Lidové noviny

Ubytování se psem není standard

-

Jsme národ pejskařů. A dobře si to uvědomují i majitelé hotelů, penzionů i chat a chalup nabízených ke krátkodobé­mu pronájmu. Psa, obzvlášť pokud to není obří nebo agresivní jedinec, vám tak dovolí ubytovat na více místech, než by člověk čekal.

Nicméně kdo chce předejít možnému rozčarován­í, měl by si vstřícnost majitele nebo provozovat­ele ubytování ověřit před příjezdem. Někdy je předběžná informace jednou z podmínek pro ubytování zvířete.

Ubytování zvířete standard rozhodně není, a pokud už to možné je, obvykle je potřeba počítat s poplatkem, který celkovou částku za pobyt výrazně zvýší. Standardně je to stokoruna za noc, kterou pes v hotelu či v penzionu stráví. U chat a chalup to bývá 300 až 700 korun za týdenní pobyt.

A pak jsou samozřejmě místa, kde vás se psem zkrátka neubytují. Důvodem je obvykle snaha chránit případné hosty s alergií, ale i obava ze škod, které by nevychovan­ý pes mohl způsobit.

Psí hotel, nebo útulek?

Co dělat pak? Pokud nejde využít pomoc rodiny nebo přátel, je řešením psí hotel, kterých je po Česku několik desítek. Stačí jen otevřít vyhledávač, podívat se na web a jít se do psího hotelu podívat ještě předtím, než se v něm ubytuje pes.

„Jedině tak lze totiž zjistit, co psa skutečně čeká. Někde má pes trvalou péči, je ve společensk­ém prostoru s dalšími psy i lidským dozorem, pravidelně chodí na procházky,“radí veterinářk­a Barbora Písaříková.

Jsou ale i místa, která jsou spíš jako útulek. Pes je v nich v kotci a kromě jídla, pití a vyvenčení žádnou péči navíc nedostane. Rozdíl je na první pohled viditelný i v ceně. V prvním případě není problém za den pobytu za psa zaplatit 500 korun i víc, v tom druhém pak polovic.

„Každopádně je ale dobré psa ještě před týdenním ubytováním nechat v psím hotelu třeba jen jeden den, aby bylo vidět, jestli odloučení v neznámém prostředí vůbec zvládne,“radí veterinářk­a Barbora Písaříková. kio

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia