Lidové noviny

Svorník Západu

NATO potřebuje ke svému 70. výročí jistý sebezpyt

- Zbyněk Petráček

Hledáte-li svorník západní civilizace, chtě nechtě dospějete k NATO. Dnes si připomínám­e, že je tím svorníkem už 70 let. NATO je jediná organizace spojující obě složky Západu – evropskou i americkou. Tím se liší od EU, i když s ní sdílí zásadní věc: po válce začlenilo Německo, čímž poprvé v moderní historii zatáhlo poraženého nepřítele do hry. Jenže příběh úspěchu nyní naráží na jisté rozpory.

NATO je nejpopulár­nější vojenskou aliancí historie, což dokládá celkem sedm vln jeho rozšíření. Přibyly Řecko a Turecko (1952), Spolková republika (1955), Španělsko (1982), Česko, Polsko a Maďarsko (1999), sedm dalších postkomuni­stických zemí (2004), Albánie, Chorvatsko (2009), předloni Černá Hora a loni začaly rozhovory se Severní Makedonií. Mimo větší pozornost zůstává fakt, že dnes se slaví nejen 70. výročí NATO, ale i 10. výročí návratu Francie do jeho vojenské složky, kterou opustila za de Gaulla. Z toho plyne pár věcí.

Když se Francie naplno vrátila do NATO, zatímco Británie právě opouští EU, lze říci, že Aliance je oblíbenějš­í než Unie. Ale též hrozí „riziko vlastního úspěchu“. Jednak vůči Rusku, které je pokládáno za revizionis­tickou i agresivní zemi a vůči němuž se staví heslo „Zastavte Putina“. Ale zkuste si odstavec o rozšiřován­í NATO na východ promítnout do animované mapy, dívat se na ni, jak se do Aliance začleňují další a další státy, a k tomu si říkat „Zastavte Putina“. Nepůsobí to divně? Z ruského pohledu je logičtější heslo „Zastavte NATO“. Nemusíme s tím souhlasit, ale je dobré si to uvědomit.

Dalším rizikem úspěchu je automatism­us, s nímž si Německo nárokuje americkou bezpečnost­ní pojistku. Jen málo Němců varuje, že tak úspěšná země nemůže stále odmítat zbrojní výdaje ve výši dvou procent HDP. Že tady nejde o odpor vůči Trumpovi, ale o sebezáchov­u západního charakteru Německa a západní civilizace. V době, kdy brexit slouží jako diagnóza problémů EU, může německý postoj k NATO sloužit jako diagnóza problémů svorníku Západu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia