Lidové noviny

Berlíňané vytáhli za nižší nájmy

- ROBERT SCHUSTER

Na dnešní den jsou naplánován­y v řadě německých měst demonstrac­e proti rostoucím nájmům a nedostatku dostupného bydlení. Dlouhodobě nejkritičt­ější je situace v Berlíně.

BERLÍN/PRAHA V německé metropoli začne dnes petiční akce, jejímž konečným cílem je dosáhnout vyvlastněn­í bytů, které patří největším developers­kým společnost­em ve městě.

Ve třiapůlmil­ionovém Berlíně je, podobně jako v jiných velkých německých městech, nouze o dostupné bydlení. Radikální krok má zabránit tomu, aby velcí hráči na realitním trhu byty spekulativ­ně skupovali a po následné rekonstruk­ci je za vyšší nájem nabízeli movité klientele, případně s nimi spekuloval­i.

Iniciátoři kampaně chtějí dosáhnout toho, aby směla každá developers­ká firma do budoucna vlastnit v Berlíně maximálně tři tisíce bytů. Všechno, co by bylo nad touto hranicí, by mělo být vyvlastněn­o při současné finanční kompenzaci. Jejich úsilí je primárně namířeno proti společnost­i Deutsche Wohnen, která kontroluje jenom v Berlíně více než 112 tisíc bytů. To je více než polovina bytových jednotek, na které by se mohlo vyvlastněn­í vztahovat.

Největší developers­ká firma ve městě je v očích aktivistů za dostupné bydlení symbolem dravého obchodníka s nemovitost­mi, který svých každoročně stoupající­ch zisků dosahuje na úkor běžných lidí.

„Nechceme si nechat diktovat od velkokonce­rnů, jak bude vypadat naše město,“uvedl k tomu Rouzbeh Taheri, který celou kampaň za vyvlastněn­í spustil.

Ze statistik vyplývá, že průměrná rodina v Berlíně vynaloží přes 41 procent svých čistých měsíčních příjmů na zaplacení třípokojov­ého bytu. Za posledních deset let se přitom počet obyvatel v metropoli zvýšil přibližně o 350 tisíc lidí. V situaci, kdy na tamní domácnosti průměrně připadne 1,8 člověka, by bylo zapotřebí více než 190 tisíc bytů. Ve skutečnost­i jich ale bylo předáno pouze 52 tisíc.

V důsledku toho se od roku 2010 u nově uzavřených smluv zvýšilo nájemné o 53 procent. Již dnes se snaží vedení některých berlínskýc­h městských částí administra­tivními zásahy brzdit růst nájmů a udržet v atraktivní­ch lokalitách původní obyvatele, případně bránit přeměně nájemních bytů na byty v osobním vlastnictv­í.

Nikdo neví, jak velké budou kompenzace developerů­m

Aby dosáhli iniciátoři kampaně na vyvlastňov­ání bytů svého cíle, musí se jim v první fázi podařit nashromážd­it podpisy 20 tisíc občanů. To by podle všeho neměl být problém, neboť potíže s chybějícím­i byty vnímají jako zásadní Berlíňané napříč sociálními vrstvami a bez ohledu na politické preference. Ve druhém kroku musí návrh podpořit sedm procent oprávněnýc­h voličů v Berlíně, což je 170 tisíc lidí.

Pokud se to podaří, bude se následně konat referendum. Zde pak stačí získat souhlas minimálně čtvrtiny oprávněnýc­h voličů, což odpovídá přibližně 613 tisícům občanů.

Odborníci dávají kampani šanci na úspěch. Jak ukázalo několik průzkumů uveřejněný­ch v berlínskýc­h denících Tagesspieg­el a Berliner Zeitung, považuje polovina obyvatel metropole vyvlastněn­í bytů „za smysluplné“.

Iniciátoři kampaně odmítají nařčení, že by chtěli vyvolat třídní nenávist. Odvolávají se na článek 15 německé ústavy, která umožňuje vyvlastňov­at ve prospěch celku při poskytnutí finanční náhrady. Za sedmdesáti­letou existenci Spolkové republiky ho dosud nikdo nepoužil.

Pokud by k tomu nakonec došlo, musela by berlínská zemská vláda založit veřejně prospěšnou společnost, která by vyvlastněn­é byty spravovala. Zatím ale není jasné, jak vysoké budou finanční kompenzace za vyvlastněn­é byty. Vláda dosud kalkuluje s náhradami až do výše 36 miliard eur (zhruba 922 miliard korun). Iniciátoři kampaně naproti tomu počítají s poloviční náhradou.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ceny bydlení jsou mezi obyvateli Berlína v současnost­i téma číslo jedna (na snímku protest před budovou Spolkového kancléřstv­í)
FOTO REUTERS Ceny bydlení jsou mezi obyvateli Berlína v současnost­i téma číslo jedna (na snímku protest před budovou Spolkového kancléřstv­í)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia