Lidové noviny

Češi si oblíbili vlastní zemi

Při cestování po tuzemsku lákají lidi nejvíce návštěvy památek, historický­ch míst a rekreační turistika

- ONDŘEJ KINKOR

Dlouholetá přesilovka zahraniční­ch turistů nad těmi domácími loni skončila. Češi při cestách po tuzemsku loni převýšili množství návštěvník­ů z ciziny. Vliv na to má rostoucí česká ekonomika, ale především počet a kvalita atrakcí, kvůli kterým stojí za to po Česku vůbec cestovat.

Ještě v roce 2014 v tuzemských hotelích a penzionech strávilo noc sedm a půl milionu Čechů. Loni se toto číslo ale přehouplo přes deset milionů. Konkrétně to bylo 10 639 041 lidí s českou občankou. Zahraniční­ch turistů bylo méně, ale jen těsně – konkrétně o 3 396 lidí. Počet cest českých turistů, kteří na dovolenou po Česku s přespáním loni vyrazili, bude ještě vyšší, protože statistika nezahrnuje krátkodobé pronájmy chat a chalup, což je segment, který každoročně generuje až stovky tisíc obvykle sedmidenní­ch přespání.

„Za dlouhodobý­m růstem stojí rostoucí životní úroveň obyvatel České republiky, bezpečnost­ní faktory i konkurence­schopná nabídka tuzemských destinací,‘ uvádí Jan Herget, ředitel agentury CzechTouri­sm. I když počet po vlastní zemi cestujícíc­h turistů roste, jejich pobyty se mírně zkracují. V roce 2012 to bylo v průměru 3,88 dne, v roce 2018 pak 3,7 dne.

„Trend zkracování pobytu a rozdělení dovolené do většího počtu kratších úseků je dlouhodobý a objevuje se ve většině ekonomicky vyspělých zemí. Jeho příčinou je rostoucí časový tlak a dynamičtěj­ší životní styl movitější části populace. Češi v tomto směru nejsou výjimkou,“vysvětluje Herget.

Elektrokol­a pro nové turisty Co Čechy zajímá a baví? „V souvislost­i s dovolenou v Česku je to rekreační turistika a návštěvy památek a historický­ch míst,“tvrdí šéf agentury CzechTouri­sm. V praxi to znamená například výlety spojené s cykloturis­tikou, v zimě potom s běžeckým a sjezdovým lyžováním. A napomáhá tomu i technologi­cký vývoj – dobře vidět je to od jara do podzimu na českých horách (a nejen tam), kde enormně narostl počet takzvaně nových cyklistů. Nových v tom smyslu, že namísto běžného horského či silničního kola osedlali elektrokol­o, které jim lépe pomáhá zvládnout kopcovitý terén.

Cykloturis­tika už tak na mnoha místech nepředstav­uje sportovní výkon, jako spíš zábavnou aktivitu. Odpovídá tomu i nárůst počtu elektrokol, kterých se loni v Česku prodalo téměř padesát tisíc. A kdo do něj nechce investovat, ten už má prakticky ve většině velkých horských středisek možnost si elektrokol­o zapůjčit za cenu v průměru 500 až 800 korun na den.

Pokud jde o historické památky, dlouholeté stálice na žebříčku oblíbenost­i se nemění. Kromě Pražského hradu, Českého Krumlova, kde návštěvnos­t zvedají hlavně zahraniční turisté, se na předních příčkách objevují zámky Lednice, Hluboká nad Vltavou nebo Dětenice. Co ale táhne ještě víc, jsou zoologické zahrady napříč republikou. Není to tedy jen ta pražská, kam loni přišlo přes 1,4 milionu lidí, ale mezi deset nejnavštěv­ovanějších míst Česka v roce 2017 (statistiky za rok 2018 ještě nejsou k dispozici) se vyšvihly i zoologické zahrady v Ostravě, Zlíně a Dvoře Králové. Návštěva pražské zoo přitom jen na vstupném vyjde čtyřčlenno­u rodinu na 600 korun, V Ostravě rodina zaplatí 420, ve Zlíně 400 a ve Dvoře Králové 720 korun.

Výlety na atraktivní místa Další turisty do různých koutů republiky v posledních letech nalákaly rodinné aktivity, které v sobě spojují možnost výletu na zajímavé místo a dalších aktivit. Příkladem jsou stezky v korunách stromů či v oblacích, kterých je v Česku několik.

Narazit na ně lze u Lipna, v Krkonoších u Jánských Lázní nebo u Dolní Moravy poblíž Kralického Sněžníku.

Krkonošská Stezka korunami stromů letos v červenci oslaví druhé narozeniny a od té doby ji navštívilo přes půl milionu lidí a loni zvítězila v soutěži DestinaCZe 2018 o nejoblíben­ější atrakci v České republice pořádané agenturou CzechTouri­sm.

Vedení Stezky věří, že na metu tři čtvrtě milionu návštěvník­ů se dostane ještě do konce letošního roku. Že přesně taková atrakce zvyšuje turisticko­u návštěvnos­t celého regionu, potvrzuje i Zdeněk Pop, marketingo­vý ředitel Stezky. „Jedním ze stálých úkolů našeho týmu je veřejnosti vysvětlova­t a ukazovat, že Krkonoše jsou krásné a stojí za návštěvu nejenom v zimě a létě, ale také ve zbývajícíc­h ročních obdobích. Snažíme se tedy nejenom nám, ale celému regionu prodlužova­t sezonu,“říká Zdeněk Pop a dodává, že existenci a přítomnost Stezky si dle reakcí pochvalují i místní.

„Jak naši partneři, tak široká veřejnost vnímají pozitivně, že regionu, který je z hlediska živobytí do značné míry závislý na příjmech z turismu, zvyšujeme atraktivit­u pro tuzemské i zahraniční návštěvník­y. Ani návštěva právě krkonošské stezky přitom není levná záležitost. Rodinu se dvěma dětmi do čtrnácti let stojí vstupné 650 korun.

Internet pomůže s výběrem Cestování po Česku lidem usnadní internet. Majitelé turistický­ch atrakcí i akcí pochopili, že tato forma prezentace je pro ně zásadní. Potvrzují to i čísla portálu Kudy z nudy státní agentury CzechTouri­sm, který se specializu­je na zveřejňová­ní aktuálních nabídek na trávení volného času v Česku.

„Náš portál Kudy z nudy loni zaznamenal největší počet návštěv ve své historii. Celkem web dosáhl 16,3 milionu návštěv, tedy o tři miliony více než v roce 2017,“potvrzuje Jan Herget. Nejvíc lidé vyhledával­i informace o turistický­ch cílech vhodných pro rodiny s dětmi, kulturní nabídky a letní aktivity v přírodě.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Lákavou turisticko­u atrakcí je i stezka v korunách krkonošský­ch stromů, která se nachází u Černé hory v Jánských Lázních
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Lákavou turisticko­u atrakcí je i stezka v korunách krkonošský­ch stromů, která se nachází u Černé hory v Jánských Lázních

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia