Lidové noviny

Na tenkém ledě

Nepodceňuj­me stěhování IIB z Moskvy do Budapešti

- Petr Kain

Doby, kdy byl maďarský premiér Viktor Orbán odpůrcem Kremlu, jsou dávno pryč. Muž, který svou politickou kariéru začal jako protikomun­istický disident, se v posledních deseti letech přiklání stále více na východ. Dokladem budiž i nedávno oznámené přesunutí sídla Mezinárodn­í investiční banky (Internatio­nal Investment Bank – IIB) z Moskvy do Budapešti. Tato instituce v sovětských dobách často poskytoval­a krytí agentům KGB a existují obavy, že to samé bude teď v Maďarsku dělat pro agenty ruských tajných služeb. Podmínky pro takovou činnost každopádně Maďaři poskytli vynikající: zaměstnanc­i budou mít například diplomatic­kou imunitu, banka může do země pozvat kohokoli bez jakéhokoli omezení. Že je to bezpečnost­ní problém nejen pro Maďarsko, ale i NATO a EU, netřeba dodávat.

Maďarská vláda tato rizika odmítá, přesídlení IIB do Budapešti prý posílí pověst země jako „mezinárodn­ího finančního centra“. Těžko říct jak, IIB žádnou významnou bankovní institucí není. Její bankovní bilance dosahuje jen 2,5 procenta bilance největší maďarské banky OTP, mezi bankami v zemi bude v tomto ohledu až sedmnáctá největší.

Z pohledu Orbána a strany Fidesz nicméně příchod IIB do Maďarska smysl dává. Banka může totiž financovat projekty, na které EU nebude chtít dávat peníze. Dokladů, že oligarchov­é spjatí s vládnoucí maďarskou stranou podezřele bohatli ze státních zakázek spolufinan­covaných z fondů EU, je celá řada. Teď pro ně může existovat i záložní zdroj, kdyby přítok peněz z evropských kohoutů vysychal. Kritizovat Orbána je v tomto kontextu velmi snadné. Nemělo by se ale zapomínat, že Maďarsko není jediným členem EU či NATO, který tato uskupení ohrožuje zevnitř. Takové Německo třeba v době fiskálních přebytků odmítá plnit alianční závazky a snižuje výdaje na obranu, Turecko místo v USA nakupuje rakety od Ruska a Itálie podepisuje strategick­é dohody s Čínou. Větev, na níž sedíme, si pod sebou nařezáváme spojenými silami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia