Lidové noviny

Japonsko čeká Reiwa

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Japonsko brzy vstoupí do nové éry, a to doslova. V pondělí totiž ostrovní císařství při příležitos­ti chystané změny na trůně odhalilo název nového období neboli gengó.

TOKIO/PRAHA Japonsko bude svědkem personální obměny na císařském trůně, což je spojeno i s novou érou, která je pro každého vladaře unikátní. Ta budoucí se skládá z dvojice znaků kandži a jmenuje se Reiwa, což japonská vláda ústy mluvčího Jošihideho Sugy doporučila překládat jako „krásná harmonie“.

Název 248. éry vůbec poprvé za 1400 let pochází z klasické japonské, a ne čínské literatury – právě z Číny Japonci tradici gengó převzali. Inspirací pro komisi expertů, jež sestavuje užší výběr (o názvu pak rozhoduje vláda), byla nejstarší sbírka japonské poezie Manjošu z 8. století a báseň týkající se jara a květu švestek.

Jinak se ale jméno nové éry drží protokolu – ten stanoví, že musí jít o dvojici znaků, jež se snadno zapisují a čtou, ale v běžné mluvě se nepoužívaj­í. Tyto znaky také musí vyznívat pozitivně a reprezento­vat japonské ideály. Podle japonského premiéra Šinzóa Abeho jméno nového období představuj­e naději, že každý Japonec dosáhne svých cílů, stejně jako květy švestky po tuhé zimě opět vykvetou.

Reiwa tedy 1. května, kdy na chryzantém­ový trůn nastoupí již 126. panovník nejstarší nepřetržit­ě vládnoucí monarchie na světě, 59letý Naruhito, vystřídá éru Heisei. Ta se překládá jako „všudypříto­mný mír“a provázela třicetilet­ou vládu jeho otce, 85letého Akihita, jenž se kvůli zhoršující­mu se zdraví v srpnu roku 2016 rozhodl abdikovat – stalo se tak poprvé za 200 let.

Obavy z Y2K

Na rozdíl od éry Heisei, která následoval­a v roce 1989 po smrti válečného císaře Hirohita, a logicky tedy obsahovala mírové poselství, Reiwa jde dál – po míru má v Japonsku nastoupit harmonie a příjemné spolužití, jak řekl premiér Abe. Éra Šówa, jež trvala od roku 1926 až do smrti Hirohita a byla nejdelším obdobím v historii Japonska vůbec, znamenala „zářící mír“(v době druhé světové války se však tento název s realitou zcela vylučoval).

Jméno nové éry je zkrátka politickou záležitost­í. Například pro nacionalis­tu Abeho by pacifistic­ký název obsahující mír byl podle švýcarskéh­o deníku Neue Zürcher Zeitung téměř ostudný. Šéf japonské vlády chce totiž pozměnit článek 9 ústavy země vycházejíc­ího slunce, jež vznikla po druhé světové válce a v níž se stát vzdává války i nároku na vlastní armádu.

Naopak pro císaře Akihita byla éra Heisei vhodná. Pravidelně cestoval do bývalých japonských kolonií v Asii, kde hledal smíření. Jeho syn Naruhito se na druhé straně jako korunní princ zajímal o ochranu životního prostředí a emancipaci žen. To poukazuje na touhu po harmonii. Podle úterního průzkumu agentury Kyodo News název nového období schvaluje téměř 74 procent Japonců. Změna éry s sebou ale nese možná nečekané obavy. Období totiž v Japonsku určují i letopočet. 30. dubna tak skončí 31. rok éry Heisei a 1. května začne první rok éry Reiwa. Japonci se v této souvislost­i obávají takzvaného Y2K momentu (Y jako year a 2K jako 2000), kterému čelil svět používajíc­í gregoriáns­ký kalendář na přelomu milénia. Proto mají úřady, firmy i média nyní měsíc na to, aby přenastavi­ly své počítačové systémy. Mění se ale i letopočet na mincích, známkách, účtenkách nebo jízdenkách na vlak.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Reiwa jakožto název nové éry se toto jméno nyní objevuje na různých předmětech po celém Japonsku
FOTO ČTK/AP Reiwa jakožto název nové éry se toto jméno nyní objevuje na různých předmětech po celém Japonsku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia