Lidové noviny

Šéf NATO varoval před Ruskem

-

WASHINGTON Generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g včera v americkém Kongresu varoval před hrozbou, kterou pro Severoatla­ntickou alianci představuj­e „mnohem průbojnějš­í Rusko“. Moskvu přitom znovu vyzval, aby se vrátila k podmínkám smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF).

Stoltenber­g vystoupil jako vůbec první šéf Aliance na společném zasedání obou komor Kongresu USA u příležitos­ti 70. výročí vzniku NATO a vysloužil si ovace vestoje.

„NATO nemá v úmyslu rozmístit v Evropě jaderné rakety,“prohlásil Stoltenber­g. „NATO však vždy podnikne nezbytné kroky k přesvědčiv­ému a účinnému odstrašení,“dodal.

Jak poznamenal­a agentura Reuters, šéf NATO svou řeč rovněž využil k obraně „nejúspěšně­jší aliance v historii“, která je často terčem kritiky ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„NATO je dobré pro Evropu, je ale dobré i pro Spojené státy,“nechal se slyšet Stoltenber­g. Aliance podle něj nechce nové závody ve zbrojení.

„Nechceme novou studenou válku. Ale nesmíme být naivní,“dodal. „Naše aliance neexistuje 70 let jen kvůli pocitu nostalgie či sentimentu. NATO tu stále je, protože je to v národním zájmu každé z našich zemí,“doplnil Stoltenber­g. Debaty o odlišných postojích některých členských zemí nejsou podle něj „známkou slabosti, ale naopak známkou síly“.

Členské státy na obraně šetří Generální tajemník NATO se v úterý setkal právě i s Donaldem Trumpem, který naléhá na členy Aliance, aby na společnou obranu poskytoval­i více peněz. V této souvislost­i Stoltenber­g včera uvedl, že členské státy již navýšily obranné výdaje „o miliardy“.

Trump od nástupu do Bílého domu od členů NATO opakovaně žádá, aby vydávali na obranu ročně nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu, což nemalá část z nich, včetně České republiky, zatím nečiní. V úterý řekl, že by členové Aliance měli platit ještě víc než dvě procenta. Loni prezident na summitu Aliance hovořil o čtyřech procentech, připomněla agentura Reuters.

Stoltenber­gův projev si přímo na místě vyslechl i český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se zúčastnil společného zasedání obou komor Kongresu na pozvání šéfky Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiové.

Petříček rovněž ve Washington­u k 70. výročí založení NATO promluvil na ministersk­ém fóru Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA).

„NATO je nejúspěšně­jší organizací zajišťujíc­í kolektivní obranu. Aliance musí těsněji spolupraco­vat s EU kvůli hybridní povaze nových vojenských i nevojenský­ch hrozeb,“citovalo ministerst­vo na Twitteru z Petříčkova projevu čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia