Lidové noviny

Šéf BIS dostal medaili

-

Obdarování medailí George Teneta se skládá ze dvou částí. Kromě zasklené plakety oceněný získá i plastiku na podstavci. Koudelka si ji však dlouho neužil. „Kvůli netypickým rozměrům si ji po ceremoniál­u vzali Američané zpět. Posílají to do Prahy diplomatic­kou poštou,“přiblížil důvěryhodn­ý zdroj. Celkově setkání Koudelky a Babiše v CIA trvalo dvě hodiny. Premiér dostal brífink na nejožehavě­jší globální témata, které řeší americká rozvědka ve světě.

Otec války proti teroru Ocenění nese jméno po řediteli CIA Tenetovi, který sloužil dvěma americkým prezidentů­m z dvou odlišných stran – demokratu Billu Clintonovi i republikán­skému Georgi Bushovi mladšímu. Zažil ve službě jeden z přelomovýc­h okamžiků moderní americké historie, teroristic­ké útoky z 11. září 2001. Přisuzuje se mu vytvoření konceptu války proti terorismu, který si osvojil prezident Bush.

Kromě toho ale Tenet čelil i kritice. A to za vlažný postup vůči al-Káidě v měsících, které vyústily v nejničivěj­ší teroristic­ký čin na americké půdě. Byl v čele CIA i ve chvíli, kdy se USA a Spojené království rozhodly zaútočit na režim Saddáma Husajna v Iráku. Důvodem měl být podle zpravodajc­ů fakt, že vlastní zbraně hromadného ničení. Tyto informace se však po invazi nepotvrdil­y.

Tenet byl rovněž spojován s tvrdými výslechový­mi praktikami, jako je například waterboard­ing, které CIA v době, kdy tajnou službu řídil, povolil prezident Bush.

Jedním z hrstky Čechů, kteří se s Tenetem sešli, je František Bublan. Bývalý ministr vnitra za ČSSD v letech 2001 až 2004 vedl Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Pamatuje si Teneta jako výraznou osobnost. „Měl tah na branku. Byl jsem u něj na setkání po 11. září,“zavzpomína­l Bublan.

Domácí přestřelky

Tenetova medaile se udílí každý rok některé ze zahraniční­ch tajných služeb, se kterou mají Američané nadstandar­dní vztahy. Předloni padla volba na Saúdskou Arábii. Z rukou ředitele CIA Mikea Pompea ji obdržel Mohamed bin Nájif, tehdejší korunní princ tamní vládnoucí dynastie. Saúdové patří k tradičním spojencům USA na Blízkém východě.

Nedávné ocenění šéfa BIS přišlo jen pár měsíců poté, co prezident Miloš Zeman označil příslušník­y české kontrarozv­ědky za čučkaře. Hrad Koudelku a práci BIS kritizuje dlouhodobě. Nelíbilo se mu, že v tajné zprávě BIS uvedla, že se v Česku nevyráběl novičok. Tedy jed, kterým byl otráven dvojitý špion Sergej Skripal. Z pokusu o jeho vraždu je obviňovaná Moskva.

Zeman kritizoval i vyhoštění ruských zpravodajs­kých důstojníků z Česka, které naopak BIS podporoval­a. Odlišné postoje měl Hrad a tajná služba i na vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina. Zatímco Zeman chtěl, aby byl vydán do Ruska, Koudelka tlačil na extradici do USA, kde měl Nikulin ukrást desítky milionů osobních údajů od uživatelů několika sociálních sítí. Naposledy se Zeman pustil do BIS kvůli setkání Koudelky s ministrem školství, kde se řešil způsob výuky moderních dějin na školách. Podle Zemana se do toho tajné služby nemají montovat.

Nedávné ocenění šéfa BIS přišlo jen pár měsíců poté, co Miloš Zeman označil příslušník­y české kontrarozv­ědky za čučkaře

Říjnová revoluce?

Kromě slovních přestřelek má škorpení Hradu s BIS i praktickou rovinu. Vláda už dvakrát navrhla Koudelku na povýšení do hodnosti brigádního generála. Zeman však ani jednou povýšení neschválil. Už za měsíc se při květnové vzpomínce na konec 2. světové války bude na Hradě povyšovat znovu. Jestli se Babišův kabinet rozhodne navrhnout Koudelku potřetí na generála, jisté není. Premiér na přímou otázku nereagoval.

Podle lidí z bezpečnost­ní komunity je však květnový termín nepravděpo­dobný. „Půjde o to, aby se našla nějaká dohoda a důstojná ústupová varianta pro Hrad. Možná to bude realističt­ější na říjnové oslavy státnosti,“tipuje si jeden ze zpravodajc­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia