Lidové noviny

Stát prudce zdraží tabák a lihoviny

Dlouho nevídané zvýšení daně z kuřiva a tvrdého alkoholu by mělo eráru vynést deset miliard korun

- MIROSLAV PETR

PRAHA Kuřáci a konzumenti lihovin by se měli připravit na nečekaně vysoké výdaje. Pokud projde nynější návrh ministerst­va financí na zvýšení spotřební daně z tabáku a lihu, připlatí si v příštím roce zhruba deset korun za krabičku cigaret a podobně i za půllitrovo­u lahev například tuzemáku.

Vzroste i daň z hazardu, další komodity se spotřební daní, tedy pivo, víno a benzin, správce státní kasy nezdraží. V klidu mohou být i uživatelé elektronic­kých cigaret, které dani nepodléhaj­í vůbec.

„Navrhuje se zvýšení sazeb spotřební daně z lihu, z tabákových výrobků (…) za účelem zvýšení příjmů státního rozpočtu a zohlednění negativníc­h zdravotníc­h a sociálních důsledků konzumace alkoholu a tabákových komodit,“uvádí ministerst­vo.

Tabáková daň má vzrůst v příštím roce o dlouho nevídaných deset procent, ta lihová o 13 procent. Celkem by si měla státní pokladna přilepšit ročně zhruba o deset miliard korun.

U cigaret dosud rostla daň téměř každý rok, ale o částku třikrát menší, než předpoklád­á nynější návrh. U lihovin se daň měnila naposled před deseti lety.

Lidé z tabákových firem proto mluví o nesmyslu a bezprecede­ntním opatření, které může naráz zdražit krabičku prémiových cigaret o 12 korun. A podobně jako výrobci lihovin upozorňují na riziko velkého nárůstu černého trhu. Pozastavuj­í se i nad tím, proč stát, když potřebuje peníze, nezvýší i daň z piva a nezavede daň z vína, která je nulová.

Naopak podle bojovníků proti kouření a alkoholu je větší zdražení dobrá zpráva. Například lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku tvrdí, že nejúčinněj­ším lékem je právě co nejvyšší cena kuřiva. „V Česku máme jedny z nejlevnějš­ích cigaret v Evropě. Kdyby stála krabička třeba i 300 korun, odradilo by to už hodně kuřáků,“uvedla Králíková.

Nárůst tabákové daně o deset až dvanáct korun za krabičku (v závislosti na celkové ceně cigaret) nemusí být jediný faktor, jenž zvedne vyznavačům kouře výslednou cenu. Dosud si dodavatelé, což platí pro všechny, tedy i likérky, ještě přičítali i svou vyšší marži.

Názory na to, v jaké míře prodejci promítnou vyšší daň do konečné ceny zákazníkům, případně zda by si vůbec nějakou marži připočetli, se liší. Průměrná cena jedné krabičky v Česku je dnes 90 korun a už jen samotná vyšší daň ji zvedne na stovku – pokud by návrh ministerst­va prošel.

A je otázka, zda si pak výrobci v silné konkurenci budou ochotni připočíst ještě nějaké vlastní „přilepšení“. Což by znamenalo další zdražení. V nynější situaci rostoucí ekonomiky, platů i spotřeby to ale není vyloučené.

„Zdražení tak může být vyšší, než jaké vychází pouze z titulu navýšení spotřební daně,“říká například analytik Komerční banky František Táborský.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek je opatrnější. Vzhledem k vysoké míře zvýšení daně budou podle něj tabákové firmy s přilepšení­m vlastní marže spíš váhat. „I tak ale půjde o největší zdražení cigaret za mnoho let,“připomíná Sobíšek.

Šok pro výrobce

Výrobci a prodejci kuřiva i lihovin s jistým zvýšením daně počítali. Ale parametry, oznámené ministerst­vem financí, je nemile překvapily. „Obáváme se, že (návrh) může způsobit nárůst nelegálníh­o obchodu s cigaretami,“reagoval pro LN Tomáš Korkoš, člen představen­stva firmy Philip Morris ČR, lídra českého tabákového trhu .

„Lihoviny tvoří jen čtvrtinu spotřeby alkoholu u nás. Proč stát nezvýší daň ze všech alkoholick­ých nápojů?“ptá se pro změnu šéf Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník. Navrhované zvýšení spotřební daně Výběr státu na spotřební dani tabákové výrobky líh pivo víno (šumivé) pohonné hmoty

Ministerst­vo to vysvětluje mimo jiné tím, že například výroba piva má vliv na navazující tradiční odvětví, jako je sladařství nebo pohostinst­ví, a zvýšení pivní sazby by negativně ovlivnilo i je. Ministersk­ý návrh, ke kterému se mohou během necelých dvou týdnů vyjádřit různé instituce, úřady či firmy a pak poputuje k hlasování poslanců a senátorů, ale evidentně zaskočil i některé provozovat­ele sázek. Návrh totiž počítá mimo jiné také s vyšším zdaněním hazardních her. „Problém je, že ministerst­vo zvyšuje daň u nejméně nebezpečný­ch her, jako je sportka, losy, loterie. To spíš podporuje růst tvrdého hazardu v Česku,“reagoval mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Velké oči, nebo realita? Otázkou také je, zda zvýšení těchto daní přinese státu v součtu předpoklád­aných zhruba deset miliard korun. „Ministerst­vo nejspíš nepočítá s výraznější­m poklesem spotřeby tabáku a lihovin a s poklesem celkové spotřeby domácností v příštím roce. Lidově řečeno, má velké oči,“soudí Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

Podle předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilov­é vše ukáže až skutečný vývoj. Zda očekávání ministerst­va financí ohledně nárůstu výběru spotřebníc­h daní budou reálná. „V minulosti ale zpravidla ministerst­vo dokázalo odhadnout fiskální dopady zvýšení spotřebníc­h daní poměrně přesně,“řekla Eva Zamrazilov­á.

S přispěním Vojtěcha Wolfa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia