Lidové noviny

Češi v žebříčku ATP

-

PRAHA V prosluněné­m španělském středisku Marbella pookřál. Opět máchal raketou na oblíbené antuce. V přímořském městečku, kam se často sjíždí sportovci z celého světa za zimní dřinou, tenista Jiří Veselý dokráčel do čtvrtfinál­e. Jeho na zranění náchylné tělo mu po měsíční zdravotní pauze víc nedovolilo. „Jsem rád, že jsem opět zpět a zrovna na antuce. Nejdůležit­ější ale je, že jsem zase zdravý,“pochvalova­l si 25letý levák.

Jenže podobný kolotoč lapálií a herních výkyvů Veselého sráží na žebříčku stále níž a níž. Bývalá juniorská světová jednička a vítěz juniorky Australian Open dosáhl na kariérní maximum před čtyřmi lety, když se v přetěžké konkurenci tenisových vlčáků vyškrábal na 35. místo.

Teď Veselému hrozí pád z elitní stovky, aktuálně seznam tenisové smetánky uzavírá.

A případná dlouhodobá absence v Top 100 rankingu přináší celou řadu problémů: výrazně se vzdálí jistá účast v hlavních soutěžích grandslamů; navíc boje v kvalifikac­ích bývají často nevyzpytat­elné. Místo prestižníc­h turnajovýc­h zastávek je třeba si v kalendáři zatrhávat klání nižších kategorií. S tím souvisí i finanční odměny, ze kterých tenisté živí sebe i realizační tým.

„Můj cíl je ale stále stejný: figurovat okolo padesátého místa žebříčku,“ujišťuje Veselý. A stále věří, že současná sezona pro něj bude zlomová. V osobním životě ho čeká svatba, před několika týdny se mu narodila dcera Sofie. Jen tuto pohodu přenést na kurt.

Zdravotní trable souží i Tomáše Berdycha. Po výtečném návratu inzerce Tomáš Berdych (33 let) Jiří Veselý (25)

Lukáš Rosol (33)

Adam Pavlásek (24) Zdeněk Kolář (22) Václav Šafránek (24) Jan Šátral (28)

Michael Vrbenský (19) Pavel Nejedlý (26) Patrik Rikl (20)

David Poljak (22) Tadeáš Paroulek (19) Matěj Vocel (21)

Aktuální k 1. dubnu 2019 97. místo 100 132 211 220 323 379 466 532 544 600 645 645

 ??  ?? DAVID MRZENA
DAVID MRZENA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia