Lidové noviny

Hosty už přestává zajímat heslo k wi-fi

- ONDŘEJ KINKOR

Vroce 2010 sousedé manželů Vlkových nabídli dům k prodeji. Jenže cena byla vysoká a dům rok hledal kupce. Ten se nakonec nenašel, takže další jednání o koupi Vlkovým vyšla. „Mezitím jsme měli rok na to, abychom vymysleli, co s domem, pokud bychom ho nakonec přece jen koupili,“říká Ivana Vlková, která velkou výhodu typicky venkovskéh­o stavení viděla v tom, že má svůj příběh.

Zájem je o chalupy s příběhem Je to totiž rodný dům cestovatel­e a dobrodruha Františka Čecha Vyšaty, který se v něm narodil v roce 1881. Zdi chalupy tak jsou vyzdobené fotografie­mi, které F. Č. Vyšata pořizoval na začátku minulého století na svých cestách po Jižní Americe. To by ale turisty do Chluman ležících poblíž Vimperka a Strakonic nejspíš nepřilákal­o. „Naším cílem od začátku bylo nabídnout lidem venkovské ubytování v domě s příběhem, zahradou, malými hospodářsk­ými zvířaty a dobrotami ze zahrady. Chtěli jsme a chceme jim ukázat malebný český venkov, klid, odpočinek, snídani na terase v pyžamu, ranní procházku bosýma nohama po zahradě,“řekla Ivana Vlková.

Protože ale rozlehlá zahrada slouží i majitelům domu, hosté musí počítat s tím, že se s manželi Vlkovými budou potkávat i během pobytu. „Podle mě je to, že denně přicházíme do styku s našimi hosty – ať už jenom na chvíli, když je potkáme na dvorku nebo na zahradě, nebo na delší dobu hned ráno při snídani, kterou jim servíruji, popovídám si s nimi, doporučím jim nějaké zajímavé místo k návštěvě v okolí, zeptám se jich, zda jim něco nechybí – velkým plusem našeho ubytování,“uvažuje hostitelka, ačkoliv sama přiznává, že zpočátku si i Vlkovi sami museli na přítomnost v podstatě cizích lidí na vlastní zahradě zvykat. Teď už jí to tak nepřijde, naopak hosty připravuje na to, že v chalupě U Vyšaty nebudou úplně sami. Že se na dobu pobytu tak trochu stanou součástí rodiny majitelů a uvidí, jak vypadají jejich všední dny. Hosté podle majitelky chalupy oceňují i to, že si sami na tradiční venkovské zahradě mohou v létě utrhnout z keře rybíz nebo angrešt, ze záhonu vytáhnout mrkev nebo si nastříhat čerstvou pažitku na chleba s máslem.

Mohou si dojít do sousedního statku s bandaskou pro čerstvě nadojené mléko nebo na místní rybí farmu pro čerstvého pstruha, kterého si večer upečou na grilu. „Myslím, že hodně lidí začíná vyhledávat ty úplně nejobyčejn­ější věci,“dodává Ivana Vlková.

Právě rozlehlá a citlivě udržovaná zahrada nepřímo určila i skladbu hostů. Tu totiž tvoří především městské rodiny s dětmi.

Majitelé se pak těmto hostům snaží vycházet vstříc i tím, že mají k dispozici výhradně ekologické prostředky a například i pračku, kterou některé maminky z řad hostů využívají k praní látkových plen. Ivana Vlková jako hendikep chalupy v Chlumanech nevnímá ani blízkost mnohem turisticky přitažlivě­jší centrální Šumavy. Spíše naopak. „Šumava je v sezoně enormně vytížená a Pošumaví má proti krásné přírodě Šumavy navíc ještě obdělávaná pole, louky a k tomu farmy, kde vyrábějí a prodávají místní produkty, kravské a kozí sýry, jogurty, které se u nás dají ochutnat.

Vedle toho se u nás v Pošumaví dodržují, proti dříve vysídlené Šumavě, lidové tradice. Tady mohou lidé zažít masopust, velikonočn­í hrkání, stavění máje, pálení Husa,“vyjmenováv­á Ivana Vlková různé místní události a přidává postřeh, který by ty, kdo zvažují pustit se do podobného projektu, mohl zaujmout. „Všímám si, že hosté čím dál víc vyhledávaj­í klid, ticho, bezpečný prostor. Poslední dobou je třeba už ani nezajímá heslo k wi-fi.“

Sociální sítě prý pomohly Vlkovi letos svoji chalupu nabízejí ke krátkodobé­mu pronájmu už čtvrtou sezonu. Po dokončení kompletní rekonstruk­ce s nabídkou na ubytování začínali postupně. Nepouštěli se do velkých placených reklam, spolupráce se serverem Booking.com, slevovými portály a podobně. A také u toho zůstali. Vsadili především na Instagram, Facebook a specializo­vaný web Amazing Places, který mapuje výjimečná místa k ubytování po celém Česku.

Sezonu mají celoroční a na konci února už měli kompletně zarezervov­ané tři letní měsíce. „Teď už neseženete volný termín do konce září,“upozorňuje paní majitelka, která postupně nabíhající úspěch přisuzuje osobnímu přístupu

Ivana a Petr Vlkovi v nenápadné pošumavské vesnici Chlumany před lety koupili a zrekonstru­ovali chalupu, která sousedila s jejich domem, a nabídli ji turistům. Hosté chalupy oceňují i to, že si sami na venkovské zahradě mohou utrhnout rybíz. IVANA VLKOVÁ majitelka chalupy

a kvalitě služeb. Že asi nebude daleko od pravdy, dokládá tím, že do chalupy se vrací zhruba třetina těch, kteří už se v ní jednou ubytovali. „Jsou už i hosté, kteří u nás byli čtyřikrát. To je pro nás nejlepší vizitka toho, že se lidem u nás líbí,“usmívá se Ivana Vlková.

 ?? FOTO ARCHIV LN ?? Pohladit si zvířata naživo láká stále víc lidí, říká Ivana Vlková
FOTO ARCHIV LN Pohladit si zvířata naživo láká stále víc lidí, říká Ivana Vlková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia