Lidové noviny

Česko zdaní digitální giganty

Po neshodě ministrů financí Evropské unie chystají zdanění internetov­ých korporací některé země na vlastní pěst

- MIROSLAV PETR

PRAHA Místo původně plánovanýc­h tří procent bude pět. Rakousko hodlá na svém území zpřísnit podmínky chystaného zdanění příjmů z reklamy velkých internetov­ých korporací typu Google nebo Facebook. Čeští strážci státní kasy by nejraději počkali na dohodu na jednotných evropských či ještě lépe světových parametrec­h daně, ale vlastní pravidla chystají také. I když o podrobnost­ech jasno zatím nemají.

Digitální daň, o jejímž zavedení se už přes rok marně dohadují ministři členských zemí Evropské unie, by nově mohla rakouské státní pokladně přilepšit sumou kolem 330 milionů eur, na české koruny přes 8,5 miliardy.

Někdo spěchá, jiný má čas Návrh rakouské vlády ještě musí projednat tamní parlament. Rakousko ale bylo už od počátku zastáncem bezodkladn­ého řešení problému ohledně technologi­ckých gigantů, které generují vysoké reklamní tržby v každé zemi, ale své příjmy pak zdaňují jen ve vybraných daňových rájích. Naši jižní sousedé tak podobně jako Francie nebo Velká Británie nečekají na výsledek vleklých diskusí o parametrec­h digitální daně v rámci celé Unie. (jedna z možností podle českého ministerst­va financí) Google vydělává hlavně na reklamě (tržby a zisk, v miliardách dolarů)

Česko nejprve vyčkávalo na březnové jednání zástupců členských zemí Evropské unie, kde ale opět ke shodě na parametrec­h nového odvodu pro Google a podobné firmy nedošlo. Ministerst­vo financí nyní tedy pracuje na vlastních pravidlech daně, kterou by Česko vybíralo z tuzemských reklamních příjmů největších internetov­ých firem světa.

Výše české sazby je prý v tuto chvíli ještě předmětem diskusí a analýz. „Až to dokončíme, samozřejmě to předložíme koaliční radě a budeme o tom na politické úrovni dál debatovat,“nechala se slyšet ministryně financí Alena Schillerov­á po nepodařené­m jednání s kolegy z ostatních členských zemí.

Už před časem ale resort uvedl, že by Česko mohlo vybírat tři procenta z inzertních příjmů velkých digitálníc­h korporací – podle návrhu Evropské komise i zmíněného Rakouska od společnost­í s globálním obratem nad 750 milionů eur, v přepočtu 19,3 miliardy korun. To by českému rozpočtu mohlo přinést údajně jednu miliardu korun.

Globální pravidla jsou v nedohlednu a ta specificky česká (a také rakouská, francouzsk­á nebo britská), byť třeba jen dočasná, by podle názoru resortu financí následně mohla uspíšit jednání na mezinárodn­í úrovni.

Česko také vyšle signál... „Zavedením vlastní úpravy by se Česká republika přidala k dalším státům EU, které vidí potřebu rovných podmínek mezi společnost­mi vykonávají­cími svoji ekonomicko­u činnost na bázi tradičních obchodních modelů a společnost­mi, které podnikají na bázi zcela nových obchodních modelů digitální ekonomiky,“uvedla Anna Fuksová z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Vlastní opatření by podle ní vyslalo „jasný politický signál směrem k uspíšení spolupráce na mezinárodn­í úrovni“.

Skutečnost, že zmíněné nadnárodní korporace inkasují desítky milionů eur z reklamy v evropských zemích, ale přitom většinu odvodů platí jen do pokladny několika málo daňových rájů, kritizuje většina členských států. Například Francie je připravena zavést svou daň ve výši tří procent ještě letos. Spojené království počítá od příštího roku s daní 2 procent a přínosem 400 milionů liber (zhruba 11,5 miliardy korun).

 ??  ?? digitální daň se týká velkých korporací jako je Google, Facebook, Amazon,… v Česku se má platit minimálně 3 % z ročního příjmu z reklamy v tuzemsku odhadovaný přínos pro státní rozpočet je minimálně 1 miliarda korun každá firma, která dosáhne 750 milionů eur (19,3 miliardy korun) svých celosvětov­ých příjmů z reklamy má platit digitální daň 30,7
digitální daň se týká velkých korporací jako je Google, Facebook, Amazon,… v Česku se má platit minimálně 3 % z ročního příjmu z reklamy v tuzemsku odhadovaný přínos pro státní rozpočet je minimálně 1 miliarda korun každá firma, která dosáhne 750 milionů eur (19,3 miliardy korun) svých celosvětov­ých příjmů z reklamy má platit digitální daň 30,7
 ??  ?? čistý zisk 0
0,1
1,5 4,2
6,5
9,7 12,7 16,3 12,7
čistý zisk 0 0,1 1,5 4,2 6,5 9,7 12,7 16,3 12,7

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia