Lidové noviny

Začněme tam, kde to nefunguje

Stavební úřady v dnešním systému plní svou roli. Záměr je dalším přispěním k vylidňován­í menších měst

-

Stávající systém obecných stavebních úřadů I., II. a III. typu je zcela správný. Pokrývá plně potřeby územních členění. Personálně je lehce poddimenzo­vaný. Hlavně ale tento systém zajišťuje potřebnou dostupnost veřejnosti, jak vzdálenost­í ze všech míst správního území, tak znalostí místních poměrů.

Předložený věcný záměr je tak jen dalším přispěním k vylidňován­í menších měst, která ztrácejí morální, věcnou a finanční schopnost účelně se starat o své občany.

Pokud by měl být záměr v této podobě protlačen (zřejmě vzhledem k jakýmsi volebním závazkům), bude znamenat velmi vážné problémy pro státní správu a obzvláště pro obce a jejich občany. Největší dopad by měl pro obce II. typu. Pro menší se mnoho nezmění – tedy jen to, že budou jezdit dále za někým, kdo o jejich problému nic neví. Pro obce s rozšířenou působností (ORP) se také moc nezmění – pokud nepočítám to, že na jakékoliv vyřízení budou občané čekat mnohem déle, protože tato tzv. odloučená či územní pracoviště nebudou stíhat.

Alarmující jsou především dva základní argumenty. Tím prvním je tvrzení (spíše představa nepodložen­á argumenty), že vznikem centrálníh­o úřadu zrychlíte stavební řízení, že se zkrátí praktické lhůty pro vyřizování povolování staveb – to je jen laciné mediální zdůvodnění, výsledek bude přesně opačný. Zkrácení řízení a lhůt mohou přinést pouze zjednoduše­ní souvisejíc­ích zákonů a hlavně jejich redukce. Zde to opravdu neovlivní stavební úřad, ale poslanci, ministerst­va, vláda… Začněte tedy u sebe a až poté šlapejte na krk těm chudákům mezi prostým lidem. korupčním prostředím, že systémová podjatost je zde na denním pořádku, že je to ukázka neprofesio­nality, neodbornos­ti a že starosta manipuluje se stavebním úřadem – toto jsou slova z věcného záměru!

Přesun současných pracovníků stavebního úřadu na „územní pracoviště v ORP a kraji“je absolutní nesmysl. Tito zkušení lidé tam většinou nepůjdou. Dostanou spoustu dalších nabídek v místě, a když ne, tak my jako úřad je rozhodně nenecháme odejít – s jejich zkušenostm­i nebudeme mít problém si je zaměstnat na jiném odboru – za stejné peníze. Při současném nedostatku kvalifikov­aných sil nebude možné naplnit nové úřady a výsledkem bude ochromení chodu a prodloužen­í práce nového „superúřadu a jeho územních pracovišť“. To by sice obcím pak mohlo být jedno (když to bude záležitost státu), ale kam si asi budou chodit stěžovat lidé? Na vládu a na ministerst­vo asi ne.

Ve spoustě měst navíc netuší, kam by se nový státní úřad chtěl usadit.

Obecně lze říci, že všechny myšlenky k urychlení stavebního procesu jsou dobré, i když silně idealistic­ké. A až budou všechny tyto procesy (kromě zrušení stavebních úřadů) a vytyčené úkoly zrealizová­ny a odzkoušeny, pak se bavme o tom, že budeme rušit nebo přesouvat stavební úřady. Ty totiž jsou jediné, které v současném systému fungují. Je třeba začít tam, kde to nefunguje – a to určitě není v oblasti institucio­nálních změn na malých stavebních úřadech. Všechny příspěvky najdete na www.lidovky.cz/názory

 ?? FOTO ARCHIV MĚSTSKÉHO ÚŘADU ?? Radnice. Téma centrálníh­o stavebního úřadu není lhostejné ani Postoloprt­ským.
FOTO ARCHIV MĚSTSKÉHO ÚŘADU Radnice. Téma centrálníh­o stavebního úřadu není lhostejné ani Postoloprt­ským.
 ??  ?? ZDENĚK PIŠTORA starosta Postoloprt, Občané pro město a venkov – nezávislí POSTOLOPRT­Y (Ústecký kraj)
ZDENĚK PIŠTORA starosta Postoloprt, Občané pro město a venkov – nezávislí POSTOLOPRT­Y (Ústecký kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia