Lidové noviny

Toyota sází u Corolly na silný hybrid

Japonská automobilk­a si od verze kombi na tuzemském trhu hodně slibuje Češi si je rádi kupují i navzdory rostoucí popularitě SUV

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

PALMA DE MALLORCA Toyota na evropský trh naplno vrátila tradiční modelové označení Corolla. A klade u něj důraz na hybridní pohony. Nově je k dispozici i silnější varianta tohoto pohonu, na niž automobilk­a hodně spoléhá.

Po letech, kdy se hatchback a kombi Toyoty nabízely jako Auris a sedan se držel původního označení Corolla, se u nové generace auta pojmenován­í opět sjednotila. Otestovat nové vozy jsme vyrazili na španělský ostrov Mallorca, kde Toyota uspořádala první jízdní seznámení se sedanem, hatchbacke­m i kombi.

Všechny modely stojí na nové platformě označované zkratkou TNGA. Sedan a kombi mají delší rozvor náprav než hatchback, design sedanu je pak mírně odlišný od ostatních modelů a rozdílná je i nabídka motorů. Sedan půjde u nás koupit jen s benzínovou přeplňovan­ou dvanáctist­ovkou a také v hybridním provedení (pro sedan je to v Evropě premiéra). Jde ale o stávající řešení hybridního ústrojí s motorem 1,8 litru, které už známe z předchozí generace či třeba z Priusu a C–HR.

Silnější hybrid

My jsme proto ze zvědavosti na začátek ihned usedli do nejzajímav­ější novinky: Corolly v provedení kombi (nazvaném Touring Sports) a s novým, silnějším hybridním pohonným ústrojím, které se chlubí výkonem 132 kW (180 koní). Nejde o žádné sportovní provedení, ale dynamika je příjemná. Celé ústrojí ale hlavně kompletně auto zklidňuje a dělá z něj nesmírně vyvážený stroj.

Ihned jsme si všimli, jak je v této verzi nová Corolla skvěle odhlučněná. Příkladná je aerodynami­ka, takže ve vyšších rychlostec­h obtékající vzduch, výborně je odtlumen jakýkoli ruch od podvozku, včetně odvalování pneumatik a nově se k tomu přidává i tiché pohonné ústrojí. Technikům Toyoty se podařilo potlačit i typický „vysavačový projev hybridních ústrojí značky, kdy otáčky motoru moc nesouzní se zrychlován­ím či rychlostí, ale auto si je určuje podle aktuální potřeby výkonu.

Od kombíku v silnějším provedení si Toyota v Česku hodně slibuje: místní trh má vozy kombi i přes rostoucí popularitu SUV (tu vytěží i verze Corolla Trek) stále v oblibě a zákazníci tu jsou ochotni připlácet za silnější motorizace. Dvoulitrov­ý hybrid v Corolle tak vyzve na souboj třeba silnější motorizace Škody Octavia a dalších podobných modelů s naftovým motorem, slibuje přitom podobně úsporný provoz: hybrid si i při dynamičtěj­ší jízdě vystačil zhruba s necelými šesti litry benzínu na 100 kilometrů.

Co se praktičnos­ti týče, může se Corolla TS s Octavií směle měřit (pro zavazadla je tu 598 litrů místa). Corolla TS nahradí v nabídce Toyoty i kombi Avensis.

Ještě úspornější

Vyzkoušeli jsme i verze sedan a hatchback, ty tentokrát se slabším, tedy tradičním hybridním ústrojím s výkonem 90 kW (122 koní). Obě si zachovávaj­í špičkový komfort kombi, ale menší síla pohonného ústrojí tu je znát: motor je při zrychlován­í znatelně hlučnější a možná ho tu i díky zlepšení v ostatních oblastech vnímáme více, než u předchůdce jménem Auris. Klidným řidičům ale dynamika postačí a motor se odvděčí opravdu nízkou spotřebou paliva: i při dynamičtěj­ším stylu jízdy jsme se tu dostali i pod pět litrů na 100 kilometrů a stlačit spotřebu ještě níže nebude problém.

Hatchback je mírně stísněný Sedan jinak zachovává prostornos­t kombíku na zadních sedadlech, byť nad hlavou je tu o malinko méně místa. I pro zavazadla je prostor výborný, ale českým chalupářům lépe vyhoví kombi. Hatchback je mírně stísněný v prostoru pro kolena na zadních sedadlech: 185 centimerů vysoký řidič se „za sebe“posadí jen tak tak.

Nová Corolla není při pohledu do ceníku úplně levným vozem, ale za danou cenu přináší velmi zajímavou výbavu, a tak po dovybavení konkurentů na stejnou úroveň může vyjít i výhodněji. Vybrané modely jistě podrobíme klasickému redakčnímu testu.

 ?? FOTO TOYOTA ?? Nový model Toyoty je skvěle odhlučněný se skvělou aerodynami­kou
FOTO TOYOTA Nový model Toyoty je skvěle odhlučněný se skvělou aerodynami­kou
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia