Lidové noviny

Mayová se obrátila na opozici

- ROBERT SCHUSTER

Britští poslanci ve středu pozdě večer přijali těsnou většinou jednoho hlasu zákon, který brání odchodu z EU bez dohody. Zároveň zavazuje vládu, aby usilovala v Bruselu o další odklad brexitu. Lídři 27 členských států o tom budou jednat příští středu.

LONDÝN/PRAHA Přesně za týden dosáhne dlouhé odcházení Britů z Evropské unie dalšího významného milníku.

Datum 12. dubna totiž stanovily ostatní členské státy Unie jako termín pro brexit. Avšak pouze za předpoklad­u, že parlament v Londýně do té doby neschválí původně vyjednanou brexitovou dohodu, anebo vláda premiérky Theresy Mayové nepřijde s nějakými novými návrhy, jak rozluku oddálit.

Teprve ve středu večer zavázali poslanci kabinet, aby požádal vlády ostatních členských států v zemi nemají v britském politickém systému žádnou tradici, snad s výjimkou válečného ohrožení.

I sám Corbyn dával v minulých týdnech najevo, že nehodlá ustoupit ze svých původních stanovisek odmítající­ch vládní brexitovou dohodu. Naopak trval na tom, že Britové by měli setrvat v celní unii s EU, i když za jiných podmínek než dosud. To bylo ale pro vládu nepřijatel­né, protože by tím Britové přišli o možnost uzavírat smlouvy o volném obchodu se třetími státy.

Konzervati­vní euroskepti­ci odmítají jednat s „marxisty“Teď je ale zřejmě všechno jinak, o čemž svědčí i změna atmosféry mezi Corbynem a Mayovou.

Už středeční pravidelné interpelac­e na premiérku v Dolní sněmovně, kde Corbyn konzervati­vní šéfku vlády v minulých týdnech nešetřil, naznačily, že lídři konzervati­vců a labouristů se pokusí překonat několikatý­denní blokádu nějakou dohodou.

Corbyn přitom v otázce členství Spojeného království v Evropské unii dlouho lavíroval. Šéf labouristů, který prosazuje výrazně levicový program počítající například se zestátňová­ním a vyššími daněmi pro bohaté, dával opakovaně najevo, že EU pro něj není prioritou.

Před referendem z konce června 2016, které rozhodlo o odchodu země z Unie, jeho strana sice formálně podporoval­a setrvání. On sám ale členství za „srdeční záležitost“nikdy nepovažova­l. Naopak v minulosti patřil k odpůrcům integrace, neboť v ní viděl nástroj globálního kapitalism­u.

Proto se ani během referendov­é kampaně za členství v EU nebil. Na straně druhé vděčí Corbyn za své zvolení mladým aktivistům, kteří naopak EU většinově podporují. Právě oni ho zřejmě tlačí k tomu, aby pomohl zabránit „tvrdému“brexitu bez dohody.

Jakékoli rozhovory s Corbynem ovšem působí jako „červený hadr“na nejhlasitě­jší odpůrce premiérky v řadách její vlastní Konzervati­vní strany. Mnozí z nich jsou pobouřeni představou, že Mayová by nakonec mohla dosáhnout nějakého kompromisu s „Corbynovým­i marxisty“.

Bývalý ministr zahraniční­ch věcí Boris Johnson, který loni v červenci odstoupil kvůli nesouhlasu s údajně příliš kompromisn­ím postojem vůči EU, v reakci na nejnovější vývoj prohlásil, že brexit prý bude nakonec tak měkký, že se jeho idea úplně rozplyne. A v tom právě spočívá největší obava tvrdých euroskepti­ků, že brexit se nakonec bude tak dlouho odkládat, až z něj úplně sejde.

Klíčový bude postoj unijních lídrů, kteří by měli o požadavku Britů o prodloužen­í lhůty rozhodnout příští týden. Pokud by na to kývli, budou se muset Britové zúčastnit koncem května voleb do Evropského parlamentu, ačkoli to nebylo vůbec plánováno a i samotná EU již snížila počet křesel v unijním zákonodárn­ém sboru.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zastavte to už! Podle společnost­i Britain Thinks má 83 procent Britů zpráv o brexitu plné zuby. Na snímku odpůrce brexitu v Londýně.
FOTO REUTERS Zastavte to už! Podle společnost­i Britain Thinks má 83 procent Britů zpráv o brexitu plné zuby. Na snímku odpůrce brexitu v Londýně.
 ?? FOTO REUTERS ?? Jeremy Corbyn
FOTO REUTERS Jeremy Corbyn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia