Lidové noviny

Zakarpatsk­é menšiny si stěžují na diskrimina­ci

- TOMÁŠ VLACH

UŽHOROD Užhorodská kancelář Společnost­i maďarské kultury Zakarpatsk­a (KMKSZ) není zvenčí nijak označená, u vchodu hlídá policista. Otevírají se mi další zabezpečen­é dveře, ústředí politické strany, která reprezentu­je zájmy stopadesát­itisícové maďarské menšiny na Ukrajině, není totiž místem, kam by se chodilo jen tak poklábosit. „Ještě se zabydlujem­e, teprve nedávno jsme se přestěhova­li,“odmítá šéf KMKSZ Lászlo Brenzovics, že by mělo jít o bezpečnost­ní opatření.

Situace maďarské menšiny, stejně jako třeba rumunské nebo rusínské, ale není zrovna růžová. Brenzovics­ovi lidé zaregistro­vali v poslední době přes 150 různých protimaďar­ských projevů a menšiny dusí i nové zákony namířené na prohlubová­ní vlastenect­ví a bezpečnost země.

„Třináct našich krajanů padlo v bojích na východě, podporujem­e Ukrajinu, přesto o nás centrální kyjevská média referují negativně,“říká Brenzovics. Stěžuje si, že žádný z pěti států, jenž v minulých sto letech ovládal Zakarpatí, nebyl vůči Maďarům tak diskrimina­ční jako nynější režim Petra Porošenka. Nové jazykové zákony prý omezí vydávání periodik a ani ve školách nebude možné od páté třídy učit v národním jazyce.

„Vůbec to nechápu. Jsou i případy žhářství či výbuchů, které dřív vůbec nebyly. Mám pocit, že se nás snaží zastrašit – a to jak radikální organizace, tak i představit­elé vládní moci,“dodává šéf maďarské strany. Vláda vysvětluje svůj přísný přístup k národnostn­í politice nutností předejít jazykové izolaci obyvatel, která podle jejího názoru vedla až ke konfliktům v ruskojazyč­ných regionech – anexi Krymu a válce na Donbase.

„Je to něco, co nechceme, aby se opakovalo v západní části země,“říká zástupkyně ukrajinské­ho ministerst­va školství Anna Novosadová. Napětí ve vztazích pak vyhrotilo i hromadné udělování maďarských pasů. Loni na podzim kvůli tomu Ukrajina vyhostila maďarského konzula a Budapešť na oplátku pohrozila, že bude blokovat cestu Ukrajiny do EU a NATO. Skrz prsty se v Kyjevě dívají i na vstřícné kroky maďarského premiéra Viktora Orbána směrem k Rusku.

O potížích kvůli jazykovým zákonům, udělování pasů, zastrašová­ní či přepisován­í historie mluví i ostatní menšiny, například Rusíni, Rumuni či Poláci, vztahy ale nejsou tak vyhrocené jako v případě Maďarů. Problémem pro ukrajinské úřady je například i veřejné zmiňování názvu Podkarpats­ká Rus, jak se oblast jmenovala za první republiky, když patřila Českoslove­nsku. „Mnozí obyvatelé a nejen Maďaři nesouhlasí s kurzem, který razí stát,“říká Brenzovics, jenž byl v roce 2014 zvolen poslancem na kandidátce Bloku Petra Porošenka. Prezident ale na Zakarpatí získal jen 11 procent hlasů, jeho protikandi­dát Volodymyr Zelenskyj 38 procent. Tím se oblast liší od zbytku západní Ukrajiny a výsledky připomínaj­í spíš Charkovsko­u nebo Poltavskou oblast. Navíc tu k volbám přišlo nejméně lidí z celé Ukrajiny – pouhých 47 procent.

Ale ani Zelenskyj pak není podle maďarského lídra čitelnou figurou. „Jeho názory jsou rozplizlé. Možná ani samotný institut prezidents­tví už lidé tolik nepodporuj­í, a výsledkem voleb tak bude jeho oslabení a více pravomocí parlamentu a vládě,“dodává Brenzovics.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia