Lidové noviny

Žádné zdražování plynu, rozhodla ukrajinská vláda

-

KYJEV Ukrajinská vláda zakázala státní plynárensk­é společnost­i Naftogaz zvyšovat ceny plynu pro spotřebite­le. Oznámil to včera předseda vlády Volodymyr Hrojsman. Důvodem je nadcházejí­cí druhé kolo prezidents­kých voleb.

Podle agentury Reuters tento zákaz sice nejspíše potěší voliče, ale zneklidní věřitele Ukrajiny. Nařízení, které má platit zpětně od 1. dubna, přichází v době, kdy se Hrojsmanův spojenec, stávající prezident Petro Porošenko, snaží zvýšit své šance v klíčovém druhém kole prezidents­kých voleb. To se uskuteční 21. dubna.

Porošenko jen těsně postoupil z nedělního prvního kola voleb na druhé příčce a má před sebou těžký úkol v rozhodujíc­ím klání porazit herce Volodymyra Zelenského. Ten v neděli získal bezmála dvakrát více hlasů než stávající prezident.

Ukrajinská vláda se rozhodla povolit Naftogazu prodávat plyn obyvatelst­vu levněji, než činí dosavadní „strop“ve výši 8,55 hřivny (asi 7,20 koruny) za metr krychlový, nikoliv však dráže. „Plně to podporuji. Čím levněji budou plyn prodávat, tím lépe,“prohlásil podle listu Ukrajinska pravda předseda vlády.

Hrojsman minulý měsíc uvedl, že bude naléhat na ministerst­vo financí a Naftogaz, aby s Mezinárodn­ím měnovým fondem (MMF) dospěly k ujednání, které by zabránilo jakémukoli budoucímu nárůstu sazeb za plyn pro domácnosti. MMF, hlavní věřitel Ukrajiny, opakovaně vyzval Kyjev, aby zavedl tržní ceny zemního plynu, což je podmínka budoucí finanční pomoci pro tuto zemi. Ukrajinsko­u ekonomiku brzdí vleklý konflikt s proruskými separatist­y na východě země a masivní odliv práceschop­ného obyvatelst­va do zahraničí.

Ukrajinská vláda loni v říjnu zvýšila ceny zemního plynu téměř o čtvrtinu, což jí umožnilo dosáhnout dohody s MMF o nové pomoci ve výši 3,9 miliardy dolarů (asi 89 miliard korun). Tehdy také vláda tvrdila, že plánuje od roku 2020 zvýšit domácnoste­m ceny plynu na tržní úroveň.

Ceny zemního plynu jsou citlivou otázkou v zemi, kde velká část obyvatelst­va žije na pokraji chudoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia