro veřejnou správu a v několika podvýborec­h, které se týkají veřejné správy. Odstoupil by také z čela podvýboru pro kulturu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia