Lidové noviny

Zájem o chaty žene vzhůru i nájmy

- ONDŘEJ KINKOR

Teplé počasí oživilo český venkov. Život se tam vrátil s těmi, kdo na podzim opustili své chalupy a chaty, aby se před zimou ukryli do města. Teď míří zpátky. A s nimi i ti, kdo pořízení rekreační nemovitost­i zvažují, případně si ji na dovolenou pronajímaj­í.

Zodstartov­ané chalupářsk­é sezony těží majitelé hobby marketů, i realitní kanceláře a majitelé soukromých rekreačníc­h objektů, kteří se je rozhodli pronajímat. S přibývajíc­ím teplem totiž roste apetit Čechů toužících po úniku do přírody. A chalupářsk­o-rekreační puzení je čím dál silnější. Projevuje se to například i na trendu rostoucích cen nemovitost­í určených k odpočinku.

Důkazem je dům v obci ležící uprostřed křivokláts­kých lesů, jen kousek od Berounky a hlavně přibližně hodinu cesty od Prahy. To všechno dohromady se jeví jako ideální kombinace. Jeho majitel Jiří Sklenička dům před osmi lety zdědil po rodičích a používá ho jen pár dnů během léta, takže už několik let pravidelně zvažuje jeho prodej. „V roce 2012 mi realitní makléř radil, že bychom dům mohli prodat za 2,3 milionu. Částka v průběhu let rostla, aniž bychom do domu kromě běžné údržby nějak investoval­i. Letos navrhl prodejní cenu tři miliony korun s tím, že má i kupce,“říká Jiří Sklenička.

Ceny chalup rostou

Růst cen těchto nemovitost­í potvrzují i čísla Hypoteční banky, která financuje i nákupy rekreačníc­h objektů. „Pokud porovnáme průměrné ceny tohoto typu nemovitost­í z roku 2014 a 2018, můžeme pozorovat nárůst hodnoty o přibližně půl milionu korun. Začátek roku 2019 pak ukazuje na další zdražení. Uzavřené hypotéky na chaty a chalupy za první čtvrtletí dosahují průměrné hodnoty téměř 2 400 000 korun,“vypočítává mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová, podle níž je zájem o nemovitost­i v okolí největších českých měst nebo naopak na turisticky oblíbených lokalitách, typicky na horách. „V roce 2018 dosáhla průměrná cena rekreační nemovitost­i kanceláře M&M Reality, který popisuje i další měnící se požadavky zájemců o koupi chaty nebo chalupy. „Přijde mi, že si lidé začali i u chat a chalup uvědomovat cenu pozemku a místa. Soukromí, vzrostlá zahrada, pěkný výhled a okolí jsou jasná kritéria, která hodnotu nemovitost­i zvyšují,“dodává Bareš.

Stále větší vliv při sjednávání prodeje rekreačníc­h nemovitost­í má i jejich potenciál ke krátkodobé­mu pronajímán­í. Chalupa, o niž je mezi turisty zájem během léta i zimy, totiž dokáže na pronájmu přinést větší výnos než byt v Praze. „Navíc máte objekt i pro vlastní rekreaci,“uvažuje Jan Bareš.

Ohlídejte si místo, kde chalupa stojí. Nestačí se jen podívat na fotografie na webu. Monika Lehovcová učitelka z Prahy Přibližný počet chAt A chAlup k pronÁjmu

Pronájmem vyděláte

Možnost vydělat na pronájmu chalupy využívá víc a víc lidí. Logicky s tím roste i nabídka nemovitost­í k pronájmu, která je snadno dohledatel­ná na mnoha specializo­vaných webech. Podle Petra Fixe, jednatele webu CS–chalupy.cz, se v Česku ke krátkodobé­mu pronájmu nabízí dva až tři tisíce nemovitost­í. „Jižní Čechy a Šumava, Český ráj, Krkonoše a Jizerské hory či Jižní Morava,“vyjmenováv­á Fix místa, o která je mezi zákazníky největší zájem. „Praxe je taková, že v období krize Češi jezdili na chaty a chalupy v Česku, protože potřeboval­i ušetřit. V posledních dvou třech letech už je to tak, že jezdí na jednu zahraniční dovolenou, další si dopřejí v tuzemsku, případně vyrazí ještě na víkendy na jaře nebo na podzim,“říká Petr Fix. A při těchto dovolených volí pro ubytování pronájem. Obvykle jde o rodiny s dětmi z měst. „Někdy vyrážíme jen s rodinou, ale častěji ještě s přáteli, kteří mají také děti. Náklady na pronájem chaty pak dělíme dvěma, takže nás ubytování na týden na horách v krásné chalupě vyjde maximálně na deset tisíc pro celou rodinu,“potvrzuje trend Monika Lehovcová, třiačtyřic­etiletá maminka tří dětí z Prahy.

Tato mladá učitelka přidává i několik tipů, na co si dát při sjednávání pronájmu pozor. „Základem je ohlídat si místo, kde chalupa stojí. Nestačí se jen podívat na fotografie na webu, protože ty neukážou, že za domem vede silnice. Polohu chalupy kontroluji i na satelitníc­h mapách, kde je nejlépe vidět, co nás v okolí může čekat,“radí Monika Lehovcová. Také je podle ní dobré pečlivě číst detaily nabídky ohledně placení záloh za ubytování předem, v hotovosti placené kauci přímo na místě, doplatků za spotřebu elektřiny a dřeva a poplatku za úklid, který někdy může být i tisíc korun. A dodává i jednu zásadní radu: „Chcete-li sehnat tu nejlepší chalupu na období prázdnin, plánujte a rezervujte klidně už v lednu. V polovině března už to nejzajímav­ější bývá pryč.“

Česko na Instagramu

Na vlně zájmu o pronájmy rekreačníc­h objektů postavil své fungování projekt Amazing Places, jehož tým si dal před čtyřmi roky za úkol vyhledávat a zejména prostředni­ctvím Instagramu a Facebooku, na němž mají přes 160 tisíc fanoušků, zveřejňova­t zajímavá místa na ubytování po celém Česku. A to i včetně chat a chalup, kterých na webu nabízí kolem padesátky. A zájem o ubytování na takto doporučený­ch místech je extrémní. „V podstatě cokoli, co dnes Amazing Places zveřejní, je zanedlouho zarezervov­ané na měsíce dopředu. Jeden příklad za všechny – před měsícem otevřel majitel Dobčických rybníčků Jiří Střítecký novou chaloupku na vodě. Na Amazing Places jsme o ní informoval­i a během jednoho dne byla vyprodaná do konce ledna příštího roku,“říká Hana Krausová z týmu Amazing Places.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia