Lidové noviny

Hřib ustoupil, analýza prázdných bytů nebude

-

PRAHA Prázdné byty se v Praze vyšší sazbou danit nebudou a nevznikne ani analýza dat z elektroměr­ů, jak navrhovali Piráti. Takový výsledek přineslo včerejší jednání pražské koaliční rady, které řešilo spor mezi primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a lídrem Spojených sil pro Prahu Jiřím Pospíšilem (TOP 09).

„Mohu uklidnit Pražany, že pokud mají více nemovitost­í a ne úplně efektivně je využívají, nebude tato rada připravova­t vůči nim žádná sankční opatření,“uvedl Pospíšil. Pro LN doplnil, že jednání byla dlouhá, ocenil však jejich věcnost: „Nechci operovat s dojmy, že někdo vyhrál či prohrál. Důležité je, že principy ochrany soukromého vlastnictv­í naši koaliční partneři respektují a že jako koalice jedeme dál.“

Hřib pro LN poznamenal, že je to vítězství těch, kdo viděli prázdné byty jako problém. Přitom ještě ve čtvrtek tvrdil, že studie na základě anonymizov­aných dat z elektroměr­ů je nezbytná pro objektivní posouzení problému a že je nutné vyhnout se „pojmologii“. Včera se však musel podřídit dohodě koalice.

„Jednalo se o politické rozhodnutí,“uvedl primátor. Zástupci koalice se podle něj shodli na tom, že prázdné byty jsou v metropoli v souvislost­i s dostupnost­í bydlení problém, i když ne jediný ani nejzávažně­jší. „Pokud se podaří dostat lidi do prázdných bytů, město na tom vydělá,“řekl Hřib a dodal, že data o nevyužívan­ých bytech se do rukou rady přesto dostanou – za tříletý interval je údajně dokáže zpracovat a dodat statistick­ý úřad.

Najít účinnou motivaci Primátor zároveň odmítl, že by Praha uvažovala o zvýšeném zdanění nevyužívan­ých bytů. Naopak se uvažuje o daňových slevách v případě, že majitelé byt pronajímaj­í. „Faktem ale je, že žádné z opatření není v kompetencí­ch Prahy. Chceme jednat s ministerst­vem financí, jelikož jde o záležitost­i týkající se daňových úlev. Věřím, že tato opatření motivují lidi k tomu, aby v bytech buď bydleli, či je pronajímal­i,“řekl LN pražský primátor.

Zároveň dodal, že koalice plánuje i další opatření, která mají v metropoli odblokovat bytovou výstavbu a zlepšit dostupnost bydlení. Vedení města si přeje zrychlení délky stavebních řízení, odblokován­í brownfield­ů či hodlá podpořit družstevní výstavbu.

Koaliční strany se dosud neshodly na vytvoření jednotného stavebního úřadu pro Prahu. Plán prosazují Spojené síly, rezervovan­ě se k návrhu staví Praha sobě; podle jejího lídra Jana Čižinského jde o riskantní krok. Argumentuj­e, že pokud by úřad fungoval dobře, šlo by o efektivní řešení, v opačném případě by to bylo katastrofá­lní. Shoda v koalici nepanuje ani v dalším postupu ohledně privatizac­e bytů – Spojené síly prosazují dokončení těch již slíbených, zatímco Piráti a Praha sobě chtějí zrušit i již schválené prodeje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia