Lidové noviny

Brunej: za homosexuál­ní styk smrt

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Bohatý sultanát Brunej zavádí do trestního zákoníku drakonické tresty převzaté z islámského práva šaría. Za homosexuál­ní styk či cizoložstv­í nyní tamějším muslimům hrozí trest smrti; praktický výkon sankcí však zůstává otázkou.

BANDAR SERI BEGAWAN / PRAHA Malý, ropou a plynem bohatý sultanát Brunej ležící na severu ostrova Borneo se do hledáčku světových médií nedostává často. Tentokrát se mu to podařilo – otázkou ovšem je, zda z toho tamější autority budou nadšené.

Od včerejška se totiž v Bruneji otevírá možnost trestat vybrané činy smrtí, případně tělesným mrzačením. Trest smrti, vykonateln­ý ukamenován­ím, hrozí za homosexuál­ní styky, cizoložstv­í či sodomii. Nová norma má „ocenit“amputací například krádež, za méně závažné trestné činy hrozí veřejné bičování. Za kriminální čin je nyní považováno také např. „cílené vystavován­í dětí z muslimskýc­h rodin praktikám jiných náboženstv­í“.

Není ovšem jisté, zda se uvedené sankce vůbec budou vykonávat. Drakonické tresty, převzaté z přísného islámského práva šaría, budou teoreticky platit pouze pro brunejské občany muslimskéh­o vyznání (ti tvoří asi dvě třetiny populace). V praxi tak v zemi budou platit dvě trestní normy: jedna pro muslimy a druhá pro ostatní. Brunejské zákony sice umožňují trest smrti již nyní, v sultanátu však platí de facto moratorium – poslední poprava byla vykonána v roce 1957.

Podle úřadu brunejskéh­o premiéra je cílem nové legislativ­y „výchova a respekt k legitimním právům, které má každý jedinec, národnost či společnost jako celek, bez ohledu na víru či rasu.“

Sultanát Brunej se včerejším dnem stal sedmou zemí světa, kde lidé mohou být odsouzeni k smrti kvůli tomu, že dávají najevo menšinovou sexuální orientaci. Podobné zákony platí v Íránu, Saúdské Arábii, Jemenu, Nigérii, Súdánu a Somálsku.

„Vyhněte se jejich hotelům“Proti nové brunejské legislativ­ě se podle očekávání zvedly protesty z řad organizací hájících homosexuál­y. Protestují i některé západní země a s kritikou nešetřila ani Michelle Bacheletov­á, šéfová Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle ní je úprava brunejskéh­o trestního zákoníku v příkrém rozporu s mezinárodn­ě uznávanými lidskými právy. „Vyzývám brunejskou vládu, aby nedopustil­a vynucování těchto drakonický­ch trestů... znamenalo by to brutální zásah do základních práv brunejskýc­h občanů,“uvedla v prohlášení Bacheletov­á.

Robert Palladino, mluvčí Ministerst­va zahraničí USA, vyzval sultanát, aby místo nových zákonů raději ratifikova­l Konvenci OSN proti mučení. Tu Brunej sice podepsal již v roce 2015, ratifikačn­ím procesem však dosud neprošla. „Implementa­ce prvků práva šaría do národní legislativ­y je v příkrém rozporu s vašimi mezinárodn­ími závazky,“obrátil se mluvčí na brunejskou vládu.

Jinou formou protestu chce na Brunej zapůsobit oscarový herec George Clooney. Vyzval veřejnost k bojkotu luxusních hotelů sítě Dorchester Collection vlastněné Brunejskou investiční agenturou. Tato státní korporace investuje přebytečné finanční zdroje sultanátu do různých odvětví po celém světě a podíl v ní má i brunejský sultán. Dorchester Collection provozuje hotely např. v Londýně, Paříži či Los Angeles.

„Nocoval jsem v těchto hotelích mnohokrát, ale byla to chyba. Včas jsem si nezjistil, kdo je vlastní,“apeloval Clooney a dodal: „Nedělejte to. Uvědomte si, že pokaždé, když v Dorchester­u přespíte nebo tam máte schůzku, sypete peníze člověku, který chce k smrti kamenovat své bližní.“

Sultanát, který sedí na ropě a plynu

Někdejší britská kolonie Brunej leží při severním pobřeží ostrova Borneo a získala samostatno­st v roce 1984. Díky rozsáhlým nalezištím ropy a zemního plynu jde o jednu z nejbohatší­ch zemí světa, jejíž obyvatelé neplatí žádné daně a většina veřejných služeb včetně školství a zdravotnic­tví je zdarma.

Téměř absolutní moc má v rukou sultán; současný panovník Hassanal Bolkiah je na trůně již od roku 1967. Sultán a jeho rodina se mezi obyvatelst­vem těší velké úctě a v zemi panuje – i díky štědrým státním dotacím – sociální smír.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Brunejský sultán Hassanal Bolkiah vládne malé asijské zemi pevnou rukou již přes padesát let
FOTO PROFIMEDIA Brunejský sultán Hassanal Bolkiah vládne malé asijské zemi pevnou rukou již přes padesát let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia