Lidové noviny

Benzin ještě není dost zelený

- MIROSLAV PETR

Od počátku roku 2014 se připravují petrolejář­i v Česku na zavedení nového druhu benzinu. Palivo s označením E10 obsahuje dvojnásobn­é množství biosložky – lihu než klasický a nejprodáva­nější Natural 95 s označením E5. Posledním termínem k zavedení byl začátek letošního roku, ale plány padly a nelze vyloučit, že „zelený“natural, produkujíc­í méně emisí CO2, k českým pumpám jen tak nedorazí.

„Letos budeme na našich čerpacích stanicích i nadále prodávat benzin s pětiprocen­tním podílem biosložky. Složení paliv pro další roky řešíme,“říká za pumpařskou síť Benzina Marek Pšeničný z mateřského Unipetrolu.

Ne všechny automobily jsou na benzin s obsahem deseti procent lihu stavěné a dodavatelé váhají E10 nabízet. Odstrašují­cím příkladem je Německo, které má výrazně modernější vozový park a u pump prodává E10 současně s klasickým benzinem už od roku 2011. Jenže protože je dražší než klasika (čím víc přimíchané­ho drahého lihu, tím vyšší cena výsledného paliva), kupuje v Německu „zelené“palivo málokdo.

Aby byl u nás dostatečný odbyt, měli čeští dodavatelé paliv striktnějš­í plány – současný Natural 95 by zmizel úplně a řidiči by měli k dispozici pouze verzi s 10 procenty lihu. Jenže český vozový park s průměrným stářím osobáků

kolem 15 let není na palivo s tímto objemem lihu stavěný. E10 může poškodit palivové systémy vozů, vyrobených zhruba před 15 a více lety. Takových u nás jezdí 40 procent. Záleží přitom na stáří auta, značce i typu.

E10 přitom není dobrovolná a pro pumpaře ani finančně výhodnější alternativ­a. Jedná se ale o jednu z mála možností, jak mohou petrolejář­i splnit přísné a vysokou pokutou hlídané limity, které EU stanovila pro konec roku 2020.

Do té doby musí každý, kdo uvádí na trh pohonné hmoty, snížit množství z nich produkovan­ých emisí CO2 o 6 procent oproti roku 2010. Pro letošek nařizuje zákon uspořit 3,5 procenta CO2, to už dodavatelé splnili loni.

„Není tedy důvod letos nutně zavádět benzin E10, limit pro tento rok nebude složité i bez něj dodržet,“říká Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje velké distributo­ry a prodejce pohonných hmot.

Loula ale zároveň přiznává, že příští rok bude situace s dodržením povinného limitu o dost složitější. Splnit limit úspory 6 procent CO2 se pumpaři pokusí například započítání­m prodeje nízkoemisn­ích plynů LPG a stlačeného zemního plynu CNG, případně prodejem ekologicky čistých, ale tím pádem i dražších, samotných biopaliv (například pro zemědělce nebo stavební stroje). Zda to bude stačit, není jisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia