Lidové noviny

Za oponou tajné agentury

- KAREL STRAKA

PRAHA Rozsáhlé sídlo paní „Gibsy“v Londýně obývala od dubna 1939 neobvyklá společnost jedenácti mužů. Poněkud zvláštní bylo, že sem přijeli jen se skromnými osobními zavazadly, zato však za nimi dorazily těžké a objemné bedny a balíky. Část z nich sem přivezl major Harold Gibson, majitelčin příbuzný. Dříve působil v Praze na britském vyslanectv­í. Ti muži trávili celé dny za dveřmi svých pokojů.

Tým plukovníka Františka Moravce, který těsně před okupací zbytku Českoslove­nska unikl nacistům před nosem do Velké Británie, odpečetil důkladně zabalenou dokumentac­i. Zpravodajš­tí důstojníci postupně vyjímali a pečlivě třídili svazky jednotlivý­ch agentů, které ještě v Praze narychlo připravili k leteckému přesunu. Před jejich očima defilovala jména, tváře na fotografií­ch, evidenční záznamy, někdy i archivovan­é originály zpráv. Byly to mimořádné lidské osudy a kus historie českoslove­nského vojenského zpravodajs­tví.

Obchodníci s vlastním osudem Tajnou agenturu proti Německu tvořilo přes 800 osob. Asi 150 z nich náleželo k elitní části, kterou přímo řídila ofenzivní sekce pátrací skupiny 2. oddělení hlavního štábu. Organizaci kontaktů s některými elitními agenty však z důvodů operativní­ho styku svěřila též předsunutý­m opěrným bodům. Pro českoslove­nské vojenské zpravodajs­tví pracovali lidé různého věku, profesí a sociálního statusu. Pokusme se hledat odpověď na otázku, co je motivovalo k rozhodnutí dopouštět se činů, za něž hrozila smrt či mnohaleté tresty.

Podstatnou část agentury tvořili klasičtí placení agenti, kteří pracovali především kvůli obohacení. Prototypem této kategorie byl Gotthard Karafiat, Rakušan, jenž náležel k veteránům tajné agentury. Pracoval s krycí značkou A-5. Byl exponovaný­m členem nacistické strany v Rakousku.

Pro českoslove­nské zpravodajs­tví pracoval minimálně od léta 1932. Do jara 1935 působil v Rakousku. Platil za schopného kartografa. Ve Vídni byl zaměstnán ve vojskovém měřickém ústavu ministerst­va pro zeměbranu. Dodával zprávy z oboru vojenské kartografi­e. Informoval o vojenském letectvu a protivzduš­né obraně. Jeho třetí doménou byla sdělení o nacistické­m hnutí v Rakousku. V důsledku politické aféry musel Rakousko opustit.

V dubnu 1935 se i s rodinou usadil v Německu. Díky kreditu pronásledo­vaného straníka získal místo v říšském úřadu pro snímkování zemského povrchu. Úzce spolupraco­val s vojenskými kartografy z generálníh­o štábu pozemního vojska. Jejich pracoviště často osobně navštěvova­l. Pod záminkou testování kartografi­ckých přístrojů vlastní konstrukce odtud vynášel mnoho dat o dislokaci a složení německého pozemního vojska a letectva. V letech 1935–1936 to byly nejhodnotn­ější údaje, jimiž českoslove­nské zpravodajs­tví disponoval­o. Kromě toho dodal četné informace o vojenských a průmyslový­ch objektech. S jejich pomocí se kompletova­ly podklady pro přípravu společně plánovanýc­h akcí českoslove­nského a francouzsk­ého bombardova­cího letectva. Svůj potenciál ovšem Karafiat časem vyčerpal. Přesto trval na značných finančních nárocích, a tak s ním 2. oddělení v říjnu 1937 přerušilo kontakty.

Jako rozhodujíc­í motivační faktor je možné vícekrát zaznamenat i pocit frustrace z nenaplněný­ch profesních tužeb. Příznačný byl pro Rudolfa Zahnera. V první polovině 30. let sloužil u Landespoli­zei v Bavorsku. V roce 1935 ale z tohoto sboru odešel, protože nebyl přijat k Schutzpoli­zei. Vstoupil tedy do SA. Těšil se velké důvěře, jelikož byl na základě policejníh­o doporučení přijat k pevnostním­u štábu 16 ve Weidenu. Při něm působilo kontrašpio­nážní pracoviště abwehru. Zahner zde pracoval jako písař na stroji s přístupem k tajným písemnoste­m. Českoslove­nskému zpravodajs­tví se nabídl sám ze své iniciativy v listopadu 1936. Důvod spočíval ve frustraci kvůli nepřijetí k Schutzpoli­zei. Šlo tedy o mstu za neúspěch. Se značkou B-3121, která vyjadřoval­a příslušnos­t k agenturním­u pátracímu středisku I-Praha, dodal v letech 1936–1938 celé sady fotokopií přísně tajné dokumentac­e německé pevnostní výstavby v Bavorsku proti Českoslove­nsku. Fotokopie obsáhly též písemnosti, které vypovídaly o kontrašpio­nážních opatřeních. O přínosu této osoby snad nejlépe svědčí fakt, že na seznamu nejvýznamn­ějších agentů 2. oddělení byly jen dva subjekty s hodnocením „velmi dobrý“. Jeden byl Paul Thümmel, známý agent A-54, a druhý Zahner.

Osobní souboj s nacismem Vojenské zpravodajs­tví těžilo z faktu, že se Českoslove­nsko stalo cílem německé emigrace. Vysoce aktivně působila především německá levice. Pravě ona tvořila významnou část agentury. Své angažmá považovala za součást boje s nacismem. Mnohdy měl až osobní povahu. Vyskytly se totiž případy, že někteří z agentů tohoto typu nepožadova­li za své služby finanční odměnu, ale jen náhradu přímých výloh.

O tom, že zprávy z těchto kruhů ovlivnily rozhodnutí s obecnými dopady, svědčí události z května 1938. Willy Lange, emigrant a někdejší starosta Lipska, vedl v Karlových Varech zahraniční sekretariá­t sociálněde­mokratické strany. S krycí značkou D-14 jej řídila předsunutá agenturní ústředna (PAÚ) Táňa v Plzni. Lange disponoval sítí subagentů, jež pokrývala podstatnou část Německa. Tvořilo ji 35 osob. Byla velice efektivní. Mnozí z jejích členů pracovali u říšských drah, a tak jim krátce před 20. květnem 1938 neunikl zvýšený pohyb vojsk směrem k českoslove­nským hranicím. U Langeho se tyto informace sbíhaly. V Praze je vyhodnotil­i jako akutní hrozbu. Následoval­a mimořádná vojenská opatření. Nejnovější poznatky se dnes kloní k tomu, že Langeho subagenti zaznamenal­i přesuny části německého pozemního vojska ze západu na východ do výcvikovýc­h táborů v Sasku a Bavorsku. Lange pokračoval ve spolupráci s českoslove­nským exilovým zpravodajs­tvím i poté, co se později přesunul do bezpečného zahraničí.

Pro levicovou emigraci bylo příznačné, že určitý klíčový agent-emigrant řídil v Říši síť subagentů. Z nejvýznamn­ějších struktur tohoto druhu to byly dále skupiny pracující pod vedením Valentina Karla Karlibowsk­ého (agent A-1102) a Wilhelma Koxe (agent A-1103). Řídila je PAÚ Vonapo 20. Karlibowsk­i pracoval od března 1938. Se svými lidmi zajistil mnoho informací vojensko-průmyslové­ho charakteru. Nejvýznamn­ější z nich se týkaly ústřední výrobní základny syntetický­ch pohonných hmot v saské Leuně. Po Mnichovu se dostal do Francie. Na kontakty s ním později navázalo exilové vojenské zpravodajs­tví.

Kox byl pro Vonapo 20 činný od shodné doby. Počátkem 30. let absolvoval v Moskvě Mezinárodn­í leninskou školu, ideologick­é středisko Kominterny. Zde byl vyškolen pro konspiračn­í a ilegální práci. Později řídil ilegální sekretariá­t ústředního výboru strany v Berlíně. V roce 1936 jej však ze strany vyloučili za to, že byl v Českoslove­nsku odsouzen kvůli padělanému švýcarském­u pasu. Agenturně pracoval krátce. Již v červnu 1938 byl při návštěvě Německa zatčen kvůli své dřívější politické činnosti. Do té doby však stačil zajistit soubor detailních dat o válečném složení různých typů vyšších jednotek a útvarů německého pozemního vojska. Hodnoceny byly nejenom jako dobré, tedy jako většina ostatních hodnotných agenturníc­h sdělení, ale v jeho případě dokonce jako výborné. Obdržely tedy nejvyšší klasifikač­ní stupeň kvality informací.

Kdo pracoval pro českoslove­nskou tajnou službu? Lidé chtiví peněz, neuznaní zaměstnanc­i i zarytí odpůrci nepřátel republiky. Motivaci měli různou, ale informace od nich se scházely u vojenských zpravodajc­ů.

Monarchist­é pracovali pro republiku

Agenturní sítě vytvářely někdy spojení zdánlivě neslučitel­ného. Ohrožení nacismem přivedlo na jednu linii zpravodajs­kou službu republiky a hnutí katolicky orientovan­ých rakouských a bavorských legitimist­ů, respektive monarchist­ů. Rakouští legitimist­é viděli záštitu své vlasti proti nacismu v restauraci habsburské dynastie. O tento cíl ale usilovali v mezích poválečnéh­o Rakouska. Versailles­ký systém pokládali z hlediska územního uspořádání za neměnný. Bavorští legitimist­é spojovali své naděje s ideou restaurace bavorské dynastie Wittelsbac­hů a s perspektiv­ním osamostatn­ěním Bavorska. Oba konzervati­vně orientovan­é směry disponoval­y obdivuhodn­ě organizova­nou, rozsáhlou a velice dobře zakonspiro­vanou sítí a systémem spojení. Těmito kanály udržovala legitimist­ická emigrace kontakty se strukturam­i v Říši.

V rámci českoslove­nské sítě se vyprofilov­ala dvě výrazná jména: Arthur Ernst Rutra (krycí jméno Schwenzer) a Klaus Dohrn (krycí jméno Dicke). Oba náleželi k PAÚ Vonapo 20. Rutra pracoval od srpna 1936 až do zatčení v den anšlusu Rakouska. Plnil funkci vyslance svého hnutí k Otto von Habsburgov­i. Ve své činnosti se mimo jiné opíral o výjimečné zdroje, neboť některá svá sdělení zakládal na osobních kontaktech s rakouským kancléřem Kurtem Schuschnig­gem. Dohrn pracoval od léta 1936 až do emigrace z Rakouska do Českoslove­nska po anšlusu. Vzhledem k zániku jeho dosavadníc­h zdrojů byly kontakty s ním po vzájemné dohodě přerušeny. Agent zanedlouho odešel na západ. Přežil 2. světovou válku a koncem 50. let působil jako poradce konzulátu Spolkové republiky Německo v New Yorku. Rutra takové štěstí neměl. Nacisté jej zavraždili 9. října 1942 ve vyhlazovac­ím táboře Maly Trostenets v Bělorusku.

Zpravodajs­tví od legitimist­ů charakteri­zovalo především zaměření na vojensko-politickou problemati­ku, v níž politické aspekty převládaly. Dnes objektivně víme, že ne vždy správně reflektova­lo realitu. Přesto ale závažným způsobem naznačoval­o rozhodujíc­í směry vývoje v mezinárodn­ích vztazích. Motivace všech dosud uvedených skupin byla různorodá. Podstatné ovšem je, že únikem utajovanýc­h informací poškozoval­y nacistický režim.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Rekruti wehrmachtu. Wilhelm Kox, vedený jako agent A-1103, dodal Českoslove­nsku řadu užitečných informací o formování německého pozemního vojska. Na snímku z roku 1936 jsou odvedenci při výcviku s pistolí.
FOTO PROFIMEDIA Rekruti wehrmachtu. Wilhelm Kox, vedený jako agent A-1103, dodal Českoslove­nsku řadu užitečných informací o formování německého pozemního vojska. Na snímku z roku 1936 jsou odvedenci při výcviku s pistolí.
 ?? FOTO VÚA-VHA ?? Evidenční lístek Rudolfa Zahnera, který začal pracovat proti Německu kvůli nenaplnění svých pracovních ambicí. Lístek je součástí dokumentac­e 2. oddělení hlavního štábu z let 1936–1939.
FOTO VÚA-VHA Evidenční lístek Rudolfa Zahnera, který začal pracovat proti Německu kvůli nenaplnění svých pracovních ambicí. Lístek je součástí dokumentac­e 2. oddělení hlavního štábu z let 1936–1939.
 ?? FOTO VÚA-VHA ?? Agent A-1103 Wilhelm Kox, jenž používal příznačné krycí jméno Mefisto. Pracoval proti Německu.
FOTO VÚA-VHA Agent A-1103 Wilhelm Kox, jenž používal příznačné krycí jméno Mefisto. Pracoval proti Německu.
 ?? FOTO VÚA-VHA ?? Seznam českoslove­nských agentů. Na řádce číslo 13 je zaznamenán Willy Lange.
FOTO VÚA-VHA Seznam českoslove­nských agentů. Na řádce číslo 13 je zaznamenán Willy Lange.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia