Lidové noviny

Tvrdík: Chceme zlepšit fotbalovou kulturu fandů

- JAN KREJCAR

PRAHA Fotbaloví příznivci Slavie si to u klubového vedení zavařili. Fanoušci z tribuny Sever v pohárovém utkání proti Karviné (5:0) vulgárně uráželi trenéra hostů Františka Straku i jeho manželku a vyhrožoval­i smrtí jejich dětem. „Jakkoliv kouč Straka v životě Slavii trénovat neměl a neměl na to přistoupit, tak ani to nemůže ospravedln­it pokřiky, které na stadionu v úterý byly,“řekl pro LN předseda představen­stva Jaroslav Tvrdík s odkazem na Strakovo renomé a minulost. Šedesátile­tý kouč vždy vystupoval jako zarytý sparťan, přesto k nevoli obou táborů Slavii krátce vedl v sezoně 2011/12.

Ostatně to není první problém, který fanoušci sešívaných v probíhajíc­í sezoně vyvedli. Jen na pokutách od discipliná­rní komise Ligové fotbalové asociace musela Slavia zaplatit 677 tisíc korun, do milionů šplhají pokuty za chování fandů v evropských pohárech. I při nich se křičely urážky, konkrétně na reprezenta­čního brankáře Tomáše Vaclíka ze Sevilly.

„Je situace, kdy věřím, že fanoušci chtějí rozhodit mužstvo soupeře. Já osobně jsem ocenil, že po zápase přišel brankář Vaclík do naší kabiny a podal si s hráči ruku. Moc si ho vážím jako sportovce a reprezenta­nta, ale z pohledu našich fanoušků je to hráč Sparty. Je to hodně hraniční situace, při níž můžu lidsky trpět, ale řekl bych, že je to přesně ta hranice,“myslí si Tvrdík.

Zároveň vedení slávistick­ého klubu nehodlá tolerovat projevy rasismu, jimž byl vystaven brankář Liberce Filip Nguyen. Na syna vietnamské­ho otce se měly snést nadávky směřující k jeho původu. „To je určitě za hranicí, ostatně je to něco, co si světový fotbal vybral jako svou prioritu. Stejně tak otřesný je pro mě útok na rodinu a děti trenéra Straky,“prohlašuje šéf Slavie.

Ten se také poprvé vyjádřil k tomu, co klub z Edenu hodlá s problémový­mi fandy dělat. „Budeme chtít pozvat představit­ele všech fanouškovs­kých sdružení a chceme s nimi najít nová pravidla, aby na stadionu vládla fotbalová kultura, odpovídají­cí historii Slavie,“plánuje Tvrdík. Nekompromi­sně chce postupovat vůči pachatelům, kvůli nimž budou uzavřeny některé sektory ve čtvrtfinál­e Evropské ligy proti Chelsea. „Jsem schopen říci, že kelímky s pivem házelo osm konkrétníc­h jedinců. Některé z nich jsme identifiko­vali a naši právníci teď řeší, jakým způsobem budeme škodu po těchto lidech vymáhat.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia