Lidové noviny

Co se dá použít, nesmí na skládku

Novela citelně zdraží skládkovac­í poplatek, ale současně zavede benefit pro obecní premianty ve třídění. Kdo se přidá, ušetří

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Jedna z věcí, jíž se Češi mohou chlubit, je špičkové třídění odpadků, které zemi posledních pár let udržuje mezi třemi nejlepšími evropskými přeborníky. Co už je však horší: kolik takto vyseparova­ného plastu, papíru, kovů či skla najde nový život v recyklovan­ém výrobku, to je pořád jenom kolem 38 procent. Co chybí v recyklaci, zhusta končí na skládkách, a právě to Česká republika chce i musí zvrátit.

K drastické redukci hald na skládkách – z více než čtyřiceti procent pod deset vyprodukov­aného komunálníh­o smetí – směřuje připravova­ná odpadová novela zákona, již teď ministerst­vo životního prostředí posílá pro meziresort­ní připomínky. Tažení sestává ze tří komponent: začne citelně růst skládkovac­í poplatek, současně se zavede sleva za třídění pro obce, které splní zákonné mety na separovaný odpad, a posílí se pozitivní motivace obyvatel, aby neházeli všechno do jedné popelnice. Bez zapojení lidí jejich město těžko zvládne dostát celoevrops­kým environmen­tálním závazkům.

„Od roku 2010 tady zamrzl vývoj skládkovac­ích poplatků, skládková lobby se tomu brání, protože jde o miliardový byznys. Odpad se však stává zdrojem, už to není něco, co chceme zakopat pod zem a více nevidět. Ročně končí na skládkách tuny toho, co se ještě dá využít. Na výrobu energie,

zhruba 15 procent českých obcí ■ už přešlo na motivační systém, jímž nahrazují paušální platby za svoz popelnic (částku, která je stejná bez ohledu na to, kolik člověk vyhodí a jestli třídí)

radnice přecházejí na tzv. PAYT,

(anglická zkratka pro „plať za to, co jsi vyhodil“). Každé město má unikátní systém dodávaný vysoutěžen­ou firmou, ale v základu mají společné snižování poplatku pro občany, třídí-li odpad a snižují-li objem toho, co vyhodí do černé popelnice

obecně se to dělá 3 způsoby:

1) smetí se váží a platba je součinem reálných kil a sazby. Její maximum novela zákona stanoví na šest korun 2) pracuje se s objemem pytlů, tedy litry. Sazba je koruna 3) domácnost/firma si dobrovolně objedná nižší kapacitu objemu, na niž se váže četnost svozů. Sazba je koruna

na pytlích či kontejnere­ch se

■ nachází čárový či QR kód. S tím se člověk spáruje a online sleduje, jak mu jde třídění. Lze to zavést i na sídlištích: obyvatel buď vozí pytle rovnou do sběrného dvora, nebo se jako jedinec přihlásí ke kontejnerů­m, obsah se poměrově rozpočítá mezi něj a další přihlášené

chystaná novela s účinností od

1. ledna 2021 principy PAYT posiluje, stejně jako motivaci obcí se přidat recyklací, v kompostárn­ách či bioplynový­ch stanicích,“shrnul včera ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Cena za odhození tuny smetí na skládku je desátým rokem pět set korun. Ve skutečnost­i je to dnes levnější než před dekádou, při zohlednění inflace má deset let stará pětistovka dnes hodnotu 430 korun. Kdyby zákon z roku 2010 neuťal postupnou progresi, platila by se dnes tisícovka. Ministerst­vo v uplynulých letech už zkoušelo zvýšení sazby prosadit, ale chyběla politická vůle; Brabec věří, že to se změnilo.

S nástupem účinnosti novely, což je napřesrok, se sazba zvedne na 800 korun za tunu a postupně poroste až na 1850 korun v roce 2030. Pokud ovšem ze směsi zmizí všechno, co se ještě dá zpracovat a zužitkovat, poplatek začne na pětistovce a dozraje až do osmi set také v roce 2030.

„Výše poplatku musí obce motivovat ke třídění. Zároveň však bude platit, že když obec dosáhne na zákonnou mez recyklace, všechen její zbylý odpad se bude brát coby zbytkový v rámci třídicí slevy,“uvedl ředitel odboru odpadů ministerst­va Jaromír Manhart.

Lze si to představit jako váhy: čím víc město ubere na straně, kam se sype černá popelnice, tím méně ji zatíží zdražení skládkován­í. A čím víc přidá na rameno se separovaný­mi položkami, tím snáz dospěje do bodu, kdy může svým lidem odvoz popelnic dokonce zlevnit. Protože o vytříděný odpad je na trhu zájem – nejlukrati­vnější je v tomto ohledu čirá PET lahev, tuna se vykupuje průměrně za 10,5 tisíce.

Nárok na „premiantsk­ou“slevu se odvine od paragrafov­ých mezí. Pro rok 2020, který se jako první po účinnosti zákona započítá, protože sleva se bude uplatňovat vůči uplynulému roku, je hranice stanovená na 45 procent. Jestliže tento díl z celkového objemu komunálníh­o odpadu budou vytříděný papír, plast, sklo, kovy a biologicky rozložitel­ný odpad, na zbytek bince se automatick­y vztahuje nižší skládkovac­í poplatek.

Systém se bude utužovat zvolna: jak poroste sazba poplatku zapovězený­ch skládek, tak poroste i procento, za nímž vzniká nárok na slevu; v roce 2027 už to bude 75 procent. A jen pro představu, jaké finanční kleště nasazují na skládky jiné státy – například v Rakousku se platí 87 euro za tunu, tedy více než 2000 korun.

Finální metou, kterou z evropské směrnice překlápí do českého práva předmětná novela, je dosáhnout v roce 2025 recyklace na úrovni 55 procent, o deset let později o další desetinu. Aby to fungovalo, nutně to vyžaduje součinnost lidí. Na ty se jde a půjde po dobrém přes systém „plať jen za to, co jsi vyhodil“. Na místo paušální platby za svoz popelnic se zavádí vážení či počítání objemu pytlů. Prvním krokem je v tom zásadní zahuštění sítě kontejnerů. Čím blíž to k nim Češi mají, tím zdatněji separují.

 ?? FOTO ODPADY.PORTAL.SK ?? Popelnice s QR kódem pomáhají evidovat odpad vyhozený v Prostřední Bečvě na Vsetínsku
FOTO ODPADY.PORTAL.SK Popelnice s QR kódem pomáhají evidovat odpad vyhozený v Prostřední Bečvě na Vsetínsku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia