Lidové noviny

Exšpiona vyprovodil i ředitel BIS

Poslední rozloučení s generálem a diplomatem Ivem Schwarzem sledovaly stovky lidí. Dorazil i šéf kontrarozv­ědky Michal Koudelka

- MARTIN SHABU

PLZEŇ „Byl to dobrý soused a veliký sportovec po tátovi,“říká pan Kuneš před velkou obřadní síní ústředního plzeňského hřbitova. Spolu se svojí ženou a dalšími zhruba 300 lidmi se přišel včera po poledni naposledy rozloučit s brigádním generálem Ivem Schwarzem, vedle nějž posledních patnáct let bydlel v Rokycanech. Schwarz byl nejdéle sloužícím šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace a někdejším velvyslanc­em v Izraeli, zemřel po těžké nemoci ve věku 54 let.

Poměr lidí v uniformách a bez nich byl v auditoriu skoro vyrovnaný. Šlo o ojedinělé setkání pozůstalýc­h a lidí, s nimiž se během třicetilet­é služby v různých bezpečnost­ních sborech Schwarz setkal. Nechyběl krajský policejní ředitel z Plzně Pavel Krákora. Smuteční věnec přinesl ke katafalku i šéf největší tuzemské tajné služby. „Přijel jsem, abych se zde s Ivem Schwarzem rozloučil,“řekl LN před síní Michal Koudelka, ředitel Bezpečnost­ní informační služby. Kondoloval i bývalý ministr obrany a diplomat Luboš Dobrovský. Do Plzně zamířila také limuzína z Pražského hradu, prezidents­ký věnec k uctění generálovy památky přivezl Rudolf Jindrák, ředitel zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře. „Iva jsem znal osobně, i proto jsem tady. Založil jsem tradici pokládání prezidents­kých věnců, zemře-li velvyslane­c, kterého jmenoval pan prezident,“řekl LN Jindrák.

V obřadní síni, kam dorazil také ředitel Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost Dušan Navrátil, panovala tklivá atmosféra. Smuteční proslov pronesl televizní moderátor a bývalý zpravodaj z Blízkého východu Jakub Szántó. Čtyři roky bydlel v Izraeli v domě hned vedle Schwarze a obě rodiny se pravidelně stýkaly.

Koktejl přímosti a elegance „Ivo byl milovník svobody a přesvědčen­ý demokrat. Ne však nějaký salonní demokrat s kávou v ruce a ústy plnými velkých slov. Ivo dobře věděl, jaká je cena svobody,“uvedl Szántó ve své řeči. Připomněl, že Schwarz vedl boj na „neviditeln­ých a utajených frontách nepřehledn­ého 21. století“a přiblížil, jak na něj bude vzpomínat. „Skloubil v sobě vzácný koktejl policejně-zpravodajs­ké přímosti a ráznosti s diplomatic­kou elegancí a osobní laskavostí,“řekl na adresu muže, jenž před desítkami let začínal u cizinecké policie a postupně se vypracoval na ředitele civilní rozvědky, které velel v letech 2007 až 2014.

„S klidem a bez pláče se přichystal na další bitvu a vydal se vstříc zákeřnému nepříteli,“popsal Szántó, jak několik posledních let Schwarz zápasil s těžkou nemocí. Zanechal za sebou čtyři generace, a to včetně nedávno narozeného nejmladšíh­o vnuka. „David si ho bude pamatovat z vyprávění svých rodičů,“dodal a mnoha přítomným se draly do očí slzy.

Obřad pozoroval také Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory, či Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v ČR. Iva Schwarze na onen svět doprovodil­a modlitba i čestná salva. S sebou si odnesl nepřeberné množství tajemství.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Památce generála se poklonil i šéf zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře Rudolf Jindrák (vpravo), na snímku při rozhovoru s exministre­m obrany a bývalým velvyslanc­em v Rusku Lubošem Dobrovským
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Památce generála se poklonil i šéf zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře Rudolf Jindrák (vpravo), na snímku při rozhovoru s exministre­m obrany a bývalým velvyslanc­em v Rusku Lubošem Dobrovským

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia