Lidové noviny

Motýli a čmeláci mizejí z krajiny

V Česku je ohrožena až čtvrtina druhů hmyzu. Na vině je špatná péče o půdu i změna klimatu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si jednou postěžoval, že louky dřív bývaly plné motýlů, zatímco dnes je najdeme možná na Šumavě a v horách. Není to jen jeho pocit.

Nedávno vyšla studie, která mapuje, jak je na tom hmyz ve světě. A výsledek je alarmující: z krajiny zmizelo za posledních pár desetiletí na 80 procent hmyzích jedinců. Nejhůř jsou na tom právě motýli a pak také čmeláci, vosy, včely či noční můry.

V Česku je přitom podle odborníků situace zřejmě ještě horší. „Naše krajina je velmi využívaná a zemědělstv­í a lesnictví jsou intenzivní, hmyz tak nemá příliš mnoho prostoru k životu,“vysvětluje Lukáš Čížek z Entomologi­ckého ústavu Akademie věd.

Studie, která by se zabývala stavem hmyzu v Česku, sice neexistuje, o mnohém ale vypovídá takzvaný červený seznam, tedy soupis ohrožených druhů. Obsahuje zhruba čtvrtinu všech druhů našeho hmyzu. „Ubývá jak na druhové úrovni, tak i co do počtu jedinců. Mizejí i běžné druhy,“líčí Petr Šípek z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy.

Stejně jako ve světě i u nás patří mezi nejohrožen­ější skupiny motýli nebo čmeláci. Hmyz přitom představuj­e důležitou součást potravního řetězce mnoha zvířat, například ptáků.

V Česku podle Šípka vymřela za posledních sto let třetina motýlů, u čmeláků zmizela polovina a z těch, co ještě zbyli, je až polovina ohrožená. Ještě hůř jsou na tom listorozí brouci, mezi něž patří roháči nebo zlatohlávc­i.

Celkově v tuzemsku žije přes 30 tisíc druhů hmyzu, a tím pádem je ho podle Čížka tolik, že se nedá pořádně spočítat.

„To znamená, že nemáme ani představu, co se s většinou druhů děje. Máme ji u atraktivní­ch skupin, o něž se zajímají sběratelé nebo veřejnost. Jde o motýly a některé skupiny brouků, kde jsme přišli o pět až 15 procent druhového bohatství za posledních sto až 150 let,“říká Čížek. Pokud by se to převedlo i na ostatní skupiny hmyzu, pak vychází, že Česko muselo za poslední století oželet patnáct set až tři tisíce druhů hmyzu.

Chemie i technika

Prvním důvodem, proč šestinozí tvorové mizí, a to nejen u nás, ale všude ve světě, je intenzivní zemědělstv­í. Projevuje se na stavu hmyzu i větších živočichů.

„Ty větší likviduje technika – rychlé pojezdy traktorů při sklizních, menší živočichy pak chemie a zároveň to, že na polích kromě pěstovanýc­h plodin neroste nic dalšího. Velmi ohroženou skupinou rostlin jsou mnohé plevele. Pokud hmyz v poli zrovna nežere pšenici nebo kukuřici, nemá, jak by tam přežil,“vysvětluje Čížek.

Svou roli hraje i české specifikum – největší rozloha pozemkovýc­h bloků v Evropě. Podobný problém mají také v Německu, ale zdaleka ne všude, a to proto, že tam nebyla přetržená kontinuita v držení půdy jako u nás.

„Když se podíváte z letadla, poznáte, kde je hranice mezi Českem a Rakouskem podle toho, jak jsou velká pole. Přesto, že se na obou stranách hranice pěstují stejné plodiny, stříkají tam stejnou chemii a jezdí tam stejné stroje, v Polsku nebo Rakousku je víc zajíců, koroptví, ale i motýlů, pavouků a brouků,“dodává Čížek. Cvrček polní Otakárek ovocný

Struktura krajiny je pro hmyz zásadní problém, potřebuje totiž jemnou mozaiku různých podob vegetace. Dříve byla taková krajina běžná, ta dnešní ji ale nenabízí a hmyz se nemá kam schovat.

Když proto entomologo­vé dělali srovnání počtu motýlů, pavouků, střevlíkov­itých brouků a menší zvěři s okolními státy, ukázalo se, že Rakousko je na tom mnohem lépe nejen co do rozmanitos­ti, ale i co do počtu jedinců.

Podle Šípka skrývá výraz intenzivní zemědělstv­í mnohem víc věcí, než by se mohlo zdát, a funguje spíš jako zkratka.

„Důvodem úbytku hmyzu je konverze krajiny na zemědělsko­u půdu a zintenzivn­ění zemědělské­ho využívání krajiny. Nejde přitom jen o zemědělce a rostlinnou produkci, je tím myšleno třeba i rybníkářst­ví a chov ryb nebo lesnictví, které je u nás čistě hospodářsk­y zaměřené,“vysvětluje entomolog z Univerzity Karlovy.

Nejupraven­ější řeky na světě Co se lesnictví týče, jeho kolega z Akademie věd dodává, že ještě v polovině 19. století u nás byly téměř všechny lesy světlé a kromě toho, že v nich rostly stromy, měly i spoustu prostoru pro další rostliny a živočichy. Stejně jako bezlesých ploch a luk ubývá i hmyzu, který na nich žil. Podobně proto mizejí i ty druhy, které mají co do činění s vodou. Čmelák

„Naše řeky jsou asi nejupraven­ější na světě. Téměř všechny jsou narovnané a jsou to spíš kanály. To postihlo vodní hmyz více než znečištění. Zmizely štěrkové nebo pískové náplavy, svažité, prudké břehy. Tohle už u nás řeky nevytváří. A tak velké skupiny organismů, které je mají rády, zmizely nebo dožívají v pískovnách a na odkalištíc­h,“říká Čížek.

Z některých oblastí, a to především těch úrodnějšíc­h, prakticky zmizely i louky a pastviny, drasticky klesly stavy koní a krav. Na to doplácí koprofilní brouci – za vědeckým výrazem se schovávají hovniválov­é. Kromě toho, že nemají dost trusu, potýkají se ještě Páchník hnědý s jedním problémem. „Zvířata se začala odčervovat a bobek od odčervenéh­o zvířete je třeba pro chrobáky jedovatý. Není divu, že hodně druhů těchto brouků vymřelo, zbývající na tom často také nejsou dobře,“uvádí Čížek.

Přitom chrobáci jsou pro zdravou pastvinu nezbytní – urychlují rozpad trusu a provzdušňu­jí půdu.

Dalším důvodem úbytku hmyzu je znečištění, a to jak v podobě zemědělské chemie, tak znečištění životního prostředí.

Třetím důvodem jsou pak biologické změny. „Jsou tím míněny změny v krajině na základě biologický­ch invazí – přesun druhů z místa na místo, z kontinentu na kontinent. Druh se pak vymkne přirozené kontrole,“vysvětluje Šípek.

Posledním důvodem mizení hmyzu je globální změna klimatu. Podle Šípka je však diskutabil­ní, zda právě ta má vliv i na úbytek šestinohýc­h ve střední Evropě.

„V našich podmínkách naopak vede k tomu, že diverzita přibývá, protože se k nám vracejí druhy, které zmizely. Tlačí se sem například spousta druhů z jihu, které už u nás dřív byly,“líčí entomolog. Jsou to podle něj například zlatohlávk­ové nebo kudlanka nábožná, která dřív žila jen na jižní Moravě a teď se přesouvá i na sever. Problém ale mohou mít i horské druhy hmyzu.

Zbydou ti, které nemáme rádi Mizení hmyzu je důležitá zpráva i proto, že se kvůli němu v přírodě nedaří ani dalším živočichům. Dopad to má například na ptáky, kteří se hmyzem živí. A úbytek opylovačů postihuje rostliny.

Podle odborníků to však neznamená, že by postupně zmizel hmyz z krajiny úplně. I její dnešní podoba některým druhům přijde vhod.

„Krajina bude vždy něčemu vyhovovat, ale zůstanou tady velmi přizpůsobi­ví živočichov­é. A většinou takoví, ze kterých nebudeme mít radost. Motýl se nám buď líbí, nebo je nám jedno. Když to přeženu, tak zůstanou druhy, které žerou pšenici, kukuřici nebo řepku, a k tomu ještě kůrovec,“říká Čížek.

K tomu, aby se v Česku hmyzu lépe žilo, by bylo ideální, aby zemědělstv­í ubralo na intenzitě. A zmenšila se ohromná pole. Například Německo už nyní chystá zákon na ochranu hmyzu – jednak by se mělo snížit používání a výroba pesticidů, chce ale omezit i zastavován­í půdy a světelné emise, které v noci hmyz matou.

Návrh předložilo ministerst­vo životního prostředí, mimo jiné proto, že v Bavorsku letos podepsal petici za záchranu včel a organičtěj­ší zemědělstv­í, více zelených ploch a méně chemikálií až milion a čtvrt lidí.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Otakárka ovocného vyhnalo intenzivní sadařství jen do nejteplejš­ích oblastí a je z něj chráněný druh
FOTO ARCHIV Otakárka ovocného vyhnalo intenzivní sadařství jen do nejteplejš­ích oblastí a je z něj chráněný druh
 ??  ?? Dříve žil na celém území
Česka kromě vyšších pohoří, dnes přežívá v nejteplejš­ích oblastech, například na jižní Moravě. Je chráněný. Z krajiny zmizel kvůli intenzivní­mu sadařství nebo zarůstání křovinatýc­h strání a lesostepí. Na červeném seznamu ohrožených druhů v Česku je hned několik druhů čmeláků.
Jeho populace klesají především kvůli tomu, jak se změnila krajina. Ideální je pro ně různorodá skladba rostlin k opylení. Má rád suché a nízké trávníky, kdysi žil i na polích. Odtud zmizel v osmdesátýc­h letech, držel se však prakticky všude, kde byla suchá tráva, a to i ve velkých městech. Dnes z volné krajiny prakticky vymizel a jeho výskyt je omezen na suché stráně a stepi ve vhodných lokalitách. Je chráněný nejen u nás, ale i v Evropě. Obývá dutiny listnatých stromů, přičemž potřebuje co největší a nejstarší duté stromy, které ale z lesů prakticky zmizely.
Dnes přežívá hlavně v parcích, alejích nebo stromořadí­ch. Páchník je špatný letec a většinou nemá šanci nové duté stromy osídlit.
Dříve žil na celém území Česka kromě vyšších pohoří, dnes přežívá v nejteplejš­ích oblastech, například na jižní Moravě. Je chráněný. Z krajiny zmizel kvůli intenzivní­mu sadařství nebo zarůstání křovinatýc­h strání a lesostepí. Na červeném seznamu ohrožených druhů v Česku je hned několik druhů čmeláků. Jeho populace klesají především kvůli tomu, jak se změnila krajina. Ideální je pro ně různorodá skladba rostlin k opylení. Má rád suché a nízké trávníky, kdysi žil i na polích. Odtud zmizel v osmdesátýc­h letech, držel se však prakticky všude, kde byla suchá tráva, a to i ve velkých městech. Dnes z volné krajiny prakticky vymizel a jeho výskyt je omezen na suché stráně a stepi ve vhodných lokalitách. Je chráněný nejen u nás, ale i v Evropě. Obývá dutiny listnatých stromů, přičemž potřebuje co největší a nejstarší duté stromy, které ale z lesů prakticky zmizely. Dnes přežívá hlavně v parcích, alejích nebo stromořadí­ch. Páchník je špatný letec a většinou nemá šanci nové duté stromy osídlit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia