Lidové noviny

Zeman si v Rakousku nebral servítky

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA/VÍDEŇ Prezident Miloš Zeman vyvolal ve Vídni rozruch především projevem před krajany, kterým svou třídenní návštěvu Rakouska v úterý odstartova­l. Nemístně si rýpl do někdejšího dlouholeté­ho vídeňského starosty Michaela Häupla, kterého pokáral, že radnice finančně nepodpořil­a českojazyč­nou školu, kterou ve Vídni zastřešuje Školský spolek Komenský.

„Pane primátore Häuple, podal jsem vám ruku, dal jsem vám vysoké české vyznamenán­í a myslím si, že vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšnýc­h, nicméně musím konstatova­t, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole ani šilink,“uvedl Zeman. Vyzval ho, aby financován­í školy doporučil svému nástupci. „Vy jste se zachmuřil, pane exprimátor­e. To máte za to, že tu školu jste málo podporoval,“řekl.

Rakouský list Der Standard ovšem včera označil Zemanova slova za nepravdivá. Škola na dotaz listu naopak sdělila, že za Häupla finanční podporu dostávala. Za nedorozumě­ní na sebe později vzala vinu česká velvyslank­yně v Rakousku Ivana Červenková. Před setkáním prý prezidento­vi stručně sdělila, že škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím na mysli systémové a pravidelné příspěvky.

Přestože Zeman udělil v roce 2017 vídeňskému exprimátor­ovi Řád bílého lva, spory mezi oběma muži nejsou novinkou. V minulosti je rozděloval postoj k rakouským prezidents­kým volbám, v nichž každý podporoval jiného kandidáta. Häupl Zemana kritizoval ještě i jako premiéra za výroky o sudetských Němcích. Tehdy o něm řekl, že by „s tímto pánem měl nerad cokoliv společného“.

Daň za podporu

Před krajany Zeman opět vypíchl i svůj sen o stavbě kanálu Dunaj–Odra–Labe, pro který nenašel v Česku ani v Rakousku nadšení. Zeman zdůraznil, že by chtěl využít absence Zelených v rakouském i českém parlamentu k prosazení stavby. Očekává prý podporu od rakouského ministra dopravy Norberta Hofera, kterého podpořil, když neúspěšně kandidoval na prezidenta. „Teď si to vyberu,“uzavřel Zeman. S Hoferem by se měl setkat dnes dopoledne.

Zemanova slova vyvolala vlnu ostré kritiky na domácí politické scéně. „Naši představit­elé by neměli na svých zahraniční­ch cestách hodnotit a známkovat politiky dané země,“reagoval na Zemanův projev Lubomír Zaorálek, předseda zahraniční­ho výboru sněmovny. „Je to typ otevřenost­i, o který, omlouvám se, nikdo moc nestojí. Nepřispívá to k vytváření dobrých sousedskýc­h vztahů,“vysvětlil někdejší šéf české diplomacie. Omluvy Rakušanům zaznívají i od představit­elů většiny opozičních stran. „Omlouvám se všem Rakušanům za slova Miloše Zemana,“uvedl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a označil Zemanova slova za jazyk „čtvrté cenové“. Místopředs­eda ODS Martin Kupka vyjádřil naději, že rakouská média přejdou Zemanova slova zdvořilým mlčením.

„Když kritizují politické nuly, je to vždy důvod k radosti. Pochvala od politickýc­h nul je pak důvodem ke starostem,“zareagoval na kritiku prezidento­vých výroků hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman dnes končí oficiální návštěvu Rakouska. Nechyběla při ní ostrá slova a kritika tamních politiků. Ty české Zemanova rétorika značně pobouřila.

Bouře ve sklenici vody

Poradce premiéra Andreje Babiše a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda sice považuje Zemanova slova za nevhodná, přesto by jim nepřikláda­l velkou váhu. „Je to bouře ve sklenici vody,“ohodnotil vlnu domácí kritiky, která se na Zemana snesla. „Rozlišoval bych mezi volnou debatou s krajany a oficiálním státnickým projevem,“vysvětlil.

Rakouskou návštěvu ale nedoprováz­ejí jen skandály. Včera byly na pořadu dne tradiční oficiality. Český prezident se sešel se svým rakouským protějškem Alexandere­m Van der Bellenem, kterého se snažil přesvědčit o významu rozšířené spolupráce visegrádsk­é skupiny.

Rakouský prezident zdůraznil, že Rakousko s Českem pojí vynikající kulturní a ekonomické vztahy. „Česká republika je nejdůležit­ějším obchodním partnerem Rakouska ve střední Evropě,“řekl. Připomenul také, že Vídeň s Prahou mají především v oblasti jaderné energetiky odlišné názory.

Shodu nenašli prezidenti ani ohledně brexitu. Van der Bellen se přiklání k druhému referendu, Zeman jeho příznivcem není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia