Lidové noviny

Slovensko se bojí Kiskovy strany

Dosluhujíc­í slovenský prezident Andrej Kiska ohlásil záměr založit vlastní stranu – politická scéna ale reaguje s rozpaky. Podnikatel i politik

- TOMÁŠ VLACH

BRATISLAVA/PRAHA „Slovensko chce změnu,“otáčí se Kiska k divákům na facebookov­ém videu a pokračuje: „Tyto volby jsme vyhráli, nyní musíme vyhrát parlamentn­í volby, proto založím politickou stranu. Chci spojit slušné a ochotné lidi a změnit naši zemi k lepšímu,“končí své sdělení s tím, že prezident musí být nadstranic­ký, a proto sdělí více až po skončení mandátu 17. června. „Přidejte se. Je nás víc,“vyzývá nakonec.

Gesto, několik let očekávané, které přišlo těsně po vítězství Zuzany Čaputové v prezidents­ké volbě, na slovenské politické scéně nevyvolalo žádné nadšení.

Šestapades­átiletý Kiska, jenž z Grasalkovi­čova paláce nemusí činit žádná bolavá rozhodnutí, dlouhodobě vede žebříčky oblíbenost­i slovenskýc­h politiků. Podle nejnovější­ho průzkumu agentury AKO pro televizi TA3 vede žebříček s 57 procenty, za ním je s 52 procenty premiér Peter Pellegrini (vládní SMĚR-SD), třetí pak předseda opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič (36 procent).

„Jen hlupák nemění názory“Mezi politickým­i bardy se Kiska vymyká. Hned po roce 1990 odjel na zkušenou do Spojených států. Pracoval na stavbě nebo prodával sendviče, po návratu se dal na podnikání a po řadě nezdarů uspěl. Dnes říká i věci ve střední Evropě ošemetné – například se zastává migrantů a neodsuzuje uprchlické kvóty.

O Kiskově politické straně se přitom spekuluje už od roku 2012, kdy ohlásil vstup do politiky. Prezident však takové úvahy rázně odmítal. Až loni v květnu otočil: „Jen hlupák nemění své názory, pokud se mění okolnosti,“řekl tehdy v rozhovoru pro portál Aktuality.sk.

Jeho záměry prý změnila vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „O tom, co udělám, potřebuji zodpovědně

Andrej Kiska (56) je čtvrtým

prezidente­m SR, ve funkci 2014–2019, porazil ve druhém kole voleb Roberta Fica (Směr-SD).

Vystudoval elektrotec­hniku, po

návratu z jedenapůlr­očního pobytu v USA podnikal v oblasti splátkovýc­h společnost­í.

Podruhé ženatý, z prvního

manželství má 2 děti, ze druhého 3 děti, za rodinou dojíždí do rodného Popradu.

Jako prezident zastává

proevropsk­é postoje, nevymezuje se vůči migraci.

přemýšlet a plánovat,“dodal. Když se agentura AKO zeptala tisícičlen­ného vzorku lidí, zda by pro Kiskovu stranu hlasovali, odpovědělo souhlasně čtyřicet procent oslovených, nevolilo by ji 55 procent. Průzkumy taky říkají, že v řadách SMĚRU-SD a ĽSNS Mariana Kotleby Kiska žádné voliče nenašel, zato u opozičních uskupení (OĽaNO) a Svoboda a Solidarita (SaS) ano.

Strach z konkurence

SaS získala v parlamentn­ích volbách v roce 2016 celkem 12 procent hlasů, OĽaNO 11 procent. Obě strany se teď obávají, že Kiskův vstup přeskupí síly a sebere jim v parlamentn­ích volbách plánovanýc­h na příští rok hlasy až pod pětiprocen­tní práh volitelnos­ti. „Vstup Andreje Kisky do stranické politiky má smysl tehdy, když posílí některé ze současných politickýc­h uskupení... Demokratic­ké strany, které se musí spojit, aby odstavily od moci SMĚR-SD a extremisty, budou svádět ještě větší zápas o voliče,“uvedla ve svém stanovisku SaS.

„Zamíchá to karty nejen s námi, ale s každým,“řekl pro portál Sme.sk ministr životního prostředí László Sólymos ze slovensko-maďarské strany MOST-HÍD, jež je součástí vládní koalice. Podle premiéra Pellegrini­ho Kiska neví, do čeho jde. „Nevím, jak to pan prezident vzhledem ke svému týdennímu programu, který má od úterý do čtvrtka, a s takovým navázáním na rodné město a rodinu chce zvládat,“řekl premiér.

O rozdílu dělat politiku z prezidents­kého paláce a z pozice šéfa politické strany mluví i předseda parlamentu Andrej Danko ze Slovenské národní strany (SNS). „Každému šéfovi politické strany říkám, že je důležité, aby měl transparen­tní financován­í, vnitřní demokratic­ké mechanismy a aby v názvu neměl své jméno,“řekl Danko.

„Na Slovensku není jasná hranice mezi křesťanský­mi a liberálním­i stranami, a tak Kiska může v této části spektra sebrat hlasy všem,“říká pro LN analytik agentury Polis Slovakia Ján Baránek. Kiskův krok podle něj rozhodně nepřinese na slovenskou politickou scénu potřebný klid. „Jen se zvýší míra neuspořáda­nosti a dosavadní spojenci se stanou protivníky,“dodává Baránek.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Andrej Kiska
FOTO ČTK/AP Andrej Kiska

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia