Lidové noviny

Hidžáby i kříže pryč, velí Québec

- MARTIN HAMPEJS

MONTRÉAL/PRAHA „Jak mám učit své studenty, kteří většinou pochází z rodin migrantů, respektu, toleranci a různorodos­ti, když mě vláda nutí zbavit se toho, kdo jsem?“klade si otázku pětatřicet­iletá učitelka ze základní školy Maha Kassefová. Na tyto myšlenky ji přivedl nový zákon v kanadské provincii Québec, jímž chce vláda zakázat nošení náboženský­ch symbolů učitelům.

„Jaké právo má québecká vláda na to, aby ukončila moji kariéru?“zoufá si Kassefová, jejíž rodiče do Kanady emigrovali z Kuvajtu a sama nosí muslimský šátek. Není však jediná. Společně s ní se bouří i celá řada náboženský­ch menšin. Vláda totiž minulý týden předložila zákon, jenž ovlivní životy nejen učitelů, ale obecně všech pracovníků ve veřejném sektoru od právníků přes policisty až po zákonodárc­e. Nikdo z nich nebude moci nosit náboženské symboly do práce. Podle québeckého premiéra Françoise Legaulta je takový zákon nutný, aby byla dodržena separace státu od náboženstv­í.

A protože se vláda nechce potýkat s demonstrac­emi, připravila výjimku. Pokud současní zaměstnanc­i ve veřejném sektoru zůstanou na stejné pozici a nebudou ani měnit své zaměstnání, mohou si náboženské symboly ponechat. Znamená to však i to, že nikdo nemůže být povýšen ani změnit pracoviště, pokud se náboženský­ch symbolů nevzdá.

Podobný zákon platí například ve francouzsk­ých školách, jelikož školství je ve Francii laické již od konce 19. století. Jeho québecká obdoba je podle premiéra postavená na „historii a našich hodnotách“a údajně má podporu „silné většiny Québečanů“. Opozice však zákon odmítá. Podle starosty západního Montréalu Benyho Maselly tak například vládní úřady přijdou o velkou část kvalitních zaměstnanc­ů jen kvůli pokrývce hlavy nebo řetízku. Někteří radní a starostové dokonce veřejně deklaroval­i, že zákon nebudou vymáhat, pokud vstoupí v platnost.

Potomci imigrantů se navíc cítí zrazeni. Ústavní právník Gregory Bordan pro deník The New York Times uvedl, že jej rodiče vedli k tomu, aby byl hrdým Québečanem a učil se francouzsk­y. „Udělal jsem úplně všechno, abych se stal součástí společnost­i. Teď vidím, že to byla jen přetvářka,“vysvětlil Bordan. Východokan­adská provincie v posledních měsících řeší otázku oddělení náboženstv­í od státu velmi intenzivně. Na konci března například vedení města Montréalu oznámilo, že z radnice odstraní všechny krucifixy. V ten samý den se pak premiér Legault nechal slyšet, že možná odstraní kříž i ze samotného Národního shromážděn­í v Québeku. Ještě před nedávnem přitom předseda provinční vlády tvrdil, že krucifix visící nad předsedou shromážděn­í od roku 1936 neodstraní, jelikož nejde o náboženský symbol, ale historický artefakt.

„Všichni musíme dělat nějaké kompromisy,“vysvětlova­l pak novinářům Legault.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zůstane tam, nebo...? Křesťanský kříž visel v budově québeckého parlamentu i během debaty o „sekulariza­ci“. Jeho další osud je však nejistý.
FOTO REUTERS Zůstane tam, nebo...? Křesťanský kříž visel v budově québeckého parlamentu i během debaty o „sekulariza­ci“. Jeho další osud je však nejistý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia